Zašto sterilizacija?

Ženka psa se tjera u pravilu dva puta na godinu. Oni koji drže psa u kući dobro znaju što sve to donosi (gotovo identičan slučaj je i s mužjacima).

Sterilizacijom ženke eliminira se neželjeni graviditet, a što se tiče mužjaka, oni neće toliko bježati od kuće te su manje skloni obilježavanju svog teritorija.

Sterilizacijom se postižu i učinci na zdravlje životinje. Sprječava se pojava tumora testisa, prostate i jajnika, a neće više biti ni problema kao što je npr. lažni graviditet kod kuja. Dakle, sterilizaciju možemo uzeti kao prevencijski zahvat, ali i terapeutski.

Sterilizacija je operativni zahvat koji se provodi pod općom anestezijom. Spada u rutinske zahvate.

Odabir trenutka kada će se izvesti stererilizacija ovisi o učincima koje želimo postići. Ukoliko želimo izbjeći probleme sa tjeranjem ili želimo to učiniti iz zdravstvenih razloga, onda se ona provodi relativno rano u životu životinje – u dobi puberteta vašeg ljubimca. No, o tome se treba posavjetovati sa stručnom osobom.

Prije i poslije operacije treba poduzeti neke mjere opreza na koje će vam ukazati vaš veterinar (npr. prije operacije post, a nakon toga mirovanje).

Sterilizirani psi, a  to vrijedi i za druge životinje, skloni su povećanju tjelesne mase. Stoga treba paziti kod prehrane. Istraživanja su pokazala da smanjenje unosa kalorija od 30% utječe na održavanje idelane težine kuje. Dakle, nakon sterilizacije treba pripaziti na unos kalorija pa i za to predlažemo da se posvajtujete s veterinarom.

Neki proizvođači hrane za vaše ljubimce razvili su posebne programe (hrane) za sterilizairane životinje. Više infomacija potražite na ovim stranicama.

25.12.2016.

ARHIVA