Zaštita žitarica u skladištu

Zrnatu robu u skladištima (pšenica, ječam, zob, kukuruz i dr.) napadaju razne vrste štetnika koji rade nepovratne štete izgrizajući i oštečujući cijelo zrno žitarica. U Hrvatskoj su na uskladištenim žitaricama najvažnije štetne vrste žitni žižak, kukuruzni moljac, rižin žižak, kukuruzni žižak.


Kukuruzni i žitni žižak su dvije najčešće vrste skladišnih štetnika u manjim seljačkim skladištima. Štete čini bušenjem neoštećenog zrna u koje ženka polaže jaja iz kojih se razvija ličinka koja se hrani sadržajem zrna, a nakon preobrazbe u odrasli oblik, štetnik izbuši rupu kroz koju izlazi iz zrna. Budući da gotovo cijeli živoni ciklus provodi u zrnu, štete su goleme i napadnuta zrna gube svaku hranidbenu i tržišnu vrijednost.

 

Borbu protiv navedenih štetnika trebalo bi započeti preventivno, što podrazumijeva dobro očistiti i pomesti skladišta, tavane, posude i druga mjesta gdje planiramo uskladištiti zrnatu robu. Nakon toga preporuka je da se prazno skladište zaštiti određenim insekticidom, a prije unošenja zrna. Isto tako preporučljivo je preventivno zaštititi uskladištenu zrnatu robu. Treći način borbe protiv ovih štetnika je i najnepovoljniji, a nažalost u praksi i najčešći, a to je tretiranje insekticidom kad se štetočine već pojave.

 

Na našem tržištu unatrag nekoliko godina nalazi se preparat PROTECT-IT. Riječ je o ekološki prihvatljivom proizvodu koji, primijenjen na bilo koji način, nema karence, odnosno tretirana roba može se odmah koristiti za ishranu ili za daljnju preradu.

PROTECT-IT, dakle, možemo primijeniti tretiranjem praznih skladišta, i to zaprašivanjem – u dozi od 5 g po m2, odnosno 500 g za 100 m2 ili prskanjem – u dozi 750 g u 5 litara vode na 100 m2. Može se primjeniti i preventivnim zaprašivanjem ili prskanjem, gdje doza ovisi o vrsti štetnika i vrsti robe. Potrebna doza pripravka PROTECT-IT kreće se od 200 do 600 g na tonu robe kod zaprašivanja, dok se kod prskanja prosječno koristi 300 g sredstva u 2 litre vode na tonu robe. Kukuruz u zrnu štitimo isključivo zaprašivanjem. Ukoliko su štetnici već ušli u zrno, onda PROTECT-IT primjenjujemo u dozi 500 do 1000 g na tonu robe, na način da cjelokupnu količinu robe izmješamo sa sredstvom.

 

Niti jedan od pripravaka ne djeluje na kukce koji su već u zrnu, ali kukci koji izlaze na površinu tretiranog zrna ugibaju pa se njihova populacija postupno smanjuje.

 

Zahvaljujući svom posebnom načinu djelovanja PROTECT-IT nema karence, jer suzbija štetnike fizikalno, a ne kemijski. Roba tretirana PROTECT-IT-om osigurna je od štetnih kukaca i grinja tijekom 6 i više mjeseci. Za dobru učinkovitost ovog sredstva preporuka je primijeniti ga preventivno, jer i ovdje vrijedi ona stara narodna „bolje spriječiti – nego liječiti“.

 

Preuzeto sa stranice AgroChem Max

 

01.12.2012.

ARHIVA