Zaštita bilja na okućnicama i vrtovima

Prošla je godina i pol od početka primjene Zakona o održivoj uporabi pesticida. Što se desilo? Kakva je situacija?  Nakon početnog šoka i gotovo panične reakcije “stvar” se donekle “smirila”. No, iz sadašnjeg stanja razvidno je da se percepcija problema i navike nisu promijenile.

Činjenica je da je uporaba pesticida bila masovna pojava, da su pesticide, i to one najteže, podjednako primijenjivali kako profesionalni (tzv. veliki) poljoprivredni proizvođači, ali i oni “mali”, koji imaju koju voćku, nešto loze ili nešto povrća na svojoj okućnici, vinogradu, voćnjaku ili vrtu. Zbrinjavajuće je upravo ovo potonje – primjena pesticida za zaštitu nasada za vlastite potrebe domaćinstva.

Koji je bio cilj donošenja propisa o ograničenju uporabe pesticida? Pa – upravo ograničenje uporabe! Jednostavno – da pesticide ne primijenjuje baš svatko i da se oni primijenjuju uz poštivanje najviših standarda zaštite.

Kako je bila pretpostavka da nije moguće u potpunposti isključiti primjenu pesticida i kod tzv. malih proizvođača, bilo je predviđeno da će distributeri registrirati pesticide za amatersku primjenu, a koji bi se mogli kupovati bez iskaznice o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida. Međutim, prema trenutno dostupnim podacima, takvih preparata je registrirano petnaestak. Radi se o par preparata iz grupe fungicida (npr. Cuprablau- Z, Neoram WG i dr.), dva preparata za suzbijanje puževa te par preparata iz grupe insekticida (npr. Mospilan SP i SG te dr.). Broj prepartata očito ni približno nije dovoljan za suzbijanje nebrojenih bolesti i štetnika – barem za one koji preferiraju primjenu pesticida.

Međutim, na tržištu je više nego dovoljno preparata (pripravaka) namijenjenih ekološkoj proizvodnji.

U prvom redu tu su neki preparati koji s biljnim aminokiselinama koje s ekombiniraju s npr. bakrom kao što je SCUDO iz ponude Gra-me.

57

U posljednih nekoliko godina trend je primjena preparata na bazi ekstrakata bilja ili biljnih čajeva koji se pojavljuju najčešće pod komercijanim imenom ojačivača (biljnih ojačivača). Cilj je djelovati preventivno, podići imunitet biljke koja će se sama uspješno boriti protiv štetnika i bolesti. Tako se javljaju preparati na bazi poljske preslice (protiv bolesti, grinja i štetnih kukaca), koprive (protiv grinja i uši), rabarbare (protiv štetnih kukaca i bolesti), gaveza (protiv bolesti, štetnih kukaca i grinja), kladulje (protiv štetnih kukaca i grinja) i dr.

snoek kopriva

Mikrobiološki pripravci na bazi korisnih bakterija također su prisutni na tržištu. Njihova je svrha također ojačati biljke i pomoći im u borbi protiv štetnika i bolesti. Tako ćete u ponudi Gra-me naći preparate kao npr. Click horto s korisnim gljivicama za rast i razvoj korijena (ojačivač u obliku komprimiranih tableta) ili bud Bud Rot Stop s korisnim bakterijama za borbu proitiv botritisa.

bud rot stop

Nikako ne treba zanemariti i agrotehničke – preventivne mjere čije poduzimanje značajno može spriječiti nasdtanak i širenje boilesti i štetnika kao npr. poštivanje plodoreda, odabir otpornijih sorti, postavljanje obojenih ploča (npr. žute ploče), mehaničke mjere kao okopavanje, postavljanje lovki za štetnike i dr.

14.05.2017.

Save

ARHIVA