Zalijevanje vrta

Sustav za navodnjavanje je idealno rješenja za  vrtlare jer štedi vodu i prilagođava se željama i potrebama vrtlara i svakog tko ima neku površinu koju treba zalijevati (cvjetnjak, travnjak…).

 

Što je vrt veći – manje je uživanje u zalijevanju. Stoga savjetujemo instalaciju sustava koji će osigurati stalnu potrebnu razinu vlage bez mučenja i povećanih troškova. Moderna, a sada i relativno jeftina rješenja, omogućuju svakom da izvede sustav primjeren njegovim potrebama.

 

Zalijevanje može biti

- površinsko,

- podzemno,

- prskanjem i

- kapanjem (kap po kap ili lokalno).

 

Vlasnici travnjaka vjerojatno će se opredijeliti za sustav zalijevanja prskanjem specijalnim prskalicama spojenim na sustav cijevi i upravljan jedinicom za upravljanje (programator). Radi se o najracionalnijem sustavu koji radi ciljano i štedljivo. U ostalom, sami određujete parametre.

 

Netko je negdje “izmjerio” da se navodnjavanjem postiže povećanje prinosa od čak 50%!. S obzirom na to (pa makar greška bila i za polovinu), korištenje adekvatnog načina navodnjavanja uvijek će biti interesantno jer je ušteda znatna. Pogledajte samo račun za vodu! A ako već imate postavljen vlastiti izvor vode (pumpa, zdenac), to će cijela “priča” biti jednostavnija i jeftinija. U svakom slučaju, učinkovito navodnjavanje podrazumijeva dvije ključne stvari:

1. optimalno iskorištenje energenata (struja) i vode uz isključivanje u slučaju kiše i

2. jednoličnu raspodjelu vode ovisno o vrsti nasada (povrće, trajni nasad, travnjak, cvjetnjak, nasadi u teglama…).

 

11.05.2013.

 

 

 

 

 

 

ARHIVA