Začinsko bilje u našem vrtu

Začinsko bilje oduševljava aromom i atraktivnim izgledom. Lako ga je uzgojiti, služi nam na mnoge načine, a vrijedan je izvor vitamina i minerala.

 

Sjeme te sadnice potražite na policama u GRA-MI.

 

začinsko

 

Začinski vrt možemo izvesti na mnogo načina – kao formalni vrt ili kao prirodni vrt, u enegleskom stilu u kombinaciji s drugim biljem (trajnicama), u povišene gredice što je dana vrlo moderno i u trendu, u spiralne vrtove itd.

 

Gredicu sa začinskim biljem treba smjestiti na sunčanom i zaklonjenom mjestu (u pravilu). Tlo mora biti očišćeno od korova, propusno i rahlo. Osobito valja voditi računa o činjenici da je velik dio tih biljaka porijkla iz blaže klime, tako da treba biti oprezan u odabiru  trenutka sijanja odnosno sadnje. U tu svrhu dobro je pažljivo pročitati upute s vrećice sa sjemenom.

 

Začinsko bilje uspješno možemo uzgajati na balkonu ili terasi ili u stanu. uzgajamo li bilje u stanu, odabrati ćemo južni prozor ili onaj koji je u nešto blažoj sjeni. No, važno je tim biljkama osigurati barem 4-6 sati sunčevog svjetla.

 

Koje začine uzgajati?

 

KRASULJICA – preferira sjenovito i vlažno mjesto, a u protivnom brzo odlazi u sjeme. Koristimo samo mlade, svježe ili smrznute listove koji imaju jaču aromu. Narastedo 40-50 cm u visinu. Dodaje se juham, umacima, salatama i jelima koja sadrže jaja;

 

LJUPČAC – trajnica, naraste u visinu 2-3 metra. Druge biljke štiti od napada štetočina. Godi joj polusjena. Svježe ili posušene listove koristimo kao dodatke juhama, varivima, umacima te mesnim jelima i jelima od krumpira. Tijekom zime korijen treba zaštititi;

 

ORIGANO ILI OBIČNI MRAVINAC –  začin i ukrasna trajnica.raste u obliku grma,a  doseže visinu do 50 cm. Dodaje se mesnim jelima, juhama i pizza-ma. Za vrijeme cvatnje porežemo i osušimo listove;

 

BOSILJAK PICCOLINO – ima sitne listove i jaku aromu. Osjetljiv je na mraz i traži mnogo sunca. Listove redovito optrgavamo i koristimo kao dodatak juhama, salatama te povrtnim i mesnim jelima;

 

TAJLANDSKI BOSILJAK – jako aromatičan grm koji naraste do 90 cm u visinu;

 

SV. BOSILJAK – izraste u srednje veliki grm do 50 cm u visinu. Ima sitne jako mirisne listove. Traži mnogo topline i sunca. Koristimo ga kao dodatak jelima, ali i kao čaj protiv prehlade;

 

KORIJANDAR – egzotična jednogodišnja biljka (60-80 cm). Traži mnogo sunca. Koristimo liske, ali prvenstveno sjeme kao začin jelima od kupusa, rajčice, riže, mesa i kolačima. Sjeme je sastavni dio začina pod nazivom kari. Pospješuje apetit, dobro djeluje na želudac;

 

PRKOS – koristimo listove kao špinat ili kao dodatak jelima (salate, povrtni umaci…). Listovim imaju kiselkast i pomalo slan okus;

 

AGASTAKE – lijepa dekorativna i začinska biljka. Cvjijet koristimo kao ukras, a lišće kao začin salatama i drugim jelima. Iz mladih listova pripremamo čaj. Zahtijeva puno sunca i topline;

 

MATIČNJAK (MELISA) – služi kao dodatak jelima kada istima želimo dati kiselkast okus. Dobar za čaj. To je višegodišnja trajnica koja se širi podzemnim vriježama;

 

PERŠIN - svestrani začin za sva jela;

 

VLASACGRBICA – trajnice. Služe kao začin i dodaju se gotovo istim jelima (sir i vrhnje, salate i umaci);

 

RUŽMARINLAVANDA, KADULJA – ove mediteranske biljke dobro uspijevaju i u našim krajevima. O njima svi gotovoda znaju sve!

 

ANIS – visina biljke je 30-60 cm. uzgaja se na toplom i sunčanom mjestu, a sjeme klija od 2 do 4 tjedna;

 

ESTRAGON – biljkla naraste od 60-120 cm i omiljeni je začiun jelima od mesa;

 

GORUŠICA – naraste do 1 m u visinu te ima izboje do 15 cm. Koristi se sjeme najčešće u mljevenom obliku;

 

KOPAR – vrlo česta biljka u našim vrtovima. Naraste i do 1 metar u visinu. Može se uzgajati samostalno ili uz druge kulture, a najčešće se u našim vrtovima taklo i javlja – kao samonikla biljka uzgojena iz sjemena biljaka iz prethodne godine. Koristi se kao začin salati, krastavcima ili uz drugo konzervirano povrće;

 

TIMIJAN – grmolika niska biljak vrlo aromatična. Otporan je na bolesti te odbija crve i kukce. često se stavlja na prozore kako bi odbijao muhe. Cvjetne grančice beru se za sunčlana vremena. Povoljno djeluje na dišne organe(inhalacija!).

 

24.05.2015.


ARHIVA