Voda u slatkovodnim akvarijima

Zdrava voda u akvariju je ključna za ukupno stanje akvarija. GRA-MA u ponudi ima različite preparate i uređaje za održavanje čistoće vode. No, pročitajte i nekoliko savjeta.

 

Najbolja je zamjena vode. Redovita djelomična zamjena vode najvažniji je dio njege vaših akvarijskih riba. Pravilo nalaže da se svakih 2 tjedna treba zamijeniti 1/3 vode toplom vodom iz vodovoda koja je prethodno pripremljena s odgovarajućim sredstvom za pripremu vode. Vodu iz vodovoda kod prvog punjenja,  ali i kod kasnijih zamjena treba obavezno pripremiti kako bi bila prilagođena za život riba. Time ćete neutralizirati klor iz vode, a teški će se metali vezati.  Uz to, dobro bi bilo koristiti i neko od sredstava za čišćenje akvarijskog dna.

 

Tijekom vremena, a uslijed bioloških i kemisjkih procesa u akvariju, mijenja se vrijednost vode, npr. njena pH vrijednost. Stoga je neophodno mjerenje vrijednost vode pomoću vodenog testa. Posebno su važne vrijednosti koje se odnose na zasićenost vode štetnim tvarima (amonijak, nitriti, nitrati). Jak filter u kombinanciji s pravilnom zamjenom vode biti će jedina garancija kvalitete vode. No, tek mjerenjem kvalitete vode ćete pouzdano znati da se “nešto zbiva” te ćete još uvijek imati dovoljno vremena za rekaciju.

 


Prikladne vrijednosti vode

*ukupna tvrdoća (GH) 8-16 st. dH

*karbonatna tvrdoća (KH) 6-12 st. dH

*pH vrijednost 7-8,5

*amonijak – nije ga moguće dokazati

*nitriti – nije ih moguće dokazati

*nitrati  – manje od 100 mg/l, u što manjoj mjeri


 

Za zdravlje i vitalnost riba, to smo već mnogo puta rekli, važna je dobra kvaliteta vode. Kvaliteta se između ostalog, održava dobrim i kvalitetnim filterom. Njegova je zadaća da  vodu filtrira mehanički i biološki. Ppostava filtera je relativno jednostavna, kao i čišćenje. Važno je napomenuti da se dijelovi filtera čiste samo u prethodno pročišćenoj akvarijskoj vodi tako se odstranjuju djelovi nečistoće bez oštećenja filter-bakterije koje su neophodne za život. Filter podupire i prirodnu izmjenu plinova na površini vode mješanjem akvarijske vode. Posebno je djelotvorno zračno kamenje koje se pokreće uz pomoć zračnih pumpi. Kamenje proizvodi fine mjehuriće zraka te se brinu od optimalnom obogaćivanju vode kisikom.

 

Otpimalna temperatura vode kod hladnovodnog skaltkovodnog akvarija je između 20 i 25 stupnjeva C. Ponekad će biti neophodno vodu dogrijati pa možemo preporučiti uporabu grijača.

 

Sjetlost je neophodna za rast vodenih biljaka, ali i ribama. Dobro osvjetljen akvarij daje i poseban ugođaj. Stoga je neophodno i umjetno osvjetljenje za što vam preporučamo čisto bijele lampe koje simuliraju danje svjetlo. Automatski vremenski prekidač ugrađen u uređaj jamčiti će jednaku vremensku opskrbljenost akvarija svjetlom (ravnomjerni raspored). Preporuča se akvarij osvjetljavati 1o do 14 sati dnevno.

15.01.2017.

Save

ARHIVA