Važnost kalcija i fosfora kod uzgoja peradi

KALCIJ je u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije:

  1. prenošenje masti preko krvotoka u žutanjak
  2. grušanje krvi
  3. stezanje mišića.

 

FOSFOR je važan za:

  1. sudjeluje u izgradnji strukture kostiju
  2. sudjeluje u prenošenju energije
  3. sastavni je dio mnogih enzima
  4. sudjeluje u regulaciji masti.

 

Resorpcija kalcija u pravilu se događa u duodenumu i proksimalnom dijelu tankog crijeva, dok se fosfor resorbira uglavnom u gornjoj polovici tankog crijeva. Ovi minerali se najvećim dijelom deponiraju u kostima kao kalcijev fosfat, ali ima i nešto kalcijevog karbonata. Ljuska jajeta se isključivo sastoji od kalcijevog karbonata. Oko 90% kalcija i 80% fosfora se nalazi u kostima.

 

Deficit kalcija i fosfora karakteriziraju mekane kosti (rahitis), ljuska jajeta postaje tanka i mekana, proizvodnja jaja je smanjena ili čak izostaje, a kod rasplodnih životinja valivost je niža. Kod starijih životinja kosti su rahitične, a prsna kost ili sternum je izobličena.

 

Da bi se izbjegle takve pojave prilikom sastavljanja obroka za piliće u početnom razdoblju i kod sastavljanja obroka za kokoši nesilica, potrebno je posvetiti posebnu pažnju u pogledu hranidbene količine ovih tvari. Količina kalcija u starteru za piliće i groveru za pilenke morala bi biti između 0,9 i 1,2%. Kod nesilica bi početna količina kalcija u hrani trebala iznositi oko 2% dva tjedna prije proneska te bi se postepeno trebala  povećavati na 3,2 – 3,6% do postizanja vrhunca nesivosti. No, ne bi se smjelo pretjerivati  sa dodavanjem velike količine ovih minerala jer se tada može izazvati suprotan učinak, a time i naškoditi zdravlju životinje. U tom kontekstu ukazujemo na kvalitetu proizvoda TVORNICE STOČNE HRANE d.d. Čakovec koja su izbalansirana upravo potrebama životinja prema određenoj fazi razvoja i proizvodnoj svrsi.

ARHIVA