Sjetva u zatvorenom

U Gra-mi smo se dobo pripremili za upravo započetu sezonu pripreme presadnica povrća i cvijeća, bez obzira radi li se o o tzv. profesionalnoj ili proizvodnji presadnica za manje vrtove odnosno, vlastite potrebe.

Za uzgoj presadnica treba odabrati odgovarajuće mjesto odnosno prostor s dovoljno svjetla (blizina prozora) i odgovarajuće temperature (u pravilu negrijani prostor s konstatnom temperaturom).

PRIPREMA

Tehnički gledano, priprema za sijanje i nije neki zahtjeva posao, ali se treba držati nehih pravila. Posude za klijanje napuniti ćemo supstratom do vrha i blago ih protresti da supstrat “sjedne”, a potom ćemo rukom ili štapom supstrat poravnati s rubom posude i blago pristisnuti. Tako ćemo dobiti ravnomjerno napunjene posude s odgovarajućom gustoćom supstrata. Supstrat ćemo zalijati nakon sijanja – i to ne previše već umjereno. Ukoliko supstrat zalijevamo prije sijanja, treba paziti da ne ulijemo previše vode jer će se supstrat previše slegnuti. Zalijevanje je najbolje obaviti odgovarajućom prskalicom ili kantom sa sitnim rupama. Potom ćemo u svaku posudu staviti sjeme koje blago pritisnemo. Krupnije sjeme pokriti ćemo malim slojem supstrata.

Po obavljenoj sjetvi najbolje je posude prekriti poklopcem ili tamnom folijom. Poklopac će spriječiti pretjerano isušivanje supstrata.  Nakon pojave klica, pokrov treba zadignuti. Redovito treba provjeravati vlažnost supstrata te po potrebi umjereno zalijevati.

Ukoliko ste posudu sa sjemenom prekrili neprozirnim poklopcem, a što je preporuka da se se potakne bolje klijanje, pošto sjeme proklije potrebno ga je otkriti i premjestiti na svjetlo mjesto.

Nakon što biljka dosegne određenu visinu (kada razvije dva lista) po potrebi se obavlja pikiranje (npr. paprika).

Posude sa sadnim materijalom držimo u zatvorenom sve do presadnje uz povremeno izlaganje vanjskim uvjetima da se biljke priviknu prije sadnje odnosno, da ne dožive šok uslijed nagle promjene okoline.

Danas vrlo rijetko imamo situaciju da se presdanice povrća (pa i cvijeća) uzgajaju na klasičan način -u klijalištima ili se nakon nicanja pikiraju u “jogurt” čaše u mješavinu različitih supstrata “domaće” izrade. Zapravo, apsolutnu prednost ima uzgoj u tzv. kontejnerima i uz primjenu specijalnih supstrata pripremljenih upravo za tu svrhu. Time se jamči visoka učinkovitost uz minimalne troškove. Sjetite se samo koliko je posla oko klasičnih klijališta? A i cijene suapsolutno prihvatljive.

KONTEJNERI

Najčešće se na tržištu javljaju polistirenski kontejneri. Riječ je vrlo laganom materijalu s kojim je lako manipulirati. Primjerice, jedan takav kontejner dimenzije 60 x 40 cm zajedno sa supstratom (zemljom) i biljkama teži jedva 2 kg. Osim što su lagani, ti kontejneri imaju prednost jer zadržavaju temperaturu i vlagu supstrata! Biljke će imati bolje uvjete za rast i razvoj pa će nakon presadnje na otvoreno brže napredovati čime će se skratiti vrijeme do berbe i bitno smanjiti gubitci zbog “neprimanja”.

Kontejneri sa 104 sjetvenih mjesta najčešće se koriste za kupusnjače, s 209 i 240 mjesta koriste se za salatu i cvijeće, sa 60 mjesta za rajčicu i krastavce, s 40 mjesta za lubenice i tikvice te s 84 mjesta za papriku. No, to je tek orijentacijski podatak koji vas ne obvezuje i ne ograničava. Cijena je vrlo popularna jer se radi o izdatklu od nekoliko kuna.

*Trenutno su u Gra-mi u ponudi kontejneri s 209, 160, 104, 60, 40 i 24 rupa kao i posebna klijališta s poklopcem od poliestera.

Uz kontejnere, samo ćemo spomenuti da na tržištu ima i specijalnih posudica tzv. tresetnih lončića koji su vrlo praktični jer zajedno s njima možete biljku posaditi u zemlju. No tu je financijski izdatak znatno viši.

SUPSTRATI

U prodaji nalazimo profesionalne, ali i supstrate koji su po cijeni i pakiranjima prihvatljivi za vrtlare sa manjim zahtjevima, a takvih nas je većina. No, za jedne i druge vrijedi osnovno pravilo – tu ne treba pretjerano štedjeti jer bez kvalitetnijeg supstrata nema željenog učinka! To zbog toga jer navedeni supstrati sadržre TRESET BEZ KOJEG JE NEMOGUĆE OSIGURATI NEOMETANI RAST I RAZVOJ BILJAKA. Na tržištu doista ima različitih supstrata pa čak i onih koji po ničemu ne zaslužuju taj naziv. Jednostavno rečeno – cijena diktira i kvalitetu. Za iole ozbiljniju proizvodnju za manje potrebe preporučamo iz izbora na našim policama:

1. VIGOR PLANT (Supstrati i dekorativni materijali VIGORPLANT)

- potpuno nova robna marka na hrvatskom tržištu te je možete naći samo u Gra-mi. Za sjetvu je namijenjen supstrat pod nazivom “Torba irlandese” vrlo atraktivnog pakiranja od 30 i 80 litara u kojem produktu je sadržan najkvalitetniji treset, onaj irski. Cijena je umjerena i prihvatljiva.

U okviru ove robne marke posebno izdvajamo za pripremu presadnica i presadnju:

- Supstrat za sadnju u kontejnerima  s 24 – 240 rupa (Substrato special semina) – pak. od 70 litara

- Supstrat za presadnju u kontejnerima do 60 rupa – profi (Substrato ortopack) – pak. 70 litara

- Supstrat za uzgoj jednogodišnjih cvjetnica u posudama promjera do 12 cm (Substrato annuali) – pak 70. lit.

- Supstrat za sadnju i presađivanje voća, povrća i cvijeća (Substrato per semine e trapianti) u vrlo praktičnom pakovanju s ručkom od 25 litara.

2. TERRA BRILL

3. VALENTIN BRILL i

4. FLORA GARD

- koje supstrate naši kupci već vrlo dobro poznaju i koji dolaze na tržište pod nazivom “zemlja za sjetvu”. Umjerenih su cijena.

SJEME

Gra-ma u ponudi ima tzv. profesionalno sjeme, točnije F 1 sjeme (F1 sjeme nije samo za profesionalce) koje je sve prihvaćenije kod našim vrtlara koji proizvode samo za svoje potrebe te sjeme u manjim vrećicama i kutijama različite gramaže (Sjemenarna – Kalia i Valentin, Miagra, Green Garden, ABM).

MIKORIZE

Za 100%-uspjeh u svakom slučaju su mikorizni pripravci ključ proizvodnje presadnica i kasnije sadnje. Najkraće, radi se o pripravcima na osnovi gljivica koje stvaraju simbiozu s korijenom štiteći ga od napada patogena iz tla, a istovremeno ga opskrbljuju potrebnim hranjivima i vodom. Takve biljke imaju snažan prvi porast, razvijenije su, daju kvalitetnije plodove i manje oboljevaju.

BIOSTIMULATORI (FITOSTIMULATORI)

Gra-ma sada može preporučiti i prvi biostimulator u obliku tableta s korisnim mikroorganizmima koji će zaštititi korijen te osigurati snažan početni rast biljke i njenu veću otpornost na stres – CLICK HORTO!

Na našim stranicama ima mnogo priloga o ovoj temi tako da naše kupce upućujemo da ih pregledaju. Ukratko – radi se o različitim gnojivima (organska peletirana gnojiva, organska lisna gnojiva, fitostimulatori, induktori ili stimulatori prirodne obrane), isključivo organskog porijekla za svladavanje svih zahtjeva i problema u proizvodnji, bez obzira o vrsti kulture ili načinu proizvodnje – profesionalna ili za vlastite potrebe.

05.02.2017.

ARHIVA