Uzgoj luka

 

Luk je zahtjevna povrtna kultura koja traži poseban tretman u odnosu na tlo i gnojidbu.

 

Na istoj površini ne bi se smio uzgajati najmanje 5 godina, dok su mu dobre pretkulture žitarice (pšenica i ječam), djetelina, uljana repica te grah i krumpir. Veći proizvođači vjerojatno s plodoredom neće imati problema, no što je s manjim proizvođačima na vrtovima? U svakom slučaju predlažemo da se  vodi računa da luk ne sadimo na istoj grdici nekoliko godina i da ga po svojem povrtnjaku razmještamo što dalje od gredice na kojoj smo ga sadili prethodne godine.

 

Luk je zahtjevan i u pogledu gnojidbe. Traži dosta fosfora i i kalija što je preduvjet za dulje čuvanje. Osjetljiv je na zaslanjenost tla. Ne podnosi višak vlage.

 

Luk (Allium cepa) treba dobro propusno tlo, dovoljno meko i laganijeg mehaničkog sastava, da bise mogle formirati što pravilnije i ujednačenije glavice. Stoga mu odgovaraju tla bogata organskom tvari, bez stajaćih voda i s dovoljnom količinom fosfora koji je važan za formiranje ploda (glavice).Proizvodnja ovisi o kojem se ciklusu u godini radi (proljeće/ljeto ili jesen/zima) i da li će seproizvod konzumirati svjež ili će se koristiti za industrijsku proizvodnju (konzerviranje).Uz pretpostavku da je prosječna proizvodnja luka 30 tona po hektaru, potrebno je 100 –120 kg/haN, 60 – 80 kg/ha P2O5, 100 –120 kg/ha K2O.

Suzbijanje korova je također važna mjera u proizvodnji luka. Kemijsko suzbijanje će biti interesantno većim proizvođačima. Za to možostemo preporučiti npr. Pendigan, Fusilade forte, Dost… Kako kod malih proizvođača kemijsko suzbijanje korova ne dolazi u obzir, ostaje jedino pljevljenje i okopavanje. U ostalom, malo razgibavanja dobro dođe!

 

HRANJIVO VIDLJIVI ZNACI NA LUKU
Dušik blijedozeleno lišće; starije lišće o suši od vrha
Fosfor lišće odumire (starije) ili je zagasite boje; slabo raste
Kalij starije lišće odumire od vrha bez žutila
Kalcij odumire mlado lišće, list se obijesi i odumire
Sumpor debelo i deformirano lišće, malo listova
Bor kloroza starijeg lišća, odumiranje;
Magnezij staro lišće u cijelosti požuti, ali ne odumire
Mangan prugasta kloroza lista i kasnije odumiranje, biljka zaostaje u rastu i razvoju
Cink žućenje (prugasto) i odumiranje lista, zaostanak u rastu
Bakar vrhovi mladih listova postaju klorotični, uvijaju se; vanjske ljuske lukovica su tanje, lukovica nije čvrsta
Molidben slabo nicanje i odumiranje mladih biljaka; lišće tamnoplavičasto-zeleno, najmlađi listovi žućkasti

 

Rješavanju navedenih problema možemo krenuti od tla s kasnijim tretiranjem preko lista (folijarno). Ukoliko se odlučite za organski gnojidbu i prihranu, Gra-ma ima u ponudi te može preporučiti:

 

- GUANITO – organskopeletirano  gnojivo NPK formulacije 6-15-3+10 Ca,

- folijarno: MYR RAME i Fosfaminglumato odnosno, nekli od folijarnih pripravaka s elementima (i mikroelementima) ukoliko se pojavi neki od simptoma koje smo spomenuli (linija MYR).

ARHIVA