Ukrasni grmovi

Svaki od urasnih grmova ima svoju posebnu karakteristiku kloja ga čini jedinstvenim – neki imaju specifičan cvijet, neki imaju interesantan plod, neki su osobiti zbog boje lišća…

 

Grmovi se sade pojedinačno ili u skupinama, na travnjacima, gredicama ili kao živica.

 

VATRENI TRN (Pyracantha)

 

Zimzeleni je cvatući grm, brzo raste. Ukoliko ga ne orezujemo može narasti i 3-4 metara u visinu. Ima male ovalne tamnozelene listove. Cvjeta cvjetovima koji su sitni i bijele su boje. U jesen obilno rodi plodovima (narančastocrvena, crvena, narančasta i žuta). Ne traži osobito plodno tlo, otporan je na sve klimatske prilike.

 

 

BISERAK (Symhoricarpos)

 

Naraste 2-3 metara u vis, uspravnog rasta. Ima dugoljaste tamnozelene listove, crvenkastobijele cvatove. Cvate od lipnja do rujna. Plod je u obliku bobica koje se dugo zadržavaju na granama. Grm nije zahtjevan. Uzgaja se pojedinačno, u živicama ili grupno.

 

 

PASJI TRN (Hippophae)

 

Mali je grm, ali može narasti u visini i do 5 metara. Listovi nalikuju listovima vrbe, cvjetovi su mu neugledni, ali su mu plodovi atraktivni – narančastocrvene boje, jajolikog oblika 8 mm dugi i 5 mm široki. Cvate u travnju dok plodovi sazrijevaju u rujnu. Po zahtjevima vrlo skromna biljka. Često se sadi na padinama i nagibima jer učvršćuje tlo.

 

 

KALIKARPA (Callicarpa)

 

Do jeseni vrlo neugledna biljka, ali kad joj sazriju plodovi postaje prava ljepotica. Prekrivena je plodićima 2-4 cm promjera koji izgledaju kao perlice, prvo svijetloplave boje, a potom tamnoljubičaste. Plodovi su otrovni. Raste grmoliko do 2,5 m u visinu. Listovi su zeleni, a na jesen postaju crveni.

 

 

JAPANSKA DUNJA (Chaenomeles)

 

Spororastući grm, koji naraste i do 4 m u visinu. Boja cvjetova varira od bijele, svijetloružičaste, tamnoružičaste, narančaste do crvene u svim nijansama. Na jesen daje svijetložute do crvenkaste plodove nalik jabukama. Plodovi mogu biti i jestivi, ali je nužan oprez. Traži plodno tlo i sunčaniji položaj. Ne podnosi alkalno tlo.

 

 

16.02.2013.

ARHIVA