Ukrasna stabla nižeg rasta

Ukrasno stablo daje vrtu osobit izgled. Za manje površine kao što su naši vrtovi i okućnice treba birati manja stabla, lijepog cvijeta, krošnje i lista. Pročitajte ovaj prilog i potražite u GRA-MI.

 

 

Sadnja stabla odluka je s dugotrajnim posljedicama pa je neophodno predvidjeti konačne dimenzije stabla za 10-30 godina unaprijed.

 

Svrha koju želite postići sadnjom također je ključan faktor. Da li će stablo rasti usamljeno i biti samo atrakcija ili će poslužiti kao pozadina za cvjetnjak? Treba li biti zaštita od sunca ili zaštita od neželjenih pogleda? Postoje brojne niže vrste stabala koje su prikladne za manje vrtove.

 

Primarno preporučamo kultivare sporijeg i nižeg rasta  kao npr. stupasti grab “Fastigiata” (Carpinus betulus), kuglasti javor mliječ “Globosum” (Acer platanoides), ukrasnu trešnju “Kanzan” (Prunus sarrulata) i običnu tisu (Taxus baccata).

 

KANZAN                                                              RUBINIA

 

Zlatna kiša ili zanovijet (Laburnum) u končanici naraste do 7 metara, a u proljeće (svibanj) daje preljepe ovješene žute cvijetove. Kao ukrasno stablo nije rijetka u našim vrtovima i perivojima.

 

 

Ukrasne trešnje prekrasno će cvasti u proljeće, a na jesen će se okititi lijepim crvenim listovima. Prekrasnom bojoim lišća u jesen razveseliti će vas i likvidambar (Liquidambar) i dlanolisni javor (Acer palmatum “Atropurpureum”).

 

Lijepu i gustu krošnju imaju kuglasti ukrasni bagrem (Rubinia pseudoacacia “Umbraculifera”), javor mliječ i patuljasta katalpa (Catalpa bignonioides “Nana”).

 

Možete pokušati i sa stablima koja ninače rastu visoko, ali im treba posvetiti posebnu pažnju u obuzdavanju rasta npr. rezdbom i svijanjem grana (npr. breza).

 

 

 

 

ARHIVA