Tulipan – najpoželjnija proljetnica

Zbog šarenila boja te dugotrajne cvatnje, tulipani su zasigurno najpoželjnija proljetnica. U GRA-MI imamo veliki izbor lukovica za jesensku i proljetnu sadnju.

 

 

Proljetni vrt je nezamisliv bez tulipana. Osim različitih i atraktivnih boja, ono što ih čini osobito dražesnim su i različiti oblici njihovih cvjetova.

 

Najraniji tulipani cvasti će već u ožujku, ali će se cvatnja nekih sorti proteći sve do svibnja.Pravilnom kombinacijom sorti uživati ćete u njihovoj cvatnji cijelo proljeće. Među prvima cvatu sorte Tulipa turkestanica, Tulipa bakeri i Tulipa humilis. U travnju cvatu također nešto ranije sorte u koje spada tulipan Blue Blossom. Kasnije sorte cvjetaju u svibnju i često se odlikuju neobičnim cvjetovima s nazubljenim rubovima (sorta Crispa), zakovrčanim laticama (pagajski tulipani), dok tulipani sorte Viridiflora imaju zelene pruge.

 

Tulipani doista malo traže, a puno daju. Lukovice sadimo u jesen ili u rano proljeće. Kasnije nećete imati nikakvih briga. Prihranu tla vršimo svake druge ili treće godine. Cvjetne stapke se uklanjaju prije nego im sjeme dozrije, a listove uklanjamo nakon što uvenu. Potom ih iskopamo i pohranimo na suho i tamno mjesto.

 

Neke od sorti koje ćemo vam predstaviti odlikuju se ne samo atraktivnim bojama već i oblicima cvjetova:

 

BLUE HERON – cvjeta kasno, a pripada grupi tulipana s resastim laticama. Latice su ljubičaste. Visina do 60 cm.

 

 

AKEBONO – žute latice i tamni crveni rub. Cvjeta od travnja. Visina 45 cm.

 

 

QUEEN OF THE NIGHT – tamnoljubičasta sorta. Spada u kasne sorte. Naraste do 60 cm.

 

 

PRINSES IRENE – narančastocrveni cvjetovi. Cvjeta tijekom travnja i svibnja. Visina 30 cm.

 

 

PURISSIMA – osobito krupni i bijeli cvjetovi. Cvate u travnju. Visina do 40 cm.

 

 

LILAC WONDER (Tulipa bakeri) – cvjeta u ožujku i travnju. Naraste do 15 cm. Divlji tulipan kao i sorta Tulipa turkestanica.

 

 

NEGRITA – grimiznocrvena sorta. Cvjeta u travnju. Naraste do 50 cm.

 

 

U GRAMI potražite i lukovice ostalog proljetnog cvijeća.

ARHIVA