Svibanj – problemi zaštite i rješavanje problema u ratarskoj proizvodnji

Svibanj je mjesec najintenzivnijih radova u poljoprivrednoj proizvodnji, stoga napominjemo važnost pravilnog programa zaštite i trenutnih problema u ratarskoj proizvodnji.

 

Pšenica:
Nepovoljne klimatske prilike (suša, snijeg i temperaturne oscilacije od 10 – 25°C) od sjetve pšenice pa sve do 05.svibnja razlog su lošeg i neujednačenog nicanja, sklopa uzrasta i busanja pšenice. Kišni period od 05.-25. svibnja (sa ukupno 87 mm oborina kroz 12 kišnih dana) ipak mijenja sliku usjeva. Pšenice su sada zelenije i počinju rasti (aktiviralo se hranjivo), ali je uzrast do 50 % manji nego u normalnim godinama, čime je i fotosintetski potencijal pšenice smanjen.
U povoljnim klimatskim prilikama o ovom periodu važno je sačuvati 1/3 gornjeg dijela biljke zdravima tj. stabljiku i klas, ali ove godine zbog navedenih nepovoljnih uvjeta izuzetno je bitno čitavu biljnu masu očuvati zdravom do žetve.

Tretiranja herbicidima su obavljena u periodu od 24.ožujka do 02. svibnja, a ponegdje se i kasnilo što će se odraziti na prinos. Naime nakon drugog koljenca pšenice nije poželjno ići herbicidom u nju.
U ovom trenutku pšenice su počele klasati i sada je trenutak kada moramo obaviti tretiranje protiv bolesti lista i stabljike i klasa. Na smanjenje uroda i kvalitete zrna posebno utječu bolesti klasa (fuzarioze, septorioze, pepelnica i sl). Zbog povoljnih klimatskih uvjeta za razvoj ovih bolesti, tretiranje bi trebalo obaviti od početka klasanja do cvatnje fungicidima STIL EXTRA (u dozi 2 l/ha) ili IMPACT C (u dozi 1,2 l/ha). S obzirom da je uočena i pojava leme treba obaviti i zaštitu insekticidima pa preporučamo pripravak SUMIALFA u dozi 0,15-0,2 l/ha ili NURELLE D u dozi 1-1,5 l/ha.

 

Kukuruz:
Sjetva kukuruza uglavnom je završena. Kukuruz je u fazi od nicanja do 4 lista. Korovi najviše ugrožavaju kukuruz u ranom porastu tj. od nicanja pa do 6-8 listova. U tom periodu korov raste brže od kukuruza i zato ga moramo brzo eliminirati kako ne bi ugušio usjev. Osim toga u tom ranom periodu rasta kukuruza herbicidi ne djeluju depresivno na razvoj generativnih orhana kao što su klip i metlica. Od 8 listova pa naviše kukuruz raste brže pa je i depresivnost herbicida na razvoj klipa i metlice veća što utječe i na smanjenje uroda. Ukoliko se korovi pravovremeno suzbiju, mogućnost pravovremene kultivacije i prihrane biti će sigurnija i učinkovitija. Znači pred nama je korektivno tretiranje kukuruza koje moramo obaviti u kratkom roku.
Za rješavanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova (koštan, muhar, sirak i sl) kao i za jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korove (ambrozija, mračnjak, čičak i dr.) preporučujemo jednu od kombinaciju:

1. Tarot 25 DF + Mustang/Dikamba 480 SL + Trend 90 ili
2. Samson Extra 6 OD + Mustang/Dikamba 480 SL + Trend 90 ili
3. Principal 53,6 WG + Mustang/Dikamba 480 SL + Trend 90 .

Svakako se preporuča višekratna primjena.
U ranom porastu kukuruza treba pripaziti i na pojavu buhača i kukuruzne pipe koje suzbijamo insekticidnim pripravcima Sumialfa (0,15-0,2 l/ha) ili Nurelle D (1-1,5 l/ha).

 

Šećerna repa:
Nakon slabog i nejednoličnog nicanja (zbog suše) korov je u repi suzbijan nižim dozama herbicida Inter OFF, Safari ili Cliophar. Zbog mraza su neke površine presijane i u njima se još provodi suzbijanje korova, a zahvaljujući oborinama sve su repe nikle i dobro upotpunile sklop. Nepresijane šećerne repe su u fazi 2-8 listova. Od korova najveći problem su ambrozija, mračnjak, čičak koji se rješavaju s najvećim dozanama herbicida spomenutih herbicida.
Od insekata treba obratiti pažnju na pojavu repine i kukuruzne pipe koje možemo suzbiti primjenom insekticida Sumialfa (0,15-0,25 l/ha) ili Nurelle D (2-2,5 l/ha).

 

Preuzeto: web AgroChem MAKS.

ARHIVA