Navodnjavanje (zalijevanje) sustavima RAIN i K-RAIN

U nekoliko do sada na našim stranicama objavljenih priloga mogli ste dobiti uvodna saznanja o problematici navodnjavanja, a u okviru toga, osobito o navodnjavanju (zalijevanju) travnjaka.  Kako je ova tema iznimno zanimljiva i aktuelna, pročitajte što smo pripremili za vas.

 

 

Uvodne napomene

 

No, prije nego vam predstavimo novi program navodnjavanja, bilo bi dobro ponoviti prednosti sustava za navodnjavanje. Pravilno postavljeni i automatizirani sustav za navodnjavanje će nam osim pravilne distribucije vode donijeti i uštedu novaca. Nema jednostavnijeg načina za biti vlasnik lijepog, njegovanog, dugovječnog i zelenog travnjaka (i vrta, cvjetnjaka…), imati dovoljno slobodnog vremena za sebe i obitelj i ujedno uštedjeti novac nego uložiti u automatizirani sustav za navodnjavanje. Da bi to bilo moguće potrebno je pravilno postaviti i održavati sustav za navodnjavanje. Nastavno dajemo nekoliko smjernica koje treba slijediti da bi se ostavrio optimalni učinak našeg sustava:

- pravilna raspodjela biljaka i raslinja po zonama,

- ujednačena podjela vode unutar zona,

- smanjti neželjena rasipanja (umjesto jednog duljeg vremena distribucije vode, bolje je zalijevanje podijeliti u dva kraća intervala),

- zalijevati u vremenu od 17,00 – 22,00 sata kada je sunce slabije i vjetar mirniji,

- jutarnja polijevanja nisu efikasna zbog pojačanog hlapljenja,

- kasno večernja polijevanja donijet će opasnost od gljivičnih oboljenja od kojih stradavaju i travnjaci,

- pravilnim programiranjem možemo upravljati količinom vode u određenom vrmenu,

- možemo regulirati i modificirati navodnjavanje ovisno o količinama padalina,

- navodnjavati samo površine koje to zahtijevaju, što se postiže pravilnim određivanjem kuta zalijevanja na prskalicama,

- gdje je moguće koristiti cijev kap na kap i mikroirigaciju kako bismo vodu doveli neposredno do korijena biljaka,

- vršiti rutinske provjere cijelog sustava i

- opredijeliti se za potpunu automatizaciju jer samo tako postižemo visoki učinak sustava i znatne uštede.

Principi rada jednog takvog sustava su:

1. programator upravlja radom elektroventila (kada, koliko puta i koliko vremena) na temelju podataka koje smo unijeli,

2. električni signal upućen iz programatora je 24 VAC, a putuje kroz dvije žice od kojih crna označava sektor, a crvena je zajednička. Programator otvara ventile jedan po jedan u slijedu,

3. električna špula prima 24 VAC signal upućen iz programatora i otvara ventil omogućujući protok vode,

4. sektori odnosno linije odvojeni po tipu navodnjavanja se pod pritiskom vode pokreću i omogućuju navodnjavanje.

 

Izvedba i planiranje sustava

 

Izvedba se provodi u nekoliko koraka:

1. prikupljanje podataka o protoku – za to će biti neophodno spojiti manometar na sustav navodnjavanja. Pustimo vodu do pritiska od 3 bara te mjerimo količinu vode na raspolaganju uz pomoć kante s mjericom i sata. To je važno da bi kasnije izabrali prskalice i elektoventile. Npr. vrijeme T=15 s i količina vode Q=15 l dobiva se protok od 60 l/min. Ukoliko se ne dobije željeni pritisak  (npr. manji od 3 bara) treba instalirati spremnik za vodu i pumpu. Veličina spremnika u litrama mora biti 4 x površina u m²;

2. definiranje mjerila i skiciranje – treba napraviti skicu površine za navodnjavanje sa svim elementima;

3. sustav treba podijeliti u sektore vodeći računa prvo – o tome gdje se smještaju dinamične,  gdje statične prskalice ili neki drugi sustav (kap na kap npr.), drugo – prema homogenim zonama (hlad, izloženost suncu…) i treće – prema raspoloživosti vode (broj sektora diktira sposobnost glavnog voda);

4. odabire se željeni programator;

5. odabiru se elektoventili ovisno o protoku (do 30 l/min model JAR-TOP preko 30 l/min model na upit);

6. odabiru se cijevi proporcionalno protoku (npr. za protok od 35 l/min možemo koristiti cijev od 25 mm ili 3/4”). Sustav je najbolje postaviti prstenasto da se ne izgubi pritisak;

7. odabir i pozicioniranje prskalica – za veće površine – dinamičke, a za manje izabiremo statičke prskalice. U tablici treba pogledati domet svake od njih. Princip kojeg se treba držati – neophodno je osigurati međusobno preklapanje zalijevane površine. Na istoj liniji nije moguće instalirati i statičke i dinamičke prskalice.

8. pokretanje sustava – neophodno je prvo ručno napuniti sustav prije puštanja u pogon. Prije puštanja u pogon, sustav treba isprobati bez prskalica kako bi se iz cijevi izbacila prljavština.

 

Elementi

 

Neovisno o tome radi li se o pojedinačno postavljenim rasprskivačima ili kombiniranom sustavu navodnjavanja s više grana i većim brojem rasprskivača, novost u ponudi Gra-me rasprskivači RAIN odnosno K-RAIN jamče ravnomjerno raspršivanje vode, značajne uštede u količini vode i prihvatljivu ukupnu cijenu koštanja postavljanja sustava.

 

Najbolji odabir za relativno velike travnjake (do 100 m²) su dinamički tzv. pop-up rasprskivači K-RAIN s turbo pogonom SO50 i SO75.

 

SO50 (POP-UP PRSKALICA DINAMIČKA 1/2”) rasprskivač ima hidrauličku turbinu. Nastao je za primjenu na malim i srednje-malim površinama, a posebno je pogodan za sustave s manjim protokom vode. Izrazito je lagan za podešavanje, rotacija se odvija u smjeru kazaljke na satu te dozvoljava kuteve od 40 do 360 stupnjeva. Isporučuje se s 5 lako zamjenjivih dizni nagiba 26 stupnjeva, što dozvoljava domet između 5,1 i 9,1 m, s protokom od 2,84 do 12,5 l/min. Uzdiže se iznad razine tla do 10,2 cm, radni pritisak 2,1 do 3,4 Bar-a.

 

 

SO75 (POP-UP PRSKALICA DINAMIČKA 3/4”) je rasprskivač na hidrauličku turbinu. Nastao je za primjenu na srednjim i srednje-velikim površinama, a posebno je pogodan za sustave s manjim protokom vode. Izrazito je lagan za podesiti, rotacija se odvija u smjeru obrnuto od kazaljke na satu te dozvoljava kuteve od 40 do 360 stupnjeva. Isporučuje se s 8 lako zamjenjivih dizni nagiba 25 stupnjeva i 4 nagiba 11 stupnjeva, što dozvoljava domet između 8,5 i 15,5 m, s protokom od 1,9 do 53,4 l/min, uzdiže se do 10,2 cm, radni pritisak 2,1 do 4,1 Bar-a

 

 

S našim sustavom možete navodnjavati velike površine travnjaka jer je maksimalno izbacivanje vode rasprskivača čak do 15,5 m, što ovisi o vrsti prskalice i dizne. Isto tako, postoji mogućnost regulacije kuta od 40 do 360° (vidjeti karakteristike u tabeli dolje).

 

Sve postavke na pop-up rasprskivačima mogu se ručno podešavati, a za što nije potreban nikakav specijalni alat. Sve radne postavke su jednostavne i razumljive, a sustav je jednostavan za postavu i demontažu.

 

Za manje površine u ponudi su STATIČKE prskalice RAIN NPS04 s dodatnim diznama (8a, 10A, 12A, 15A i 17A).

 

NPS04 dolazi u dvije verzije: dužine od 5 cm te dužine od 10 cm. Prihvat je 1/2″ ženski, radni pritisak 1,4 do 3,5 Bar-a, dizanje iz zemlje 5 i 10 cm. Tijela se isporučuju bez rasprskivača (dizni), kompatibilne su s rasprskivačima 8-10-12-15-17 koji se odabiru po potrebama instalatera.

 

 

Uz njih dolaze dizne koje se montiraju na glavu prskalice s mogućnošću podešavanja kuta zalijevanja od 0-360° pri kojem varira domet (boje označavaju različitu količinu protoka). Domet im je do 5,2 m.

 

 

Pregled dometa, operativnih kuteva i protoka po vrstama prskalica:

 

 

Ključni elementi za jedan takav sustav navodnjavanja su i:  programator, elektroventili, eventualno špule, senzorska stanica te sustav cijevi s spojnicama i drugim priborom.

 

PROGRAMATOR “ORBIT T1 DIAL” je jedini jednostavni rotirajući izbornik programatora koji omogućuje fleksibilno podešavanje. Moguće je planirati otvaranje elektroventila jednom dnevno, jednom svaki drugi dan ili jednom svaki treći dan, sa 6 mogućih izbora što se tiče trajanja zalijevanja. Lagan za podešavanje. Napajanje 3 baterije AA, špula sa malim energentskim zahtjevima, trajanje navodnjavanja podesivo od 2-90min.

 


 

PROGRAMATOR “RAIN STAR 4″ 24 V omogućuju upravljanje u rasponu od 1 linije do maksimuma od 4 linije. Iznimno lagan za programiranje. Posjeduje veliki display i centralni selektor kojim se lagano podešavaju sve raspoložive funkcije. U slučaju nestanka struje Li baterija čuva postavljene parametre; mogućnost podešavanja duljine trajanja navodnjavanja u postotku vam jednostavno omogućava podesiti trajanje u rasponu od 50% do 150% vremena što je naročito pogodno za sezonske promjene u trajanju navodnjavanja. Rain Delay je funkcija kojom možemo odgoditi navodnjavanje i do 72 h što je posebno pogodno za slučajeve kada moramo kositi ili obavljati nekakve radove. Do dva programa, u trajanju od 1-99min, od 1 ciklusa tjedno do 8 dnevno, vanjski transformator 24V, ulaz za senzor za kišu, rukuje elektromagnetskim špulama od 24V.

 


 

ELEKTROMAGNETSKI VENTIL “JAR TOP 1″ (dva modela: MUŠKI i ŽENSKI) najomiljeniji je među instalaterima zbog svoje čvrstoće i brzine postavljanja (Manifold system), lakoće održavanja. Fiberglass 30% PA6; poboljšana membrana za bolje držanje tokom zatvaranja. Čelični klin koji se sam čisti, čelična opruga sa progresivnim hodom, standardna špula 24 VAC. Kompatibilan sa 12VDC, 24VDC, 110VAC, 9VDC Latching špulama. Tijelo PN12 testirano na 14bara, ručica za ručno otvaranje ventila. Radni pritisak 0.3-12bara; radna temperatura +4 – +70C.

 

 

ELEKTROMAGNETSKA ŠPULA 9V (za ORBIT EASY SET) je neophodna ukoliko ste odabrali bateriski programator.

 


 

SENZOR ZA KIŠU MINI-CLICK “HUNTER” je mehanički senzor za kišu izgrađen od otporne termo-plastike i aluminija, 24 Vac 5A. Jednostavnih postavki zaustavljanja navodnjavanja. Mjeri količinu padalina u rasponu od 3-25mm, stvara prekid na zajedničkoj žici između programatora i elektroventila i tako odgađa navodnjavanje, lako se postavlja i podešava na gotovo svaku instalaciju. Dolazi sa 7.5m izolirane žice sa dva konektora. Mjere – visina 5cm širina 15cm.

 

Od ostalog “materijala” trebati ćete još: šaht za mještaj elektroventila, eventualno šaht s metalnim ventilom, kolektor, cijevi, različite spojnice, priključke, dodatke, čepove, osigurače, regulatore pritiska i ventile.

 

Cjelokupan program navodnjavanja od sada možete nabaviti u Gra-mi po iznimno povoljnim cijenama, a po kvaliteti u rangu poznatih robnih marki.

 

06.07.2014.

 


ARHIVA