Nova suša – stari problem (i dileme)!?

 

Prošle smo godine (2011.) na ovim stranicama obvjavili prilog pod nazivom “Što smo morali naučiti iz ovogodišnje suše?”. U njemu smo, osim što smo se kritički osvrnuli na ustaljenu i jalovu praksu proglašenja elemntarne u kombinaciji s “arsenalom provjerenih metoda” kao što su politički (interesni) pristisci, politička trgovina… kao odgovora na nešto što se već desilo, ukazali i na moguća rješenja i odgovore na ovu prirodnu pojavu koja našim poljoprivrednim proizvođačima nanosi ogromne štete.

 

Nakon jakih proljetnih mrazeva i ponovljene suše, ali drastičnijih razmjera nego prošle godine, mogu se u osnovi postaviti samo dva pitanja:

1. jesmo li iz svega konačno nešto naučili i

2. postoji li doista efikasan odgovor na prirodne pojave kao što su suša (i mraz, bolesti…), ali naravno, da ti odgovori budu u sferi agrotehnike?

 

Mi držimo da:

1. nešto ipak možemo naučiti i

2. postoje kvalitetni “odgovori” u sferi agrotehnike. Na neka od mogućih rješenja smo ukazali kroz priloge na našoj stranici.

 

No, ono što u samom uvodu treba jasno naglasiti je činjenica da su spomenute pojave nešto što se ipak događa više-manje redovito, poglavito suša,  koja je posljedica sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Suša će biti redovita pojava i to više neće biti “problem” nego čimbenik u ratarskoj proizvodnji s kojim treba računati kao faktorom (koji treba “ukalkulirati” kao elemnt, a ne kao rizik!). Dakle, kako suše (i mrazevi…) postaju čimbenik proizvodnje, naš odgovor mora ležati u sveri poduzimanja redovitih i dosljednih agrotehničkih mjera, a ne ad hoc koraka, od slučaja do slučaja, iznimno i sličnih “u hodu” rješenja, kako obično pristupamo problemima! Dakle, govorimo u SUSTAVNIM RJEŠENJIMA i sustavnom pristupu.

 

Sustavna rješenja uključuju i odgovarajuća rješenja u gnojidbi i prihrani, odnosno dodatnim zahvatima koje je neophodno poduzeti kako bi se smanjio stres u ekstremnim uvjetima odnosno, poboljšalom opće stanje biljaka koje uzgajamo. Naime, ono što mi kao trgovci možemo primjetiti, a što su nam priznali i sami poljoprivredni proizvođači – problem gnojidbe i prihrane je problem kojem se zadnjih 20-ak godina posvećuje bitno manje pažnje i nekako je na margini interesa i struke i prakse. Jednostavno, više su se nametnule teme zaštite, što je vjerojatno posljedica pritiska proizvođača (i trgovaca) zaštitnih sredstava, politike velikih globalnih kompanija, ali i određene percepcije na strani poljoprivrednih proizvođača da se većina problema u poljoprivrednoj proizvodnji može riješiti zaštitom, bilo preventivno ili kad se bolest već pojavi.

 

Ne kažemo da je spomenuti pristup potpuno kriv, pogrešan ili nešto slično. U ostalom, svatko ima pravo na izbor. No, opće je poznata činjenica da je opće stanje nasada, usjeva itd. ključni čimbenik uspješne proizvodnje, a  do toga se dolazi u najvećoj mjeri pravilnom gnojidbom i prihranom. Zapravo, što je stanje nasada bolje to će biti manja potreba za zaštitom i tretiranjem protiv bolesti, to će oni biti otporniji na stres i slične situacije. Ovo nitko ne može osporiti! A upravo to je ono na što mi u Gra-mi želimo skrenuti pozornost. No, to traži promjenu pristupa ukupnoj proizvodnji. To treba priznati.

 

Dakle, mi u Gra-mi držimo da je pitanje gnojidbe i prihrane temeljno pitanje poljoprivredne proizvoldnje. Mi smatramo da se pravilnom gnojidbommože riješiti dobar dio problema koje rješavamo kroz zaštitu. Zbog toga smo i krenuli u razvoj programa organskih gnojiva.

 

Na ovim stranicama objavili smo mnoge teklstove na ovu temu, a njih možete potražiti putem tražilice ili pregledom arhive (na naslovnoj stranici). Osnova pristupa je u kvalitetnoj gnojidbi i prihrani primjenom kvalitetnih organskih gnojiva i drugih prirodnih pripravaka namijenjenih gnojidbi odnosno prihrani te rješavanju nekih problema u proizvodnji primarno takvim preparatima. Mi zagovaramo organska gnojiva i biloškle pripravke na biljnoj bazi jer su se pokazala najefikasnijim – gledano kroz cijenu (troškove), i kroz učinkovitost i na kraju – kroz dobiveni rezultat. Ovdje ne stavljamo naglasak na ekologiju jer u ovom kontekstu to nije bitno, mada je nesporno da su ta gnojiva i preparati u ekološkom smislu apsolutno prihvatljivi.

 

Za uvod, a slijedeći uvodnu temu ovog priloga (suša), upućujemo na tekstove:

- Tuča – suša – stres izazvan bolestima… i

- Mraz i suša – jesu li stvarno nepredvidive pojave.

 

Potom upućujemo na niz priloga od kojih su neki:

– Italpollina – Specijalni proizvodi

– Italpollina – vrhunska hranjiva za višu razinu ishrane

– Gnojidba borovnica organskim gnojivima

– Plan gnojidbe i prihrane voćnjaka organskim gnojivima

– Kako riješiti problem nedostatka humusa u tlu

– Plan gnojidbe i prihrane vinograda organskim gnojivom

– Guanito – organsko gnojivo s visokom količinom organskog dušika i fosfora

– Organska gnojidba tla pred sjetvu

– Što je to OMRI Lista?

– PHENIX vrhunsko organsko peletirano gnojivo za jesensko – zimsku prihranu tla

– SCUDO – stimulator obrane – tekuće gnojivo na osnovi bakra u helatnom obliku s biljnim aminokiselinama

– Auxym – biljni stimulator biljnog porijekla – idealan za rješavanje stresnih situacija

– Biljne aminokiseline – uloga i značaj u ishrani biljaka

– Biljni stimulatori (fitostimulatori)

– Uzgoj jagoda

– PHENIX – organsko gnojivo

– GUANITO (ptičji gnoj)

– ITALPOLLINA dehidrirani pileći gnoj

– Organska gnojidba II.

– Još nije kasnu za gnojidbu vinograda i voćnjaka organskim gnojivima

– Uzgoj krastavaca organskom gnojidbom…

 

ARHIVA