Štetnici na ukrasnom bilju

 

Ukrasno bilje, prije svega ljetno, kao surfinija, petunija, verbena, bacopa, pelargonija i dr. izloženo je snažnim napadima štetočina. Najčešći su to napadi lisnih ušiju, bijeli leptirići (cvjetni i duhanski ljetni moljac) te novije i cvjetni cvrčak.

 

Po toplom i suhom vremenu najčlešće se javljaju lisne uši (veliki broj vrsta). Javljaju se u više boja (žuta, zelena do crna) i veličina (do 2 mm).  Napad je vidljiv kao kovrčavost lišća, zaostajanje u rastu biljke te deformaciji madih izdanaka. Vidljive su na lišću i ljepljive svijetle nakupine (fleke) što je u biti “medna rosa” koju ispuštaju uši. Lisne uši se suzbijaju odmah, čim se pojave simptomi. Svako kašnjenje ima teške posljedice po stanje biljke jer se uši brzo množe. Za suzbijanje koristimo insekticide (aficide) koji djeluju isključivo na lisne uši ili sistemike koji djeluju i na druge štetnike: Primor 50 WG, Chess 50 WG, Actara 25 WG, Confidor 200 SL, Mospilan 20 SP i 20 SG i dr.

 

 

Cvjetni moljac je kukac (leptir) veličine do 2mm, “pudrastog” tijela. Ličinke su isto takve. Uočiti ćete cijele rojeve koji se uglavnom drže poleđine lista. Kako sišu biljne sokove, njima napadnute biljke zaostati će u razvoju i stagnirati će. Ako ne poduzmete mjere, štete su neizbježne. Za suzbijanje koristimo insekticide Vantex i Beta-baythroid.

 

 

Tzv. cvjetni cvrčak (H. distinguenda) također je štetnik na našim ljetnicama. Kukac je oblika cvrčka, svijetle boje, veličine do 3,3 mm. U ranijim fazama napada teško ga se uočava, ali postaje sve uočljiviji kako ljeto odmiče. Napad se uočava u obliku malih pjega na listovima promjera 1 mm, koje su gusto raspoređene, ali odvojene. Naknadno se počnu spajati, listovi požute i odumru. I na laticama cvjetova ima bijelih pjega. Suzbijanje se vrši korištenjem žutih ljepljivih ploča.

 

 

U Gra-mi potražite savjet za suzbijanje štetnika te nabavite potrebno sredstvo. Svakako se kod trgovca u poljoprivrednoj apoteci raspitajte o djelovanju ovih insekticida te se strogo držite uputa proizvođača. Za suzbijanje nekih štetnika možete koristiti i ekološka sredstva s naše liste.

28.07.2013.

ARHIVA