Štete na grožđu i drugim nasadima uslijed visokih temperatura

Visoke temperature koje su započele u lipnju te s e nastavile i u srpnju, a  za očekivati je još takvih toplotnih udara, već čine i potencijalna su opasnost da počine i daljnje štete na vinovoj lozi. Nakon dosta padalina u prethodnom razdoblju, došlo je do naglog zatopljenja s ekstremno visokim vrijednostima temperature zraka znatno iznad 30° C.

 

Takve visoke temperature izazivaju štete na vinovoj lozi, ali i svim drugim kulturama. Donekle štetama pridonose i sami vinogradari koji ponegdje skidaju donje lišće ostavljajući grozdove izložene suncu.

 

U ovoj fazi rasta suša se manifestira na slabom rastu plodova, pojavama na samom plodu (npr. pjege na jabukama, dvostruki plodovi i raspucavanje koštice kod bresaka) prisilnom dozrijevanju te slabom (nedovoljnom) prikupljanju hranjiva koja će biti pričuva za iduću sezonu. Ono što se najčešće ne primijeti, a posljedica je višegodišnjeg djelovanja suše, jeste povećanje volumena korijena čime se biljka prirodno prilagođuje ovakvim uvjetima.

 

U nekoliko smo navrata ukazivali na vrlo efikasan način “borbe” s ekstremno visokim temperaturama i drugim stresnim stanjima. Za to su pogodne biljne aminokiseline koje Gra-ma ima u prodaji, a  osobito preparat TRAINER koji uv tolerantnost biljak na visoke temperature.

ARHIVA