Staze i prilazi

Kako bi kuća, ostale zgrade, cvjetnjaci, travnjaci, puteljci i staze činili estetsku cjelinu, treba ih izgraditi od sličnih materijala. U Gra-mi ćete nači potrebne materijale za njihovu izgradnju.

Semmelrock_Castello_antico08_jpg_1945636468

Vrtna staza, put ili prilaz sastavni su dio vrtnog uređenja i treba im posvetiti pažnju koju zaslužuju.

Opločenje ili pokrov tih površina jedan je od najvažnijih vrtnih elemenata te ono može znatno “podići” ukupni dojam vrta. Kako bi sve izgledalo skladno, treba se držati nekih pravila koja nisu komlicirana.

VRTNI PUTELJCI

Oni imaju dvije temeljne funkcije. Omogućuju da po suhom dođemo do svih dijelova vrta i vizuelno odjeljuju prostor i uokviruju cvjetnjake. Tu možemo koristiti ratzličite materijale: opločenje vrtnim pločama od betona, opločnike, umjetni kamen koji dobro imitira prirodne kamen ili prirodni kamen (lomljeni ili oblutci). Kao podlogu možemo postaviti posebne rešetke – ploče za stabilizaciju pijeska i šljunka, ukoliko stazu radimo od prirodnog kamena (ECOgravel® iz ponude Grame). Spomenuta rešetka dobro će doći i kod postavljanja parkirališta. Za odjeljivanje pojedinih površina (oivičenja) mogu poslužiti specijalni metalni rubnjaci, koje ćemo koristiti i kod odjeljivanja površine travnjaka od nasada i sl.

Semmelrock_Castelletto01_jpg_1945636468

Puteljci na kojima se ljudi češće mimoilaze trebali bi biti širine barem 1,2 metra, za sporedne puteljke dovoljna je širina 0,5 do 0,8 metara, kolni prolazi moraju biti širine barem za još jednu širinu vozila (osobnog automobila) kako bi se kod izlaza iz vozila stalo na podlogu, a ne na npr. travnjak.

Materijali za podloge i rubove:

ECOgravel

rubnik ravni

rubnik zakrivljeni

VIJUGAVE STAZE

Vijugave staze su prikladne za neformalne, vrtove u slobodnom stilu za koje želimo da izgledaju što prirodnije. Takve će staze skretati iza grmova te se gube iz vidika. Time se stvara dojam veličine prostora (dubine). Tu možemo koristiti iste materijale kao i za vrtne puteljke.

POVRŠINE S OSOBNIM PEČATOM

U vrtu možete urediti posebne površine kojima ćete izraziti svoj osobni stil ili opredjeljenje (npr. Feng shui). Prirodni kamen je za to idealan.

  01_STEINDEKOR - GRANULATI - Verschiedene Dekorsplitte 05

PARKIRALIŠTA

Umjesto da stvarate velike površine pod betonom ili betonskim elementima, parkiralište možete urediti od prirodnog kamena (drobljeni ili oblutci) željene granulacije, s time da kamen postavite na prije spomenutu rešetku čija je uloga da spriječi “rasturanje” kamena odnosno da stabilizira cijelu podlogu,  propustiti će višak vode i spriječiti rast korova.

29.04.2016.

ARHIVA