Sorte jabuke i uzgojni oblici

 

Pravilan izbor sorte je osnovni preduvjet za uspješnu proizvodnju, bez obzira radi li se o većem nasadu ili nekoliko biljaka na vašem vrtu ili okućnici.

 

Kod izbora sorte važno je znati da je jabuka izrazito stranooplodna vrsta što znači da se monosortni (jedna sorta) nasadi ne smiju podizati zbog onemogućene oplodnje što bi rezultiralo nerodnošću. Tako da za podizanje nasada treba imati u planu barem dvije sorte. Uz navedeno treba kombinirati i sastav sorata obzirom na tržišnu vrijednost i potražnju, visoke prirode i produktivnost rada u provođenju kompleksne tehnologije podizanja nasada jabuka.

 

 

LJETNE SORTE

CLOSE

Dobri oprašivači su Stark Earliest, James Grieve, Idared, Golden Delicious. Karakterizira ju rana cvatnja pa u krajevima gdje se učestalije javljaju kasni proljetni mrazovi može doći do smrzavanja cvjetova i zametnutih plodova. Srednje je osjetljiva na uzročnika pepelnice i krastavosti. Rano ulazi u rod i osrednje rađa. Plodovi sazrijevaju u drugoj polovici lipnja (između 20. i 30.06.) i predstavljaju najraniju crveno obojanu sortu. Stablo ove sorte je bujno. Plod je srednje krupan, težine od 130 do 180 g, zelenožute do crvenkaste boje i izduženo okruglastog oblika. Meso ploda je čvrsto, sočno, kiselkasto i aromatično. Može se čuvati oko 2 tjedna.

 

YELLOW TRANSPARENT (BJELIČNIK)

Sorta rane cvatnje koja vrlo dobro rađa. Oprašuje se drugim ranocvjetnim sortama. Stablo je srednje bujno. Dosta je osjetljiva na pepelnicu. Plod je srednje krupnoće, težine od 110 do 160 g i okruglastog oblika. Pokožica je blijedo žuta do slamnato žuta, a po površini su gusto raspoređene svijetlozelene točkice. Meso ploda je srednje sočno, ugodnog kiselkastog i osvježavajućeg okusa. Može se čuvati 8 do 10 dana.

 

STARK EARLIEST

Ubraja se među najranije ljetne sorte, dozrijeva između 1. i 15. srpnja. Dobri oprašivači su Jonathan, J. Grieve, Golden Delicious i Idared. Osjetljiva je na pepelnicu. Stablo je umjereno bujno i snažno, rano ulazi u rod te rađa obilno i redovito. Plod je srednje krupan, od 150 do 180 g težine, okruglast, nešto širi nego duži. Pokožica je glatka, sjajna i blijedozelene, a sa sunčane strane ružičastocrvenkaste boje najčešće u obliku pruga. Meso je bijelo sa žućkastom nijansom, srednje čvrsto, blago kiselkasto, sočno i ukusno. Kvaliteta ploda je vrlo dobra. Može se čuvati do 2 tjedna.

 

VISTA BELLA

Dazrijeva od 10. do 15. srpnja. Jako bujnog je rasta s prilično okomitim granama. Srednje rano cvjeta, a dobri oprašivači su joj Stark Earliest, J. Grieve, Golden Delicious i Idared. Osjetljiva je na krastavost i pepelnicu. Rađa srednje krupnim okruglastim plodovima sa širokim tupim rebrima. Pokožica je glatka, poprilično debela. Osnovna boja pokožice je zelenkastožućkasta koja je preko polovine površine ploda prekrivena tamnim crvenilom koje daje blago ljubičasti ton. Meso ploda je blijedožute boje, srednje čvrsto, kiselkasto i aromatično. Po kvaliteti plodova spada u natprosječne ljetne sorte. Zbog velike bujnosti stabla kasnije stupa u rod spram ostalih ljetnih sorata, a u punoj rodnosti obilno i redovito rađa. Može se čuvati do 2 tjedna.

 

DISCOVERY

Rana do srednje rana sorta koja sazrijeva od 10. do 20. srpnja. Karakterizira ju dobra i kasna rodnost. Stablo je umjerene bujnosti. Grane su dosta otklonjene pa je ponekad dobro utjecati na razgranjivanje. Daje sitne do srednje krupne plodove težine oko 100 g. Pokožica ploda je vrlo uočljive, živahne crvene boje, dok dio ploda koji je ostao u sjeni je slabije obojen crvenilom. Meso je osrednje sočno, slatkasto kiselkastog okusa. Može se čuvati do 2 tjedna.

 

MANTET

Dozrijeva u drugoj polovici srpnja, od 15. do 30. Cvate srednje rano. Stablo joj je bujno. Dobri oprašivači su joj Stark Earliest, J. Grieve i Idared. Mana joj je ta da je sklona alternativnoj rodnosti koja se može ublažiti oštrom rezidbom i prorjeđivanjem mladih plodova. Osjetljiva je na pepelnicu, a relativno otporna na krastavost. Rodnost joj je vrlo dobra i srednje rana. Daje srednje krupne do krupne plodove od 130 do 180 g težine. Okruglasto koničnog su oblika i blago rebrasti. Pokožica je žutozelena i prekrivena jarko crvenim prugama. Meso je čvrsto, vinsko kiselkastog okusa, vrlo sočno, aromatično i odlične kvalitete. Može se čuvati do tjedan dana.

 

JERSEYMAC

Stablo je bujno i razgranato. Rodnost je vrlo dobra. Osjetljiva je na krastavost. Dozrijeva od 1. do 10. kolovoza. Cvate srednje rano. Dobri oprašivači su Tydeman’s, Prima, Discovery i Abas. Rađa srednje krupnim plodovima koji imaju spljošteno koničan oblik. Pokožica ploda je osnovne zelene koje, a sekundarna boja je crvena, ali ne tako tamna kao u sorte Vista Bella. Meso je zelenkasto, slatkokiselo i sočno. Karakteristično za ovu sortu je što neujednačeno dozrijeva. Može se čuvati do mjesec dana.

 

SUMMERRED

Dozrijeva od 1. do 10. kolovoza. Stablo je srednje bujno. Srednje je osjetljiva na krastavost, a srednje otporna na pepelnicu. Cvate srednje rano i obilno rađa. Dobri oprašivači su Delicious, Golden delicious, Fuji i Idared. Plod je srednje krupan, težine 120 do 140 g i izduženo koničnog oblika. Pokožica je atraktivne crvenogrimizne boje po cijelom plodu, ima svijetlosmeđe lenticele, glatka je i može biti debela. Meso ploda je bijele boje, hrskavo, sočno, slatkokiselkastog okusa. Karakteristično za ovu sortu jest da joj plodovi dolaze u grozdovima. Može se čuvati od mjesec dana do dva mjeseca.

 

JAMES GRIEVE

Dozrijeva od 15. do 25. kolovoza. Stablo je umjerene bujnosti. Cvate rano do srednje rano. Dobar oprašivač je sorta Jonathan. Obilno i rano rađa. Plodovi su srednje krupni do krupni težine od 140 do 210 g. Osjetljivi su na otiske, transport i gorku pjegavost. Pokožica je slamnatožute boje, a sekundarna boja je svijetlocrvena. Plod je okruglastog oblika te slabo rebrast oko čašičnog udubljenja. Izvrsne je kvalitete i predstavlja najbolju sortu koja sazrijeva u kolovozu. Može se čuvati od mjesec dana do dva mjeseca.

 

AKANE

Dozrijeva od 15. do 30. kolovoza. Stablo je umjerene bujnosti. Relativno je otporna na krastavost i plamenjaču, a osjetljiva je na pepelnicu. Cvate srednje rano do srednje kasno. Dobri oprašivači su James Grieve i Golden Delicious. Obilno i rano rađa. Plodovi se dobro drže na grani, mogu se brati i do 30 dana bez osjetne promjene kvalitete. Srednje su krupnoće, oko 110 g, okrugli i osnovne zelenožute boje. Sekundarna boja je svijetlocrvena koja može prekriti i do 80% ploda u obliku pruga. Nakon berbe plodovi dobivaju voštanu prevlaku. Meso ploda je blijedobijele boje, čvrsto, sočno, vinasto kiselo, aromatično i vrlo kvalitetno. Može se čuvati do mjesec dana.

 

JESENSKE SORTE

PRIMA

Visokoproduktivna sorta. Otporna na krastavost. Srednje otporna je na pepelnicu i bakterijsku palež. Stablo je bujno. Dozrijeva otprilike od 15. do 30. kolovoza. Srednje kasno cvate. Dobri oprašivači su joj sorte Abas, Jerseymac i Cripps Pink. Rodnost je dobra i rana. Plod je srednje spljoštenokoničan i srednje krupan. Kod čašičnog udubljenja uočavaju se blaga rebra. Pokožica ploda je svijetlocrvena i prekriva 60 do 80% površine ploda. Inače osnovna boja je zelenožuta. Meso je atraktivne blijedozelene boje, hrskavo, sočno, pomalo trpko i aromatično. Obzirom da je otporna na krastavost i pepelnicu i da je dobar oprašivač, kao takva pogodna je za biološki način proizvodnje. Može se čuvati do dva mjeseca u hladnjači.

 

GALA

Stablo je umjereno bujno. Osjetljiva je na krastavost, pepelnicu i bakterijsku palež. Dozrijeva od 5. do 20. rujna. Rano i obilno rodi. Stablo je bujno. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Golden Delicious, Delicious, Granny Smith, Jonathan i Fuji. Potrebno je spomenuti da crveni mutanti ove sorte (Galaxy, Royal Gala, Regal Gala, Imperial Gala) cvjetaju u isto vrijeme, ali se međusobno ne oprašuju. Plodovi imaju izduženo koničan oblik, mogu biti sitne do srednje veličine. Temeljna boja pokožice ploda je žuta koja na sunčanoj strani prelazi u sekundarnu narančastocrvenu koja prekriva do 50% površine. Meso je kremaste boje, sitnozrnaste strukture, hrskavo, slatko i sočno sa odličnom teksturom i visokom kvalitetom kakvu preferiraju izbirljivi sladokusci. Zbog veličine plodova, tanke kožice i blagog okusa, predstavlja pravi izbor za djecu. Čuva se dobro i nije osjetljiva na gorke pjege i skald. Nakon berbe može se čuvati do studenog, a u CA od 4 do 9 mjeseci.

 

PRISCILLA

Stablo je srednje bujnog rasta. Otporna je na krastavost i dosta tolerantna na bakterijsku palež i pepelnicu. Cvate srednje rano. Dobri oprašivači za ovu sortu jesu Prima, Cripps Pink, Cripps Red. Dozrijeva od 5. do 20. rujna. Vrlo rodna je sorta. Stablo je srednje bujnog rasta. Plodovi su srednje krupni do krupni, spljošteni i sa dugom peteljkom u širokom, plitkom udubljenju. Pokožica ima sekundarnu tamnogrimiznu boju koja prekriva 90 do 100% ploda. Meso je kremaste boje, hrskavo, sočno, slatko. Nakon berbe može se čuvati 2 do 3 mjeseca.

 

SPARTAN

Dozrijeva od 5. do 20. rujna. Srednje kasno cvjeta i obilno rađa. Stablo je srednje bujnosti. Rađa krupnim, okruglastim plodovima koji su žutozelene osnovne boje koja kasnije prelazi u sekundarnu svijetlogrimiznu boju. Meso je potpuno bijele boje, osvježavajuće i sočno. Otporna je na krastavost i prilično otporna na pepelnicu. Nakon berbe može se čuvati i do 3 mjeseca.

 

ELSTAR

Bujnog je rasta s dobrim rasporedom grana. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Jonathan, Gloster, Idared, Braeburn, Gala i Golden Delicious. Dozrijeva od 15. do 30. rujna. Rodnost je vrlo dobra i rana. Daje srednje krupne plodove težine 160 do 180 g. Pravilnog su, okruglastog oblika s kratkom peteljkom. Pokožica je lijepe svijetlocrvene boje na osunčanoj strani, dok je osnovna boja žutozelena. Meso ploda je čvrsto, sočno, hrskavo, slatko kiselkastog i vrlo ugodnog okusa. Može se čuvati nakon berbe do 3 mjeseca.

 

 

JONAGOLD

Odlikuje se bujnim stablom i preporučuje se za uzgoj u hladnijim krajevima. Osjetljiva je na krastavost, pepelnicu i bakterijsku palež. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su Granny Smith, Idared, Gloster, Elstar, Delicious, J. Grieve, Braeburn. Inkompatibilna je s Golden Delicious. Rano rodi te obilno i redovito rađa. Dozrijeva od 15. do 30. rujna. Plodovi su izduženog koničnog oblika, krupni do vrlo krupni, težine 180 do 250 g. Pokožica je tanka, osnovne zelenkastožute boje koja na osunčanoj strani prelazi u sekundarnu svijetlocrvenu koja prekrije 40 do 50% površine ploda. Plodovi su prevučeni voštanom prevlakom i imaju tanku i dugačku peteljku te se dobro drže na grani. Meso je kremaste boje, vrlo sočno, slatkokiselog okusa, hrskavo i ugodne arome. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje. Dobro se može čuvati nakon berbe do 3,5 mjeseca.

 

ZIMSKE SORTE

JONATHAN

Dozrijeva od 15. do 30. rujna. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su joj Granny Smith, Golden Delicious, Delicious. Obilno i rano rađa. Stablo je srednje bujnog rasta s vrlo tankim oborenim grančicama. Mana ove sorte je velika osjetljivost na pepelnicu. Daje dobre rezultate na vegetativnoj podlozi M 9. Plod je srednje krupan do krupan, težine 100 do 245 g, širi je nego duži. Ima kratku i debelu peteljku. Pokožica ploda je glatka, osnovne boje zelenožute koja prelazi u crvenu, a sa osunčane strane u tamnocrvenu. Meso ploda je umjereno čvrsto, nakiselo, sočno, sa specifičnom aromom. Do nedavno je bila vodeća sorta u proizvodnji kod nas i u Europi, ali se sve više napušta upravo zbog velike osjetljivosti na pepelnicu. Može se čuvati do 5 mjeseci.

 

BOSKOOP

Dozrijeva od 15. do 30. rujna. Srednje rano cvate. Rast stabla je bujan. Raste vrlo brzo, obilno i rano, ali neredovito rađa. Plodovi su vrlo krupni i nepravilnog oblika. Pokožica ploda je debela i hrapava, blijedožute boje, a na sunčanoj strani prošarana je sjajnocrvenim do rđastim nejednolikim prugama. Meso ploda je čvrsto, žućkasto, slatko, aromatično i osvježavajućeg vinskog okusa. Osjetljiva je na kasne proljetne mrazove, rak kore i „crvljivost“ plodova dok je na krastavost i pepelnicu vrlo otporna. Nakon berbe može se čuvati do 7 mjeseci.

 

GOLDEN DELICIOUS

Najrasprostranjenija je sorta jabuke u svim zemljama gdje se jabuka uzgaja. Spada u zimske sorte i dozrijeva od druge dekade do kraja rujna. Cvate srednje kasno. Dobri oprašivači su sorte Delicious, Gloster, Idared, Jonathan, James Grieve. Ova sorta je dobar oprašivač drugim sortama. U prvim godinama raste bujnije, ali nakon par berbi rast postaje umjeren. Rano i obilno rađa te se danas smatra standardom za visoko rodne sorte. Plodovi su srednje krupni do krupni, težine 130 do čak 280 g. Koničnog su oblika i simetrični, a na vrhu čašice imaju slabo izražena rebra. Pokožica je tanka i glatka. Osnovna boja je zelenožuta u vrijeme berbe, a u dospjelosti postaje žuta poput limuna ili dunje. Meso ploda je svijetložute boje, čvrsto, srednje fine strukture i sočno, slatkog blago kiselkastog okusa sa specifičnom nenametljivom ugodnom aromom. Osjetljiva je na krastavost i rđu, a u manjoj mjeri i na pepelnicu. Rđaste pjege mogu biti izazvane nekim virusom pa je u tu svrhu selekcioniran klon B Zlatnog delišesa. On nije zaražen virusom i rodniji je od Zlatnog delišesa pa mu se i sve više daje prednost u plantažnim nasadima. Nakon berbe može se čuvati do 7 mjeseci, no skladištenje je nešto zahtjevnije. Karakteristična je za čuvanje u hladnjačama.

 

 

MELROSE

Dozrijeva od 25. rujna do 5. listopada. Stablo je bujnog rasta pa se bolji rezultati postižu na slabo bujnim vegetativnim podlogama M 9 i M 27. Kasno cvate. Dobri oprašivači su Golden Delicious i Idared, a ne mogu je oprašiti Jonathan i Red Delicious (roditelji). Rađa redovito, rano i obilno. Plodovi su krupni, težine 170 do 300 g i konično okruglastog oblika. Ima dugu peteljku i plodovi se lako natuku. Pokožica je debela, osnovna žutozelena boja prekrivena je crvenom. Meso ploda je blijedožuto, čvrsto, sočno, slatkokiselkastog okusa, aromatično i vrlo ukusno. Relativno je otporna na krastavost i pepelnicu. Može se čuvati 6 mjeseci nakon berbe.

 

IDARED

Visokoproduktivna je sorta i neosporno najpopularnija jabuka kod nas. Slabo bujna je sorta koja dozrijeva od 1. do 10. listopada i pogodna je za uzgoj u gustom sklopu. Srednje rano cvate. Dobri oprašivači su Golden Delicious, Spartan, James Grieve, McIntosh. Rano ulazi u rod i redovito rađa. Plodovi su krupni do vrlo krupni, težine od 150 do 350 g, okruglastog do blago spljoštenog oblika. Osnovna boja je žutozelena koja dospijevanjem prelazi u zelenkastožutu, a prosječno 80% površine prekriva vinsko crvena boja. Meso ploda je gotovo bijele boje, srednje fine teksture, srednje sočno, srednje kiselog okusa, zbog jače izraženih kiselina i manjeg sadržaja šećera okus je manje pun i skladan, a aroma je srednje izražena i nenametljiva. U CA se može čuvati i do 7 mjeseci bez posebnih prohtjeva.

 

GLOSTER

Dozrijeva u prvoj dekadi listopada. Stablo je jako bujno s uskom piramidalnom krošnjom. Osnovne grane rastu pod oštrim kutom što izaziva određene poteškoće pri formiranju željenog uzgojnog oblika. Dobri oprašivači su Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, James Grieve, Melrose. Rodnost je kasna, dobra i redovita. Rađa vrlo krupne plodove, težine 150 do 250 g. Plodovi su izduženo koničnog oblika i blago rebrasti. Pokožica je glatka, debela, osnovne svijetlozelene boje koja je prekrivena crvenom čiji intenzitet ovisi o jačini osvjetljenja. Meso ploda je blijedožuto, sočno, slatko ili lagano kiselkasto i nema neku posebnu aromu. Otporna je na pepelnicu, a osjetljiva na krastavost. U hladnjači se može čuvati i do 6 mjeseci.

 

 

MUTSU

Stablo karakterizira jaka bujnost i široko piramidalna krošnja. Triploidna je sorta sa slabo klijavim polenom pa je loš oprašivač drugim sortama. Plodovi dozrijevaju od 10. do 20. listopada. Cvate srednje kasno pa je osjetljiva na kasne proljetne mrazove. Dobri oprašivači su sorte Jonathan, Gloster, James Grieve, Idared, Granny Smith i Fuji. Do oplodnje neće doći ako je oprašivač sorta Golden Delicious jer je on jedan od roditelja. Rano prorodi te dobro i redovito rađa. Rađa vrlo krupne plodove od 180 do 350 g težine koji se dobro drže na grani. Plodovi su okruglasti, pokožica je osnovne zelenožute boje sa ili bez rđaste prevlake. Meso plodova je čvrsto, sočno, sitno zrnasto, slatko s posebno izraženom aromom. Relativno je otporna na pepelnicu, a osjetljivost pokazuje spram krastavosti. U hladnjači se može čuvati jako dobro i do 7 mjeseci.

 

GRANNY SMITH

Spada u kasne zimske sorte, a dozrijeva od sredine do kraja listopada. Stablo je bujnog rasta. Cvate srednje kasno. Relativno je otporna na kasne proljetne mrazove. Dobri oprašivači su sorte Jonathan, Golden Delicious, Idared, Gloster, Spartan. Dobar je oprašivač za druge sorte. Rodnost joj je vrlo dobra te rano i redovito rađa. Daje krupne plodove od oko 200 do 250 g težine. Plod je okruglastotupog koničnog oblika s osnovnom tamnozelenom bojom pokožice koja dozrijevanjem postaje svjetlije zelena. Pred kraj berbe boja se mijenja u žutu, a pokožica postaje masna. Meso je zelenkastobijele boje, srednje do grube teksture, hrskavo, vrlo čvrsto, sočno, naglašeno kiselkastog i vrlo oštrog okusa te odlične arome. Poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvježavajuća. Odlična je za potrošnju u svježem stanju, u pitama, a isto tako je vrlo dobra kao sastojak voćnih salata posebno jer i narezana zadržava svoju boju. Osjetljiva je na pepelnicu, a srednje osjetljiva na krastavost. U hladnjači se može čuvati i do 8 mjeseci. Od fizioloških bolesti, jako je osjetljiva na skald (palež kožice) pa iziskuje poseban tretman.

 

BRAEBURN

Spada u prvoklasnu desertnu jabuku. Prva je moderna sorta koja je okusom bliža klasičnim starim sortama. Također, jedna je od prvih dvobojnih sorata što je danas kriterij za komercijalni uspjeh. Stablo je slabog do srednje bujnog rasta. Cvate srednje rano do srednje kasno. Dobri oprašivači su joj sorte Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith. Dozrijeva u drugoj polovici listopada. Vrlo rano ulazi u rod, dobro rodi no sklona je alternativnoj rodnosti. Plodovi su koničnog do okruglastokoničnog oblika, srednje krupni do krupni, težine 150 do 200 g. Pokožica je osnovne zelenkastožute boje s narančastocrvenkastim prugama koje mogu prekriti veći dio ploda. Vrlo je atraktivna, s vidljivim lenticelama, tanka je i čini se kao da nestaje u ustima. Osjetljiva je na opekline od sunca. Meso je kremaste boje, nije tvrdo, hrskavo, vrlo sočno, oštrog okusa, na prerezu ne posmeđi brzo. Osjetljiva je na krastavost, bakterijsku palež i pepelnicu. Odlično se može čuvati nakon berbe, ali može biti osjetljiva na gorke pjege.

 

FUJI

Spada u atraktivnije moderne sorte jabuke. Njezina glavna karakteristika je lijepi, ružičasti mašak koji se javlja na žutozelenoj pokožici. Dozrijeva početkom do sredine studenog. Srednje rano cvate. Dobri oprašivači su sorte Gala, Granny Smith i Golden Delicious. Diploidna je sorta. Rano dolazi u rod i dobro rađa. Stablo se odlikuje bujnim rastom pa se preporučuje cijepljenje na slabo bujnu vegetativnu podlogu M 9. Daje srednje krupne, okruglastokonične plodove težine 150 do 180 g. Pokožica je osnovne blijedo žutozelene boje koja je prošarana narančastocrvenom dopunskom bojom s ružičastim maškom. Meso je žućkaste boje, hrskavo, čvrsto, vrlo sočno, fine strukture, aromatično, slatkog i blagog okusa. Ima visok sadržaj šećera i nizak sadržaj kiselina. Vrlo je osjetljiva na krastavost i bakterijsku palež, umjereno osjetljiva na pepelnicu, dok od fizioloških bolesti ju napadaju gorke pjege, staklavost i unutarnje posmeđenje mesa. Od „slatkih“ sorata čuva se najbolje i plodovi dugo vremena zadržavaju čvrstoću. U CA se može čuvati do 7 mjeseci, ali uz poseban tretman.

 

CRIPPS PINK, PINK LADY

Stablo je vrlo bujno sa granama pod širokim kutem. Cvate srednje rano do srednje kasno, a dobri oprašivači su joj sorte Fuji, Granny Smith, Gala, Red Delicious, Jonathan, Braeburn, Gloster, Idared i James Grieve. Dozrijeva početkom studenog, 1 do 2 tjedna nakon Granny Smith. Rano ulazi u rod i redovito i obilno rađa. Daje krupne do vrlo krupne plodove težine 200 do 250 g, okruglastog do koničnog oblika. Pokožica je tanka i nježna sa svijetlim lenticelama i osnovne žute boje koja kasnije prelazi u sekundarnu ružičastocrvenu boju. Nije sklona opeklinama na površini pokožice, rđi, pucanju površine pokožice, gorkim pjegama ili unutarnjim poremećajima. Meso je hrskavo, čvrsto i sočno, sitno zrnaste strukture i bijele boje. Okus je blag, nenapadan i sladak te se znatno pojačava nakon kraćeg čuvanja. Osjetljiva je na krastavost i bakterijsku palež, a posebno na pepelnicu. Može se čuvati i do 4 mjeseca. Samo one Pink Cripps jabuke odgovarajuće vrhunske kvalitete mogu dobiti oznaku i biti prodane samo putem zaštićenog brenda koji nosi ime Pink Lady pa svaki put kad kupujete ovu klupsku sortu znajte da kupujete najbolju od najboljih.

 

Izabrati najpovoljniji uzgojni oblik nije lako obzirom da odabir ovisi o više čimbenika kao npr. o bujnosti podloge i sorte, plodnosti tla, primjeni mehanizacije, površini parcele, utrošku ljudske radne snage i sl.

 

Vitko vreteno

Predstavlja standardni uzgojni oblik za jabuku. Ovaj oblik se sastoji od provodnice i primarnih grana koje su ujedno i rodno drvo ili pak te kratke primarne grane na sebi nose rodno drvo. Stoga, ovaj uzgojni oblik kao skelet ima samo stožac, a poluskeletne grane su nosači rodnog drva i obrastajućih grančica koje se nalaze direktno na provodnici. Vitko vreteno osigurava velike prednosti u proizvodnji jabuke na način da se u svim pomotehničkim zahvatima smanjuje ručni rad. Jabuke se u obliku vitkog vretena uzgajaju maksimalno do visine od 2,2 do 2,5 m. Ta visina omogućuje jednostavniju njegu (minimalno orezivanje, direktna berba sa zemlje, jednostavnija i efikasnija zaštita) i berbu.

 

Osim jednostavnije njege, prednost ovog uzgojnog oblika je što omogućuje dobre prirode, visoku kvalitetu plodova zahvaljujući idealnim svjetlosnim uvjetima što znači da su plodovi izrazitije obojeni, ujednačeniji i zreliji, a i odnos tvari je vrlo dobar. Vitko vreteno osigurava brzi ulazak u rod, visoku efektivnost i brz povrat financijskih sredstava.

 

U prvoj godini formiranja vitkog vretena provodnica se skrati na 80 cm visine kako bi se izazvao rast postranih izboja. Od njih se ostavlja 5 do 7 dobro razvijenih izboja koji su pravilno raspoređeni na provodnici odn. međusobno razmaknuti oko 20 cm i spiralno raspoređeni. Nakon toga odstranjuju se cvjetni pupovi. Kad izboji narastu do duljine od 40 cm i više potrebno ih je savijati pod kutom od 45°. To se može obavljati sve do lipnja.

 

U drugoj godini voćku je potrebno privezati uz armaturu. U slučaju da provodnica nije dovoljno ojačala potrebno ju je skratiti do prvog jačeg izboja koji će dalje preuzeti ulogu provodnice. Savinute jednogodišnje grane se ne diraju odn. ne prikraćuju. U vegetaciji oni izboji koji postaju konkurentni provodnici ili se pinciraju ili se uklanjaju.

 

U trećoj godini se uklanjaju izboji koji su u drugoj godini donijeli rod, a jednogodišnje izboje je potrebno prorijediti. Kao produljnice osnovnih grana potrebno je ostaviti jednogodišnje izboje. Dvogodišnje rodno drvo na osnovnim granama potrebno je prikratiti na optimalan broj pupova ovisno o položaju grane na voćki, debljini rodne grane i kondiciji same voćke. Na slabije razvijenim rodnim granama dovoljno je ostaviti 1 do 2 pupa, dok na dobro razvijenim granama u donjem dijelu voćke je moguće ostaviti i 5 do 6 pupova.

 

U četvrtoj godini najprije je potrebno provodnicu skratiti na željenu visinu uzgoja. Nakon toga sve izboje uspravnog rasta potrebno je ukloniti, dok se bočni položeniji izboji ostavljaju kako bi održali voćku na željenoj visini. Daljnjom pravilnom rezidbom održava se uzgojni oblik vitkog vretena kojim se postiže dobar raspored grana i krošnje. Osnovnu rezidbu poželjno je nadopuniti zelenom rezidbom u vegetaciji kojom se postiže veća prozračnost krošnje i bolja obojenost plodova.

 

 

Vretenasti grm

Ovaj uzgojni oblik je također čest kod jabuke kad se uzgaja na slabo do srednje bujnim podlogama i posađena u gustom sklopu. Osnovni oblik vretenastog grma se sastoji od provodnice i spiralno raspoređenih grana koje se dalje razgranavaju, ovisno o vrsti voćke, na grane drugog, trećeg i četvrtog reda. Od osnove prema vrhu krošnje duljina osnovnih grana se postepeno smanjuje tako da dobro oblikovan vretenasti grm ima oblik stošca.

 

U prvoj godini nerazgranate jednogodišnje sadnice u proljeće prije kretanja vegetacije skraćuju se na visinu od 80 cm, dok u slučaju razgranatih sadnica provodnica se skraćuje na 50 do 70 cm iznad najvišeg prijevremenog izboja. U slučaju da je provodnica kraća od spomenute visine, ne skraćuje se. Prijevremeni izboji se također ne skraćuju. U fenofazi bubrenja pupova tj. kad izboji narastu 10 do 15 cm, potrebno je izolirati vrh provodnice i svaki od prijevremenih izboja. Na prijevremenim izbojima ostavljaju se samo one mladice koje rastu bočno, slabije bujne mladice koje imaju smjer rasta prema dolje i jedna mladica na vrhu koja će služiti kao produljnica. Na taj način osnovna grana dobi oblik „riblje kosti“. Ako se pojavi jedna ili više oštrih mladica, potrebno ih je odstraniti ili oštro pincirati. Provodnicu treba privezati za oslonac, a ostale izboje poviti ako je potrebno. No povijanje se može odgoditi dok mladice ne dosegnu duljinu od 30-ak cm.

 

U drugoj godini potrebno je ponovo napraviti izolaciju vrhova provodnice i svih postranih izboja. Ako je provodnica narasla više od 80 do 90 cm, potrebno ju je skratiti na 70 do 80 cm. U fenofazi bubrenja pupova na vrhu izboja ostavi se 1 do 2 pupa, dok se ostali u duljini od 20 cm odstrane rukom. Sve izboje na provodnici pod kutom od 45 do 65° treba poviti pod kutom od 90° u odnosu na provodnicu. Razmak među tim izbojima ne smije biti manji od 25 cm. Na osnovnim granama dolazi do razgranjenja drugog reda, a ona moraju biti raspoređena po načelu „riblje kosti“. Neke voćke već u drugoj godini mogu proroditi pa u slučaju da se zametne previše plodova treba ih što prije prorijediti.

 

U trećoj godini je uglavnom je završeno formiranje vretenastog grma. U razdoblju mirovanja rezidba se provodi samo kako bi se popravili propusti napravljeni u drugoj godini i prorijedili suvišni rodni izboji. Duljina grana od osnove prema vrhu postepeno se skraćuje kako bi se smanjilo zasjenjivanje, a konačna visina voćke ne bi smjela prelaziti 2,5 m. Vrh voćke održava se povijanjem provodnice ili se svodi na niži umjereno bujni izbojak ili granu.

 

02.03.2014.

ARHIVA