Skladištenje povrća tijeklom zime

Biljni dijelovi zbog kojih se neka povrtna kultura uzgaja, moraju tijekom zime zadržati kvalitetu. U tome je ozbiljan ograničavajući faktor visok udio vlage u tkivu povrća koji se kreće od 65 do čak 95%, obzirom da udio vode utječe na intenzitet staničnog disanja. Naime, ne treba zaboraviti na okolnost da biljni dijelovi nastavljaju “živjeti” (zapravo, po srijedi su metabolički procesi unutar biljke) i nakon berbe.

Produljenje vremena između berbe i uskladištenja dovodi i do znatnih gubitaka, kvantitativnih i kvalitatitvnih.

Ključno je za dulje skladištenje da biljka bude ubrana upravo u fazi, kako to stručnjaci kažu,  pune tehnološke zrelosti, da bude posušena i očišćena od ostataka tla, da plodovi budu probrani i odvojeni od oštećenih.

Naravno, najbolji uvjeti osiguravaju se u skladištima koja su izgrađena za tu namjenu. No, u uvjetima obiteljskog gospodarstva te uvjete nije moguće osigurati. To ne znači da se u takvim uvjetima ne može povrće uspješno čuvati i očuvati, ali se treba držati neki pravila. Obično, povrće čuvamo u podrumima, trapovima, brazdama i klijalištima. Manje količine čuvati ćemo u sanducima s pijeskom na način da se povrće slaže u slojeve na način da svaki sloj povrća prekrijemo s 1 cm suhog pijeska. Takve sanduke čuvamo u prostorijama koje nisu izložene utjecaju niskih temperatura i gdje se ona kreće od 2 – 5ºC. Tradicionalni oblik čuvanja je u nadzemnim trapovima koji se podižu na ocjeditom i suhom tlu. Odabrana površina povisi se za 5 do 10 cm iznad tla. Trap udaljiti od gospodarskih objekata kako be smanjila opasnost od napada glodavaca. Odaberite trap širine 1 – 1,5 metar, visine do 1 metar i dužine do 10 metara. Povrće se u trapu slaže u obliku trostrane prizme. Tako poslagano povrće na jesen se pokriva slojem slame i pijeska, dok se kasnije s padom temperatura dodaju daljnji slojevi. Važna je okolnost prozračivanja trapa i to horizontalna i vertikalna ventilacija, koju ćete osigurati postavljanjem drenažnih cijevi ili žljebova. Kada temperatura zraka padne ispod 0ºC ventilaciju treba zatvoriti, a za toplijih dana opet otvoriti.

Kupusnjače možete utrapiti s korijenom ili bez njega, ali tom priliko nemojte uklanjati vanjske ovojne listove. Ukoliko ne uklanjate korijen, glavice kupusa okrećite sa stranom gdje dolazi korijen prema gore te ih pokrijte slojem zemlje i slame.

04.10.2015.

ARHIVA