Sjetva naklijalog sjemena

Sjetvom naklijalog sjemena izbjeći ćete probleme koji se u rano proljeće mogu javiti tijekom klijanja u nepovoljnim klimatološkim uvjetima (niske temperature, malo sunčanih dana, visoka vlažnost tla).

 

Postupak sijanja naklijalog sjemena je izuzetno jednostavan, ali se ipak nužno držati nekoliko pravila koje možemo objediniti u nekoliko točaka:

 

1. pripremite plastičnu ili sl. posudu, na dno stavite materijal koji drži vlagu (vata, papirnate maramice i sl.) te na tako pripremljenu podlugu nalijte vodu tako da se podloga ravnomjerno navlaži;

 

2. na podlugu razmjestite sjemenke i poprskajte ga vodom (za to možete koristiti prskalicu namijenjenu za tu svrhu ili opranu prskalicu koja je bila na nekom od stredstava za čišćenje u vašem kućanstvu);

 

3. posudu prekrijete folijom i stavite na temperaturu od 18 – 22 stupnjeva C u mračnu prostoriju (osim sjemena salate i celera koje mora biti na svjetlu);

 

4. redovito pratite klijavost (korijen klice ne smije biti veći od 5 mm na sitnom odnosno, 10 mm na krupnom sjemenu);

 

5. pripremite škrobno ljepilo za tapete i izmješajte ga vodom u omjeru 5 ml ljepila u 250 ml vode uz brzo miješanje. Ostaviti da se stabilizira 10-15 min. U takav “gel” umiješati naklijalo sjeme na način da polovinu sjemena umješate u polovinu gela te potom dodate drugu polovinu gela i ostatak sjemena;

 

6. pripremite gredicu. Mješavinu stavite u najlon vrećicu na kojoj ste na jednom uglu načinili otvor od cca 7 mm i utiskivanjem unesite u gredicu na način da vam 250 ml gela bude dovoljno za cca. 18-20 dužnih metara gredice. Pazite na ravnomjerno doziranje;

 

7. sjeme prekrijte tankim slojem zemlje.

 

Opisanim postupkom uštedjet ćete na sjemenu te osigurati optimalne uvjete rasta i razvoja biljaka.

ARHIVA