Simptomi nedostataka važnih hranjiva kod krumpira

Poremećaji u ishrani krumpira nastaju na prekiselim (niski pH) ali i prelužnatim (visoki pH) tlima. Kod vrijednosti pH 5 ili nižim, krumpiru je slabije pristupačan kalcij (Ca), magnezij (Mg) i fosfor (P). Kod tala s pH 7,5 i višim nastaje problem nedostatka bora (B), bakra (Cu), mangana (Mn) i cinka (Zn). Kod takvih tala javlja se i problem manje pristupačnosti fosfora (P).

 

Dušik

Biljka krumpira ima žuto-zelenu boju, mladi listovi su zeleni dok stariji požute, potom posmeđe i odumru. Ovaj problem intenzivniji je klod pješčanih tala s intenzivnim natapanjem.

 

Fosfor

Nedostatak se manifestira zakržljalošću cijele biljke. Listovi su tamno-zelene boje a rubovi im se uvijaju prema gore. Česta je i ljubičasta boja. Nedostatak se javlja u kiselim i vrlo alkalnim tlima.

 

Kalij

Listovi su zakržljali, mladi listovi su naborani dok im se rub uvija prema dolje. Na starijim listovima javljaju se nekroze. Problem se javlja prvo na najnižim listovima.

 

Kalcij

Liske listova se uvijaju prema gore i postaju klorotične. U gomoljima se u provodnom prestenu javlja smeđe obojenje. Nedostatak je izrazit na kiselim tlima za vrijeme jakih suša.

 

Magnezij

Na mladim listovima javlja se intenzivna kloroza i smeđa pjegavost koja se razvija u palež i nekrozu. Siptomi su izrazitiji kod starijih listova. Niži listovi i cima odumiru. Problem se javlja na kiselim i pješčanim tlima u kišnim godinama.

 

Bor

Nedostatak se manifestira kao tzv. žbunavost biljke. Odumiru točke rasta stabljika i razvijaju se bočni izboji. Lisno tkivo tamni i propada. Nedostatak se javlja na tlima bogatim vapnom.

 

Željezo

Usporeni rat, mladi listovi su žuti, gotovo bijeli. Pomanjkanje se javlja na tlima bogatim vapnom s vrijednosti pH iznad 6,8.

 

PRIJEDLOG

Gra-ma u ponudi ima organska gnojiva koja se uspješno koriste u proizvodnji krumpira (pročitajte priloge na našim stranicama – koristite se tražilicom ili arhivom članaka):

 

1. ORGANSKA PELETIRANA GNOJIVA

- BIO-REX – za povećanje organske tvari u tlu

- PHENIX NPK 6-8-15+ 4 CaO+3MgO+mikroelementi 1

(ITALPOLLINA, GUANITO, VULCANO, BIOLIVO).

 

2. FOLIJARNA GNOJIVA- linija MYR

- Ferro (Fe 5%), Micro (mikroelementi – Fe, Mn, B, Zn),  Clorosi(Fe, Mn, Zn), magnesio (Mg 5%), Boro (B 5%), Zinco Manganese (Zn, Mn), Rame (Cu 5%).

 

3. FITOSTIMULATORI

- AUXYM

 

4. STIMULATORI PRIRODNE OBRANE

- SCUDO (9% bakar organski).

ARHIVA