Sadnice voćaka – jesensko-zimska sadnja

Kako su zaredale tople jeseni, a i početci zime su takvi, to se ukazala prilika za sadnju voćaka jer su to upravo najpogodnije okolnosti za obavljanje tog posla. Zapravo, takve vremenske prilike su idealne za sadnju.

 

 

Na samom početku držimo uputnim ponoviti već poznatu činjenicu, a to je da sadnice treba kupovati isključivo od poznatih proizvođača odnosno trgovaca, a što Gra-ma sigurno jeste!

 

Sadni materijal mora imati deklaraciju o vrsti i podrijetlu sadnog materijala. Sadnice treba nabaviti na vrijeme jer je očito na jesen najbolja ponuda. Prednost kod kupnje treba dati jednogodišnjim sadnicama.

 

VOĆNJACI

 

Sadnice moraju udovoljavati slijedećim zahtjevima:

- spoj podloge i plemke mora biti čvrst i bez napuknuća

- stablo mora biti ravno

- stablo mora imati pravilno raspoređene 2-4 primarne grane

- korijen mora biti dobro razvijen i

- ni jedan pup na grani ne smije biti otvoren.

 

Prije sadnje tlo treba pripremiti (kod velikih sadnji to podrazumijeva duboko oranje u ljeti ili početkom jeseni). Obavezno se obavlja i meliorativna gnojidba s ciljem poboljšanja plodnosti tla (Plan gnojidbe i prihrane voćnjaka organskim gnojivima; Još nije kasno za gnojidbu voćnjaka i vinograda organskim gnojivima; Preporuke za gnojidbu vinograda organskim gnojivima).

 

U praksi se gnojidba obavlja s 300-400 kg/ha stajskog gnoja, 2200 kg/ha fosfora te 1200 kg/ga kalijevih gnojiva odnosno, odgovarajućom količinom organskog gnojiva (Italpollina u Gra-mi, prethodni pasus) koje po sastavu (formulaciji) odgovara naznačenim zahtjevima.

 

Sadnja voćaka (i vinograda) obavlja se u stanju mirovanja vegetacije, dakle, na jesen, zimu i početkom proljeća. Međutim, prednost u jesensko-zimskoj sadnji je u slijedećem: važno je da tlo nije smrznuto i da je temeperatura iznad nule, ima dovoljno vlage, oštećenja na korijenu će lakše zacijeliti, u proljeće će korijen nastaviti intenzivan rast te sadnica time postaje sposobnija razviti nadzemni dio i opskrbiti ga potrebnim hranjivima.

 

Sadne jame je važno pripremiti dovoljno vremena prije sadnje (u ljeti ili odmah početkom jeseni) jer se time dobiva na prozračnosti jame, uništeni su štetnici, rješava se suvišak vlage te su sadnice zaštićenije.

 

Jame su dimenzije 100×100 cm i dubine 50-70 cm. Na dno jame se stavlja malo sipke zemlje i lopata stajnjaka ili dogovarajućeg organskog gnojiva. Može se dodati mineralno gnojivo NPK 7-20-30 u kol. od 10-20 dkg/sadnici. Treba paziti da gnojivo ne dođe u izravan kontakt sa korijenom sadnice! Spojno mjesto (kalem) treba biti 3-4 cm iznad zemlje. Jama se dobro zagrne te se voćka zalije s 10-20 litara vode. Uz sadnicu se stavlja kolac i lagano zaveže. Ukoliko sadite više sadnica raspitajte se o razmaku između njih, a što ovisi o bujnosti podloge, uzgojnom obliku, plodnosti tla, primjeni strojne obrade tla i dr.

 

Danas se sve više koriste kao dodatak kod sadnje mikorizni preparati koji imaju učinak da eliminiraju utjecaj patogena na korijen čime se stvaraju bolji uvjeti za kasniji razvoj biljke. Takve biljke rastu brže, zdravije su, imaju jake, dobro i pravilno razvijene postrane grane itd. (Učinci korištenja mikoriznih mikroorganizama na proizvodnju i kvalitetu; AEGIS SYM MICROGRANULO – mikorizno cjepivo). Primjena je i kod voćaka i kod vinove loze.

 

VINOVA LOZA

 

I kod vinove loze valja voditi računa o zahtjevima koje smo postavili za voćni rasadni materijal odnosno:

- da su to jednogodišnje sadnice

- cijep mora imati najmanje tri dobro razvijena korijena

- korijenov struk ne smije imati oštećenja

- spojno mjesto mora biti dobro sraslo bez napuknuća, izraslina i vidljivih bolesti

- rozgva razvijena iz plemke mora biti duga 30-50 cm i na vrhu zaštićena parafinom.

 

Jame za sadnju su manjih dimenzija – promjera 30-40 cm te približno iste dubine. Dubina sadnje je specifična za pojedine vinograde u ovisnosti od nagiba terena, tipu tla, mogućnosti erozije terena i dr.

 

U jamu se ubaci nešto zemlje na što se stavlja cijep uz ravnomjerni raspored korijana po jami. Spojno mjesto na ravnijim terenima je 3-4 cm iznad tla. Cijep prislonimo uz kolac. Nakon toga doda se sloj zemlje od 10-15 cm te se dobro ugazi pazeći da cijep ostane na istoj razini. Potom dodajemo lopatu zrelog stajskog gnoja (ili zamjenskog organskog gnojiva) te zalijemo s 5 litara vode. Na kraju dodamo ostatak zemlje i ponovno dobro ugazimo. Ako je tlo slabije kvalitete možemo prethodno obaviti gnojidbu organskim gnojem npr. BIO-REX (Kako riješiti problem nedostatka humusa u tlu) ili s 100 g/biljci umjetnog gnojiva NPK 15-15-15 pazeći da ono ne dođe u direktan kontakt s korijenom. Ukoliko su cijepovi parafinirani izbjegava se humčenje.

 

U krajevima gdje prijeti opasnost od napada divljači (srne, zečevi) obavezno se obavlja dodatna zaštita specijalnom mrežicom koju također možete nabaviti u Gra-mi.

 

Ove jeseni u Gra-mi možete nasbaviti slijedeće voćne sadnice:

- JABUKA: Mantet, Melrose, Mondial Gala, Mutsu, Quinte, Redelstar, Stark delicious, Stark earliest, Zlatna zimska parmenka, Baumanova rana, Božićnica, mašanka, Franc. kožarka, Bobovec, Braeburn, Discovery, Enrj Grieve, Gala, Gloster, Golden delic. klonb, Granny Smith, Idared, Jereymac, Jonagold, Jonagored, Kanadska reneta,

- DUNJA: Vranjska

- MUŠMULA: Domaća

- KRUŠKA: Conferance, Društvenka, Gelertova, Lipanjska ljepotica, Passe crass., Pastorčica, Rana Morentinijeva, Santa Maria, Šarena srpanjka, Abbe fetel, Klapon ljubimac, Kler, Tepka, Tikvica mag., Trevuška, Vilijam.

- BRESKVA: Cresthaven, Favorita III, Redhaven, Springcrest

- NEKTARINA: Independece, New jersey

- MARELICA: Bergeron, Čačansko zlato, Gencika, Kečkemetska r., Mađarska naj., New Jersey 19, Z1

- ŠLJIVA: Calif. blue, Čačanska ljepotica, Čačanska najb., Čačanska rana, Čačanska rodna, R. Gestetter, Stanley

- VIŠNJA: Amarela, Kelleris 14, Rexelle

- TREŠNJA: Stella, Germersdorf, Hedelfinger, Lambert, Lionska rana, Stella, Sue, Van.

 

10.11.2013.

ARHIVA