Ruže, trajnice i grmovi – dobitna kombinacija za vaš vrt

 

Kombinirajte ruže s ukrasnim grmovima te trajnicama i podići ćete vrt na višu estetsku razinu. Potražite u GRA-MI sve što vam treba.

 

Iskusni vrtlari, a osobito profesionalci, savjetuju kombinaciju ruža s ukrasnim grmljem i trajnicama čime se postiže da će u ovakvom krajobrazu prvesntveno ruže – kraljice cvijeća izgledati prekrasno i ljepše nego kada su posađene samostalno.

 

 

Početak proljeća povoljni su uvjeti za sadnju ruža pa je to prilika da posjetite naš vrtni centar. No, nema smisla kupovati mnoštvo sadnica i nekritički ih saditi po vrtu jer ćemo tako stvoriti “sterilan” krajobraz i cvjetnjak u kojem osim ruža ništa drugo ne raste. No, i u tom “kombiniranju” treba biti pažljiv i umjeren, jer treba paziti da trajnice jednostavno ne uguše ruže. Osobito treba pripaziti s visokim trajnicama.

 

Ruže stablašice zbog svog oblika zauzimaju malo prostora i pogodne su za malel prostore. Razlikujemo niske ili polustablašice (do 60 cm), stablašice (do 90 cm) i kaskadne stablašice (140 cm). Stablašice, osobito kaskadne stablašice, najbolje je okružiti bujnim pokrovom jer njeni izdanci padaju prema tlu popust slapa, a u podnožju biljke ima dosta prostora. Preporuča se kombinacija sa patuljastom iglicom (Geranium cinereum) ili sunčanom (Helianthemum). Stablašice su inače više otporne na gljvična oboljenja pa su pogodnije za održavanje.

 

 

Grmolike i engleske ruže također se dobro slažu sa trajnicama. Pravilo je da se engleske ruže sade po tri zajedno pa će izgledati kao jedan veliki grm. Uz njih će savršeno odgovarati niske trajnice npr.jaglaci, plućnjaci i ljubice. Možete posaditi i iglice (Geranium), mačju metvicu (Nepeta) ili vrkutu (Alchemilla) pa kokotić (Delphinimum), plamenac (Phlox) i lavandu.

 

Ruže možete kombinirati s lukovičastim cvijećem ili pavetinom (Clematis) koja se penje.

 

 

Možete kombinirati i boje pa će se tako dobro složiti bijele i žute ruže s ljubičasto cvatućim biljem (npr. pavetina, lavanda). Crvenu ružu penjačicu možete kombinirati s trajnicama koje cvatu crveno, ljubičasto i bijelo (grimizna pupavica – Echinacea purpurea, sporiš – Verbena bonariensis, zvjezdan – Aster divaricatus, žednjak - Sedum telephium, niski zvončići – Campanela poscharskyana…

 

U takav vrt možete dodati grmove kao npr. ljetni jorgovan (Buddleja davidii) koji prekrasno cvate tijekom cijelog ljeta, puzavu borovicu (Juniperus communis) i patuljastu vrbu rakitu (Salix purpurea).

ARHIVA