Rezidba

OSNOVNA PRAVILA

 

Rezidba je neophodna, ne samo radi uklanjanja starih grana ili onih koje nam smetaju, već i zbog toga da postignemo potreban omjer između vegetativnih i rodnih pupova. Time se uloga rezdbe pokazuje kao ključan faktor u održavanju optimalne rodnosti nekog nasada.

 

 

Ključno je za pravilnu rezidbu naučiti razliku te potom i prepoznati rodne izboje, za svaku pojedinu voćnu vrstu pa i sortu. Ako tu razliku ne možemo uočiti, biti će dovoljno razlikovati cvejtne od lisnih pupova. Cilj je da rezidbom ne uklonimo cvjetne, a ostavimo lisne pupove jer onda vjerojatno nećemo ništa brati. Najlakše je tu razliku uočiti preko veličine – cvjetni su pupovi veći od lisnih.

 

Rezidba počinje od vrha, spuštajući se prema dolje. To vam onda omogućava da imate bolji pregled nad onim što ste uradili i onim što slijedi. U okviru rezidbe važno je pravilno izolirati vrhove. To je važno jer će se pretjeranom rezidbom zaustaviti rast biljke. To ćete najlakše postići time da na vrhu svake grane ostavite samo jedan umjereno bujni izdanak.

 

Kod starijih npr. voćaka biti će neophodno izdužene stare grane skratiti svođenjem na neku nižu granu čime se postiže “otvaranje” krošnje. Na isti način smanjti ćemo i visinu drveta. Ukoliko samo skratimo sve grane na istoj visini dobiti ćemo bujanje tzv. vodopija, uspravnih nerodnih grana.

 

Ukoliko odstranjujete velike deblje grane, nemojte ostavljati batrljke. To je otvorena rana i mjesto gdje će se naseliti bolesti. Najbolje je odstranjivanje obaviti oštom pilom, potom ranu obraditi specijalnim voćarskim nožem i premazati voćarskim voskom.

 

Pravilo je da se grane tanje od 3 cm odstranjuju voćarskim škarama, a sve deblje pilom i to na način da se prvi rez obavi s donje strane 20-30 cm od osnovne grane, a potom se grana odreže do 1/3 njene debljine. Petnaest cm dalje od prvog reza, s gornje strane se otpili. Time neće doći do loma grane. Potom se odstranjuje batrljak.

 

ALAT ZA REZDBU

 

Voćarske škare s jednom oštricom imaju jednu ravnu oštricu i i tupi dio (oštricu). Pogodne su za ravni rez odrvenjelih grana.

 

 

Vinogradarske škare imaju jednu oštricu u obliku polumjeseca koja prolazi pored tupe oštrice. Koristimo ih za rezidbu zelenih izboja.

 

 

Voćarske škare s dvije oštrice imaju dvije ravne oštrice omogućuju čisti rez bez gnječenja.

 

 

Velike voćarske škare imaju jednu ravnu i jednu tupu oštricu. Pogodne su za rezidbu grana debljine do 4,5 cm.

 

 

Voćarska pila (sklopive ili velike) različite veličine lista. Koristimo ih za rezanje debljih grana kako smo ranije opisali.

 

 

Lučna pila ima metalni luk i tanki list. Nije pogodna za rezidbu unutar krošnje jer luk najčešće smeta.

 

Voćarski nož služi za zaglađivanje rezova.

 

Električne škare doći će u obzir samo kod većih voćnjaka.

 

Električna vezačica služi da se neki izboji privežu. kako je ručni posao dugotrajan i mukotrpan ovo je idealno rješenje za veće nasade.

 

MATERIJAL

 

Kopče (žičane i plastične) služe za povijanje grana. Grane povijamo da bismo ih doveli u idealan položaj u krošnji.

 

Voćarski vosak (prirodni i sintetički) služi za premazivanje mjesta reza kako bi se rez zaštitio. Na mjesto reza često se nasele razne bolesti.

 

23.02.2014.

ARHIVA