Radovi na niskim temperaturama

Izvođenje građevinskih radova u uvjetima niskih temperatura i povišene vlage je iznimno otežano, ponekad i nemoguće. No, biti će situacija kada nema izbora. I za te uvjete ima odgovarajućih materijala, ali se treba strogo držati nekih pravila.

Opća ograničenja

1427869323

Kod izvođenja radova s materijalima na osnovi hidrauličnih veziva (npr. cementa) takvim uvjetima smatraju se temperature ispod +5ºC, a za proizvode na bazi reakcijskih smola (npr. epoksidi i poliuretani), niskim s etemperaturama smatraju one ispod +8 do +10°C. Udio vlage u zraku ne bi smio prelaziti 70%.

Betonske mješavine

Najniža dopuštena temperatura svježeg betona je +5°C pri temperaturama ugradnje od -3°C, odnosno najmanje +10°C na temperaturama ugradnje ispod -3°C! Stoga svi sastojci betona moraju biti zaštićeni od mraza na odgovarajući način.

Namjenski kemijski dodaci protiv smrzavanja namijenjeni su prvenstveno izvođenju radova na betoniranju u uvjetima vanjskle temperature iznad -10°C. Za takve uvjete, u ponudi su tzv. ubrzivači očvršćivanja: MAPEI DYNAMON HAA i MAPEI MAPEFAST CF/L (za prefabricirane i projektne betone).

Za pripremu betona na gradilištu u uvjetima okolne temperature niže od +10°C moguće je koristiti kemijski dodatak MAPEFAST C (isključivo za nearmirane konstrukcije).

Industrijski pripremljeni mortovi i proizvodi za zaštitu i obnovu

I za ovakve ekstremnije uvjete postoje materijali (cementni grubi, kombinirani i fini mortovi) kao npr.: MAPEGROUT SV, MAPEGROUT SV T, MAPEGROUT FAST SET, PLANITOP 400, PLANITOP SMOOTH & REPAIR, PLANITOP SMOOTH &REPAIR R4, PLANITOP FAST 330 tePLANITOP 100.

Za izvođenje radova pri niskim temperaturama do -5°C u ponudi je i namjenski mikroarmirani mort MAPEGROUT SV FIBER.

Hidroizolacijski sustavi

Za takve uvjete možemo koristiti proizvod MAPELASTIC TURBO, dvokomponentna, brzosušeća, polimer-cementna hidroizolacija za terase, balkone i bazene za primjenu u uvjetima vanjske temperature iznad +5°C i na podlogama koje sisu potpuno suhe.

Ljepila za polaganje keramičkih pločica i materijala od kamena

Ovim zahtjevnim uvjetima odgovaraju ljepila razreda C2F, kao npr. ADESILEX P9 EXPRESS i ADESILEX P4, razreda C2F S1 – KERAQUICK  i GRANIRAPID te razreda C2F S2 – ELASTORAPID. Ljepilima na bazi reakcijskih smola moguće je izvoditi radove samo u uvjetima iznad +10°C (KERAPLASTIC T i KERAPOXY ADHESIVE).

keraquick

Mase za fugiranje

Za fugiranje u uvjetima vanjskih temeperatura iznad +5°C odličan je izbor proizvod ULTRACOLOR PLUS. Proizvodi KERAPOXY, KERAPOXY CQ i KERAPOXY DESIGN mogu se koristiti kada su temperature iznad +12°C.

Izvođenje pobrojenih radova u spomenutim posebnim uvjetima je osobito zahtjevan i stručan posao kojem se može pristupiti tek nakon pomne pripreme i podrobnog informiranja o karakteristikama materijala. Stoga su gornje informacije tek okvirne i ne mogu poslužiti kao isključive za donošenje odluke o izvođenju radova u uvjetima niskih temperatura.

12.l02.2017.

Save

Save

ARHIVA