Supstrati i dekorativni materijali VIGORPLANT

 

 

 

 

VIGORPLANT – s ljubavlju prema kvaliteti.

 

 

SUPSTRAT

 

Supstratom općenito smatramo smjesu u koju obavljamo sjetvu ili sadnju odnosno, u kojoj proizvodimo biljke. To je jedini ispravan naziv za mješavine koje najčešće nazivamo i  “zemljom” za cvijeće, za presadnju i sl.

 

Supstrat se obično sastoji od treseta (svjetlog, tamnog ili kombinacije) i različitiv aditiva (dodataka) kao npr. kalcijevog karbonata, NPK gnojiva, kompleksa mikroelemenata, perlita, gline i dr. Bez obzira na dodatke, treba znati da je osnovni sastojak kvalitetnog supstrata upravo TRESET!

 

TRESET

 

Veliki dio treseta koji nalazimo na tržištu Europe dolazi sa Baltika (Letonija, Litva i Estonija) te Irske. Općenito se smatra da su treseti baltičkog porijekla najkvalitetniji.

 

Treset je organski materijal nastao u močvarnim predjelima u sterilnim uvjetima i niskom pH vrijednošću koji uvjeti su pogodovali razvoju mahovine Spagnum od koje je nastao treset.

 

Treset se dijeli na svjetli i tamni. Svijetli treseti su mlađi (nekoliko tisuća godina) dok su tamniji treseti stariji (5-8.000 godina). Grubo rečeno, svijetliji treset osigurava bolji vodo-zračni režim, dok tamni trest ima svojstvo boljeg zadržavanja vlage.

 

Kvalitetu treseta određuje i njegova struktura koja je posljedica kvalitete postupka njegova vađenja i obrade pa se dešava da od treseta iste kvalitete na tržište dođe supstrat različite kvalitete.

 

Važan zahtjev je i sterilnost supstrata, mada tu ima dosta prijepora. Općenito, treset je sterilan sam po sebi upravo zbog njegove kiselosti (niski pH). U postupku obrade (prosušivanja), zbog nepažnje, može se desiti njegovo zagađenje sjemenom korova i sl. ili dodatkom kalcijevog karbonata, zbog čega treset postaje pogodan za razvoj patogena. No, upravo u kontroliranim uvjetima proizvodnje i obrade to se ne smije desiti.

 

Treset je kiselosti (pH) od 3,5 do 4,5. Da bi u njemu biljke mogle rasti, neophodno je regulirati njegovu pH vrijednost dodavanjem kalcijevog karbonata pa ćemo dobiti pH vrijednost 6,0 koja je za većinu biljnih vrsta optimalna. Kod takve pH vrijednosti pristupačnost hranjiva biljci je optimalna.

 

ZNAČAJKE KVALITETNOG SUPSTRATA

 

Osnovni elemnti prema kojima ćemo razlikovati kvalitetne supstrate od onih manje kvalitetnijih  su:

- ukupni porozitet,

- kapacitet za vodu i zrak,

- apsorpcijska sposobnost,

- pH vrijednost i

- sadržaj pojedinih hranjivih tvari (N, P, K, mikroelementi i dr.) te njihovo porijeklo (organsko ili mineralno).

 

Dakle, pri kupnji dobro pogledajte deklaraciju te provjerite o kojoj vrsti se treseta radi te ima li (i kakve su) deklarirane prije navedene vrijednosti!

 

GRA-MA I VIGORPLANT SUPSTRATI


Gra-ma vam predstavlja robnu marku VIGORPLANT – europskog lidera u proizvodnji i prodaji supstrata te predvodnika u poštivanju najviših standarda kvalitete produkata od komposta i treseta za profesionalnu i kućnu uporabu (tzv. hobby program).

 

Temelj kvalitete je poseban odabir najkvalitetnijih sirovina za proizvodnju supstrata, gnojiva (tzv. stallatico) i dekorativnih materijala (ukrasne kore i dr.).

 

 

VIGORPLANT, osim što je lider kvalitete, lider je i u proizvodnji. Tako danas VIGORPLANT pogoni imaju kapacitet od 27.000.000 kg,  godišnje proizvedu 700.000 m³ komposta odnosno, na sat – 20.000 vreća. Respektabilne proizvodne količine govore da se radi o ozbiljnom proizvođaču čiji su proizvodi prihvaćeni na širem tržištu i prepoznati po kvaliteti.

 

Kada je o ovim proizvodima riječ, posebno naglašavamo da se radi o posebno odabranim i selektiranim vrstama najkvalitetnije sirovine – treseta koji se onda miješa s ostalim sirovinama, gnojivima, karbonatima te drugim aditivima neophodnim da bi se dobile mješavine koje zadovoljavaju u punom opsegu potrebe svih biljaka koje uzgajate.

 

Ono što je važno za spomenuti je i to da je tehnološki proces proizvodnje pod stalnom, sveobuhvatnom i najstrožom kontrolom, što VIGORPLANT proizvode čini u prvom redu pouzdanima, a potom omiljenim i vrlo traženim na tržištu.

 

Da bi se dobio vrhunski proizvod, VIGORPLANT koristi sirovine najviše kvalitete s područja SJEVERNE EUROPE, odakle potječe, a to je opće poznata činjenica, najkvalitetniji treset, koji se potom kombinira s ostalim vrhunskim sirovinama (vulkanski kamen, silikatni pijesak…) da bi se dobio finalni proizvod kakvog želimo i trebamo, odnosno koji zadovoljava najviše kemijske i fizikalne zahtjeve za tu vrstu produkata.

 

VIGORPLANT pribavlja baltički treset i posebno irski trest neposredno „sa izvora“ u obliku briketa, koji potom obrađuje u svojim postrojenjima kroz posebna sita i druge uređaje da bi se dobila sirovina vrhunske granulacije.

 

 

ZBOG ČEGA VIGORPLAN OSOBITO KORISTI ISRSKI TREST?

 

Početkom devedesetih godina stručnjaci iz Vigorplanta uočili su problem koji proizlazi iz loših podloga u srednjim i dugotrajnijim ciklusima proizvodnje, uvevši irski trest kao najbolje rješenje za probleme u proizvodnji cvijeća, povrća i dr. kultura.

 

Poznato je da je osobito za profesionalnu proizvodnju, a nije nebitno i za sve one koji cvijeće i drugo bilje uzgajaju kao ukras i za svoje potrebe, neophodno osigurati:

 

1. visoku razinu prozračnosti (areacije) supstrata,

2. visoku stabilnost njegove strukture,

3. visoku pufersku energiju kapaciteta.

 

 

Razina prozračnosti (areacije):

- iznimno je važno osigurati provođenje dovoljne količine zraka (kisika) da bi se osigurao nesmetan razvoj korijenove strukture što je ključno za njegovu sposobnost da apsorbira hranjiva,

- irski treset se prikuplja (“skida”) posebnom tehnologijom koje onemogućava njegovo mrvljenje i usitnjavanje te nastanak prašinaste strukture.

 

Mahanička stabilnost i struktura:

- strukturna stabilnost – treset koji štiti od djelovanja štetnih mikroorganizama koji nastaju uslijed procesa truljenja,

- smanjuje se mogućnost kontrakcije (“pada”, “sjedanje”) treseta u loncu (posudi) uslijed utjecaja/djelovanja mikroorganizama što je česta pojava kod loših i nekvalitetnih tresta ili supstrata uopće.

 

 

Gdje je

- irski trest -niske koncentracije,

- svijetli treset – visoke koncentracije

= treset (supstrat) će biti skloniji propadanju (mehanički nestabilan) i slabog dotoka zraka (kisika) do korijena!

 

IRSKI TRESET = visoka mehanička čvrstoća i visoki sadržaj lignina što ga čini otpornim na mehaničko sabijanje.

 

Puferski kapacitet

- sposobnost treseta da bude otporan na pH promjene i nestabilnost

- visoki stupanj humifikacije treseta i visoki udio mahovine.

 

IRSKI TRESET = Sphagnum imbricatum = mahovina = više kapaciteta

BIJELI TRESET = slabo strukturiran s manje kapaciteta.

 

Upravo iz navedenih razloga, u supstratima VIGORPLANT prevladavajući je irski treset.

 

Ove proizvode možete nabaviti samo u Gra-mi!

 

 

 

 

CERTIFICIRANA KVALITETA

 

FSC certifikat je dokaz da se drvena vlakna koriste iz šuma kojima se upravlja korektno i odgovorno, strogo prema ekoiloškim, ekonomskim i socijanim standardima.

 

 

 

Legambiente je najšira organizacija u italiji za zaštitu prirodnih resursa.

 

 

 

 

Ecolabel je EU ekološka oznaka koja je znak najboljih ekoloških proizvoda.

 

 

 

Logo BIO nose svi ekološki (organski) proizvodi regisgtrirani kod nadležnog ministarstva.

 

 


 

VIGORPLANT PROZVODI

-    Hobby program
–    Proizvodi za profesionalnu uporabu

 


1.    Hobby program  – linije


„UDOBNOST“ (Comfort Line)
–    Posebno praktična i atraktivna pakiranja (25, 12 i 7 litara) specijalnih supstrata za različite biljke i prilike (za sijanje i presadnju, za geranije i surfinije, azeleje, kamelije, rhododendrone…, sobne biljke, orhideje, sukulente i kaktuse, bonsaije, za specijalnu zaštitu i prihranu, obnovu – regeneraciju, bonsaije…). Pakiranja su manjih dimenzija, s ručkom, što ih čini iznimno praktičnima i atraktivnima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„KVALITETNA RJEŠENJA“ (Soluzioni di qualita)
–    Supstrati namijenjeni za kvalitetni uzgoj, ali u tzv. hobby programu. I u ovom slučaju se radi o specijalnim supstratima za različite potrebe (za uzgoj mediteranskih i aromatičnih biljaka, za acedofilne biljke, uzgoj ruža, crnogorice, kaktusa, agruma, sobnih biljaka, za uzgoj različitih vrsta povrća, penjačica  itd – uk. 15 različitih supstrata). Pakovanja su od 10, 20 i 50 litara;

 

 

 

 

„MOJA ŽETVA“ (Il mio raccolto)
–    Supstrati iz hobby programa za kvalitetan uzgoj različitih kultura (salate i lisnato povrće, rajčica, bobičasto voće). Za uzgoj u posudama (izravno na balkonskom vrtu) i uzgoj i u samom pakiranju („torbi“) što je značajna ušteda vremena i novaca! Iznimno praktično i atraktivno rješenje za one koji nemaju puno prostora, a žele uzgojiti zdravu hranu (male terase, balkoni, kućni vrtovi, terasni vrtovi…).  Biološki produkti. Pak. od 20 lit.

 

 

 

 

 

„UNIVERZALNI PROIZVODI“ (Universali)
–    Supstrati idealni za svaku vrstu uzgoja, za zdrav rast i cvjetanje. Ova linija sadrži proizvode pogodne za biološku proizvodnju („Radicom“ i „PotGround“), s prirodnim hranjivim tvarima za razvoj korijena i snažan rast. Pak. od 50 lit.;

 

 

 

 

„GNOJ I ORGANSKA GNOJIVA“ (Ammendanti e concimi organici)
–    Za bogatu proizvodnju i snažan rast, za povećanje kvalitete rasta (plodnost). Za vrtlarstvo i hortikulturu. Posebno izdvajamo -produkt od irskog treseta („Torba irlandese“), najkvalitetniji treset uopće (zbog njegove starosti). Potpuno prirodni proizvodi. Pak. od 30 i 80 lit.;

 

 

 

 

„MALČ I DEKORACIJA“ (Decorazione e pacciamatura)
–    Potpuno prirodni malč i kora crnogorice, bez drvenastih dodataka i umjetnih boja. Potpuno prirodni (organski) proizvodi, visoke kvalitete, trajni i vrlo dekorativni, u praktičnom pakiranju (10, 20, 35, 50 i 80 lit.)

 

 

 

 

2.    Proizvodi za profesionalnu uporabu


SUPSTRATI ZA UZGOJ U PLASTENICIMA (ZA PRESADNICE)
–    S visokim udjelom irskog treseta za održanje visokog udjela zraka i potrebne vlažnosti u tlu. Mješavina irskog i crnog treseta te perlita (NPK i mikroelementi);

 

UNIVERZALNI BILJNI SUPSTRATI
–    Baziran na visokom udjelu irskog treseta s malim udjelom bijelog grubog treseta za dobru stabilnost i drenažu mješavine (NPK i mikroelementi);

 

SPECIJALNI SUPSTRATI
–    Baziran na visokom udjelu bijelog grubog treseta sa mineralnim komponentama (NPK i mikroelementi)  radi dobre drenaže i dugotrajnog očuvanja stabilne strukture;

 

SUPSTRATI ZA UZGOJ DRVEĆA I GRMLJA
–    Baziran na grubom tresetu i vulkanskom kamenu. Stabilan i dobro dreniran supstrat za  dugotrajan uzgoj (NPK organskog porijekla i sporo otpuštajućim elementima);

 

BIOLOŠKI SUPSTRATI
–    S organskim gnojivom. Za aromatske i mediteranske biljke;

 

SUPSTRATI ZA KRAJOBRAZE
–    Baziran na visokokvalitetnim sirovinama kao npr. pijesku i vulkanskom kamenu. Poboljšivači  tla za sijanje trave i održavanje zelenih površina tijekom sezone rasta; za krovne vrtove.

 

06.02.2012.

ARHIVA