Proljetno uređenje travnjaka

 

Za stvaranje, a potom i održavanje lijepog travnjaka treba dosta truda i zalaganja.

 

S dolaskom toplijih dana (travanj-svibanj) slijedi “generalka” u travnjaku:  čišćenje ostataka lišća, grančica i drugih neželjenih primjesa (uvenule trave i korova), ako to nismo obavili ranije tijekom ožujka. Obavezno je i prozračivanje koje se provodi ručno – specijalnim grabljama ili posebnim prozračivačima (električnim ili motornim). To je iznimno važna radnja jer se time uklanja sva suvišna i odumrla trava,a  korijen će dobiti i zrak.

 

No, to je i prilika da se obavi prva proljetna prihrana travnjaka koja će mu vratiti sjaj. Prihrana se vrši namjenskim gnojivima za travnjake s time da je stvar odabira da li ćete za to koristiti umjetna NPK gnojiva ili organska. Razlika je značajna: umjetna gnojiva će djelovati brzo i snažno, ali kratkotrajno, što znači da će trava brzo narasti, trebati će je češće kositi, osobito bude li dosta kiše, ali će brzo i “stati”. Kod prihrane organskim gnojivima postiže se ravnomjerno doziranje hrane (hranjiva se postupno otpuštaju), što će rezultirati manjim naglim porastom (neće naglo bujati) i dugotrajnijim djelovanjem uslijed čega će travnjak biti dulje zelen. Važno je dakle da travnjak dobije kroz gnojivo osnovne elemente (dušik, fosfor, kalij), ali i mikroelemente. Često je u primjeni i željezni sulfat, kojem je osnovni zadatak uklanjanje kloroze iz travnjaka. No, u Gra-mi ćete naći i organsko gnojivo s visokim udjelom željeza (5%) pod nazivom VULCANO pa je odabir gnojiva stvar izbora i opredjeljenja.Time ćete značajno reducirati i pojavu mahovine. U svakom slučaju, kloroza je vrlo ružna pojava koja se manifestira žućenjem trave, a posljedica je nedostatka željeza i potpuno se može eliminitrati dodatkom tog elementa. Preporučaju se dva tretmana u razmaku od 15 dana. Postupak prihrane provodi se u više  navrata, počevši npr. od ožujka pa sve do srpnja.

 

 

Prva se kosidba obavlja na visinu od 6-7 cm. Svakako preporučamo pokošenu travu ukloniti s travnjaka. Daljnja je preporuka – travu kositi dva puta tjedno (tko može), no to će biti posao koji je izazvan uporabom umjetnih gnojiva. No, redovita tjedna košnja neka bude pravilo. Dolaskom sve toplijih i suših dana treba izbjegavati prenisku košnju. Ispravno “baratanje” kosilicom je također važno: nikako nemojte kositi pomjerajući kosilicu naprijed-natrag, već u smjeru kosidbe. Nastojte održavati redoviti tjedni ritam košnje kao i da svaka iduća košnja bude pod pravim kutem u odnosno na prethodnu.

 

Dosijavanje travnjaka također je važna operacija. Jednostavno, uslijed djelovanja klimatskih uvjeta (suša, niske temperature) i bolesti dio trave svake godine nestane. Ta mjesta na kojima nema trave se moraju dosijavati i to na način da se na ta mjesta posije malo trave te je se prekrije tresetom za travu u sloju od 0,5 – 1 cim. Za dosijavanje postoje posebne travne smjese obložene hranjivom, ali se time ne treba previše opterećivati. Biti će dovoljno i obično sjeme.

 

I na kraju, da podsjetimo: u Gra-mi možete naći baš sve za njegu travnjaka:

- gnojiva (specijalna, umjetna, organska),

- razni alat (grablje…)

- kosilice

- travne smjese:

- Sjemenarna (Bled, Opatija, Osoja, Tivoli, Noblesse, Oaza…)

- Green Garden (Vikend, Iva, Lucija)

- Valentin (Sport, Park, Shadow)

- Miagra (Golf, Park, Sport, Cvjetna livada).

Travne smjese su pakirane u različita pakiranja od 250 gr., 2,5, 5 pa do 10 kg.

ARHIVA