Proizvodnja povrća za vlastite potrebe

Procjenjuje se da je za zdravu prehranu neophodno osigurati po jednoj osobi na godinu barem 100 kg različitog povrća. Za jednu četveročlanu obitelj koja želi podmiriti berem veći dio svojih potreba za povrćem (osim krumpira) trebao bi vrt površine 200-250 m². No, većina nas koji povrće uzgajamo na  malim vrtovima na okućnici tako veliku površinu biti će nemoguće osigurati, ali će i manji vrt biti dovoljan za proizvodnju nekih povrtnih kultura kao npr. luka, mrkve, salate, paprike, rajčice i sl. Ovakva površina još uvijek ne zahtjeva korištenje specijalnih strojeva i uređaja kao npr. motornih kopačica pa će se većina radova obavljati ručno, što je svakako odlično za zdravlje!

odabir odgovarajuće sorte,

kvalitetna priprema tla,

poštivanje pravila o plodoredu,

osiguranje dovoljne količine vode,

minimalna primjena drugih agrotehničkih mjera.

ODABIR KULTURE

Koju ćemo kulturu (povrtnu vrstu) uzgajati ovisi o afinitetu i raspoloživoj površini za uzgoj. Kod manjih vrtova treba težiti velikoj raznovrsnosti, pogotovo ne u sortimentu, jer na kraju nećemo postići gotovo ništa. Ali, nešto salate, luka, malo graška, pokoja rajčica, paprika i kupusnjača osigurati će nam solidne količine svježih i zdravih namirnica za svakodnevnu uporabu, a uz to ćemo poštivati i zahtjeve u pogledu plodoreda.

Ako za to imate uvjeta i strpljenja, bilo bi dobro da proizvedete vlastite presadnice jer ćete onda pouzdano znati što ste posadili i što berete.

PRIPREMA TLA

Pod ovim podrazumijevamo odgovarajuću mehaničku obradu kako bismo tlo pripremili za sijanje, sadnju te uzgoj povrća. Dakle, ovdje se u prvom redu radi o pravilnoj jesenskoj obradi tla („štihanju“) čija je svrha pripremiti tlo za iduću godinu. Cilj je preokrenuti tlo i izložiti ga, uz korov, sjeme korova i štetnike, niskim zimskim temperaturama. Time se osigurava i potrebna rastresitost tla, a ono će tijekom zime upiti i solidnu količinu vlage neophodne za početak sezone uzgoja u proljeće.

Nije nužno da tom priliko u tlo unosimo gnoj jer to možemo obaviti i kasnije – tijekom kasne jeseni, zime i ranog proljeća korištenjem specijalnih vrsta dehidriranog gnoja.

Naravno, gredice će neposredno prije sijanja ili sadnje trebati odgovarajuće pripremiti, što podrazumijeva plitku obradu tla, usitnjavanje i ravnanje površine.

Zbog prirodnih svojstava tla i pogrešaka kod obrade, osobito gnojidbe, moguće je da ćemo se suočiti s problemom prevelike kiselosti tla što će trebati također odgovarajuće riješiti.

Treba imati na umu da naše povrće traži kiselost tla čija pH vrijednost je od nekih 5,5 do 7,0 (npr. rajčica treba 5,5-7,0; kelj i kupus 6,0-6,5; cvjetača i salata 6,5-7,0; paprika, krastavac i luk 6,0-7,0). Problem prevelike kiselosti tla ćemo riješiti kvalitetnom kontinuiranom organskom gnojidbom tla i korištenjem odgovarajućih sredstava za smanjenje kiselosti (sredstva za kalcizaciju) koja možete nabaviti gotovo u svakom vrtnom centru. Kako ćemo znati da je tlo u našem vrtu kiselo? Ako imate mogućnosti – primjenom odgovarajućeg uređaja ili opažanjem pojava na samom tlu (najvjerojatnije će se na tlu pojavljivati mahovina ili jednostavno biljke neće napredovati iako nisu oboljele ili ih nisu napali štetnici).

Za sijanje i sadnju neophodno je osigurati i odgovarajuću vlažnost tla. Smatra se da je za to neophodno osigurati vlažnost od barem 60-70% jer je vlažnost ispod 60% deficitarna.

Tijekom sezone tlo treba odgovarajuće mehanički obrađivati, uklanjanjem korova čupanjem i okopavanjem čime se postiže i potrebna prozračnost tla (dostupnost zraka do korijena).

Na kraju proizvodne godine neophodno je ukloniti biljke koje su preostale na gredicama čime se uništavaju bolesti i štetnici odnosno, onemogućavaju se da prežive u vrtu. Po mogućnosti treba dezinficirati alat, plastenik i kontejnere za sijanje i uzgoj presadnica.

PLODORED

U profesionalnom uzgoju to je važna agrotehnička mjera. Poštivanje plodoreda, koliko je to moguće u uvjetima uzgoja na maloj površini, isto ima važan značaj. Naime, ovom se mjerom znatno utječe na smanjenje rizika nastupa određenih bolesti i razvoja štetnika. Poznato je da ako npr. na jednoj gredici više godina uzastopce uzgajamo krastavce, da će oni sigurno obolijevati od opasne bolesti plamenjače!

Evo pregleda nekih kultura i njihovih predusjeva:

rajčica – mahunarke,

grašak – rajčica, paprika, krumpir, mahunarke,

krastavac – paprika, rajčica,

paprika – korjenasto povrće, grašak, grah

kupusnjače – rajčica, paprika, krumpir, mahunarke, grašak, korjenasto povrće

luk – kupus, paprika, rajčica, krastavci.

GNOJIDBA I PRIHRANA

Gnojidbom se osiguravaju neophodna hraniva za vaše biljke (dušik, fosfor, kalij, mikroelementi), dok se prihranom tijekom vegetativne sezone obavljaju korekcije (ispravljaju greške u gnojidbi) i jačaju biljke.

 italpolina-2

Ako nemate mogućnost nabaviti zreli stajski gnoj ili kompost, a to je najčešće slučaj, najjednostavnije i najefikasnije rješenje je primjena dehidriranog stajskog gnoja „iz vreće“, što ima i svoje prednosti – laka manipulacija i distribucija, nema gubitaka elemenata, izostanak fizičkog rada, a kod kvalitetnijih gnojiva – izbjegavanje unosa u tlo sjemena korova, štetnika i bolesti. Općenito, mineralna gnojiva bi trebalo izbjegavati zbog velikih gubitaka elemenata uslijed ispiranja i isparavanja (npr. gubitak dušika kreće se od 50-70%) te devastacija tla (kiselost, odsutnost biološke aktivnosti – sterilno tlo). Kvalitetan organski gnoj naći ćete u ponudi Gra-me.

Što se tiče prihrane, nju u pravilu vršimo folijarno nekim od organskih gnojiva u tekućem obliku s aminokiselinama biljnog porijekla, također iz ponude Gra-me. Prednost njihove primjene je laka aplikacija, potpuna prirodnost elemenata (organsko porijeklo) i dostupnost čistih biljnih aminokiselina čime se postiže i antistresni učinak u fazama kada je biljka izložena jakom stresu (previsoke ili preniske temperature, manjak vlage, intenzivan rast.

ZALIJEVANJE I NAVODNJAVANJE

Povrtne kulture u pravilu traže dostave vode pa ih treba često i obilno zalijevati. Pravilo je da mlađe biljke treba zalijevati manjom količinom vode ali češće, a razvijene biljke većom količinom vode ali rjeđe. Prije spominjano okopavanje gredica važna je aktivnost koju i zbog očuvanja vlage u tlu treba primjenjivati, jer će se redovitim okopavanjem smanjiti gubitak vlage iz tla te spriječiti nastanak pokorice.

Ručno zalijevanje manjih vrtova nije problem, no imate li vrt većih dimenzija, svakodnevno nošenje velikih količina vode moglo bi predstavljati problem. U tom slučaju trebalo bi razmisliti o automatskom zalijevanju i navodnjavanju pomoću sustava koje također možete nabaviti u Gra-mi.

FOLIJE

U proljeće – u fazi ubrzanog rasta ili u kasnu jesen te zimu, biljkama treba stvoriti uvjete za brzi rast i zaštitu od nepovoljnih klimatskih uvjeta (niske ili previsoke temperature). U tu svrhu primijeniti ćemo folije za prekrivanje od polietilena ili polivinila koje dobro propuštaju vlagu i svjetlost, slabi su vodiči temperature pa zadržavaju toplinu i vlagu, odnosno, štite biljke od niskih ili visokih temperatura i tlo od pretjerana isušivanja. U tu svrhu možemo primijeniti različite folije – s rupicama ili bez njih, različite debljine, različite boje (bijela, žuta) ili u obliku pokrova odnosno tunelske folije.

climapro

U ponudi su i folije za prekrivanje tla kojima se sprječava rast korova,a koje ćemo primijeniti na cvjetnim gredicama ili nasadima jagoda, malina i sl. Dobre su i zbog toga što propuštaju vlagu, ali ujedno sprječavaju isušivanje tla te akumuliraju toplinu.

Pogledajte veliki izbor različitih folija na našem web-u.

ZAŠTITA OD BOLESTI I NAMETNIKA

Ma koliko mali vrt imali. On će uvijek biti izložen napadima štetnika i bolesti. Ponekad će, na žalost, ovi napadi izazvati i potpuno propadanje posađenih kultura.

Kako ne odobravamo primjenu pesticida na vrtovima i okućnicama, u Gra-mi imamo u ponudi niz alternativnih sredstava iz grupe biljnih ojačivača kojima se efikasno može štititi vrt od napada štetnika i od bolesti. Radi se o sredstvima koja su jednako efikasna kao i pesticidi, samo je razlika u tome što nisu štetni za ljude i okoliš te ih treba nešto učestalije primjenjivati. Zapravo, ovdje je naglasak na preventivi, a ne liječenju posljedica.

schacht_vrati_pelin

Ojačivači su različiti pripravci u pravilu na bazi biljnih ekstrakata koji djeluju na podizanju i jačanju imuniteta biljaka odnosno, potica nju biljaka da aktiviraju vlastite obrambene mehanizme. Ponuda Gra-me u tom pogledu bez pretjerivanja je iznimna pa ćete sigurno naći rješenje za svaki problem.

26.02.2016.

ARHIVA