Priprema vrta za proljeće

Polako, bez žurbe i temeljito pripremite svoj vrt za dolazak proljeća! To podrazumijeva i dolazak u GRA-MU.

 

Zima kalendarski još uvijek traje. No, temperature nisu toliko niske da se neki poslovi ne bi mogli obaviti. U ostalom, bolje je već sada obaviti poslove koje je moguće obaviti da kasnije ne bismo to morali učiniti u žurbi i površno. Temeljitost u obavljanju tih poslova višestruko će se vratiti kada nastupi proljeće.

 

U biti, radi se o poslovima koji su pripremna faza vrtlarenju.

 

Čišćenje

Bez obzira što ste u jesen uklonili svo otpalo lišće te grane koje su smetale, ipak se kroz zimu toga nakupilo. Nešto je učino snijeg i njegova težina, nešto vjetar… Dakle, ponovno treba očistiti vrt od lišća i granja.

Pregled grmova

 

Ukrasne grmove već sada treba pregledati i orezati sve grane koje su se tijekom zime polomile ili su smrzle.

 

Orezivanje ruža

Ovisno o temperaturama, u pravilu kada prestane opasnost od mraza, treba orezati ruže.  Treba oštrim škarama ukloniti grane koje su se smrzle, u lošem su stanju ili su bolesne i koje se međusobno križaju. Snažne grane treba prikratiti na 3-4 pupa, a unutrašnjost prorijediti da bi grm imao dovoljno svjetla. Važno – zadnji pup treba gledati “prema van” jer će se kasnije u tom smjeru formirati grm.

Ravnanje i provjetravanje/prozračivanje travnjaka

Nakon zime travnjak treba poravnati valjkom te ga prozračiti grabljama odnosno specijalnim alatom namijenjenim za tu svrhu. Tek kasnije, kada nastupe topliji dani (travanj) ćete obaviti i dosijavanje.

Prihrana travnjaka

Čim zatopli obavite uobičajenu prvu ovogodišnju prihranu gnojivom za travnjak ili razbacivanjem mješavine pijeska i zemlje koju ćete ugrabljati u travnjak.

Razmnožavanje trajnica

 Biljke treba pregledati i ukloniti njihove dijelove koji su oštećeni tijekom zime. Biljke koje su se previše raširile možete dijeljenjem razmnožiti.

Prekopavanje tla

 Ukoliko to niste učinili na jesen, sada ga već možete prekopati – ručno ili pomoću ručnih kopačica.

Popravak grdica

Sve biljke koje se nisu pokazale odgovarajućim za vrt ili su propale, jednostavno uklonite.

Obojite posude i ograde

 Prvo što bi vam moglo pasti na pamet je da treba cvjetne posude obojiti bojom i kistom. Druga i bolja mogućnost je – nabavite što više cvjetnica (npr. maćuhica) te ih posadite u pripremljene posude.

Ograde treba pobrusiti i ukloniti hrđu te obojiti. Možete drvenu ogradu zamijeniti bambusom ili drugim materijalom. Uz nju posadite penjačice koje cvatu.

Malčiranje

Ukoliko ni to niste obavili na jesen,  krajnje je vrijeme da vrt posipate malčem. Nije vam jasno zbog čega?  Razlog – malč će zaustaviti rast korova, zadržati će vlagu u tlu, a vrt će izgledati urednije.

Posjet vrtnom centru

To svakako učinite. I ne morate potrošiti mnogo novaca. Kupite pokoju lukovicu, trajnicu, sjeme i nešto alata te pribora. I stotinjak kuna će vam biti sasvim dovoljno. A promjene će biti vidljive.

GRA-MI možete mnogo toga naći po vrlo povoljnim cijenama.

 

28.02.2016.

ARHIVA