Prihvat teleta nakon rođenja

Ležaj za porod mora biti čist i prethodno rakužen, prostrt zdravom slamom. Higijena poda mora biti maksimalno osigurana. Na rasapolaganju treba imati toplu vodu, ručnik i raskužno sredstvo.Za tu svrhu u Gra-mi držimo različita sredstva za održavanje higijene, kao npr. Zeoclean (dodatak stelji) ili Genox (ZeoClean – ekološki dodatak stelji za stoku, prasad i perad; GENOLL i GENOX detergent i dezinfekcijsklo sredstvo – EKO proizvodi).

 

Neposredno pred istiskivanje ploda treba oprati stidnicu, rep i vime.

 

Nakon izlaska teleta treba mu prekinuti pupčanu vrpcu na 8-10 cm od trbušnog zida, istisnuti krv iz pupka i raskužiti ga jodnom tinkturom ili nekim drugim dezinfekcijskim sredstvom.

 

Gubicu treba odmah očistiti od ostataka rodničke sluzi. Treba omogućiti kravi da tele obliže (ali ne pupkovinu). Lizanjem ga masira i izaziva bolju cirkulaciju njegovih krvnih sudova. Važno je tele čim prije posušiti (zdravom slamom, suhom krpom), osobito ako ga krava ne obliže, jer vlažno tele u hladnijim uvjetima lako oboli, prvenstveno uslijed nagle promjene temperature svoga okoliša-iz maternice (oko 39 stupnjeva) katkada izlazi u staju (rodilište) gdje je temperatura niža za 20-25 stupnjeva. Poželjna temperatura u rodilištu je između 10 i 18 stupnjeva.

 

Osobito treba paziti da u rodilištu nema propuha, da zrak nije prevlažan, da je svjež, da nema puno amonijaka i ugljičnog dioksida. Odmah nakon što je posušeno tele treba izolirati u boks ili kavez koje je poželjno smjestiti u posebne prostorije kako bi se telad izolirala od mogućih zaraza.

 

19.01.2013.

ARHIVA