Prihrana vinograda ljeti

Izbalansirana i pravodobna gnojidba te prihrana jamac su dobrog i kvalitetnog pronosa.

Bez obzira na kvalitetnu i optimalnu gnojidbu koju smo obavili tijekom mjeseci mirovanja vinograda, neophodno će biti obaviti i odgovarajuću prihranu, a za što se pokazalo da je folijarni tretman najbolji. Prihrana putem tla također dolazi u obzir, ali zbog sušnih ljeta biti će upitna efikasnot takvog zahvata. U ostalom, tijekom ljeta ionako imamo zahvate na zaštiti pa se uz neko od sredstava zaštite može dodati folijarni pripravak pogodan za miješanje.

Folijarna prihrana se pokazala iznimno učinkovitim oblikom za nadoknadu hraniva koje biljke otežano primaju iz tla (željezo, magnezij, mangan, bor, fosfor, molidben). U mjesecima bez padalina upravo folijarni tretman omogućuje da biljkam dademo ono što putem tla ne mogu usvojiti. Nadalje, kod trajnih nasada moguće je da će se tijekom vremena javiti manjak u tlu npr. mikrolelemenata pa će folijarni tretman biti iznimno učinkovit.

Folijarnom prihranom dodajemo različite makro i mikroelemente (fosfor, magnezij, željezo, cink, bor), ali i preparate koji imaju antistresni učinak kao biljne aminokiseline (TRAINER).

italpollina-trainer-confronto-vite

Naša je standardna preporuka za vinograd u rodu:

- TRAINER – 1-3 l/ha (u dva navrata – prije te poslije cvatnje te po mpotrebi još jednom)

- AUXYM – 700 ml/ha (prije cvatnje)

- SCUDO – 1-3 l/ha (prije cvatnje)

- MYR MYCRO ili MYR CLOROSI – 1,5-3 l/ha (2-3 puta u razmaku od 10 dana).

02.07.2017.

Save

Save

Save

ARHIVA