Prehrana mačke

Mačka je mesožder, Tipičan i bez iznimke. Mačka je i svojevrsni proždrljivac jer pojede 12 do 18 manjih obroka kroz dan, odnosno tijekom dana provede cca 30 minuta hraneći se. Jesti će i kad nije gladna. Loviti će ptice i druge manje životinje samo zbog instikta, jer je lovac, a ne zbog toga jer je gladna.

 

Prehrambene potrebe mačaka variraju, a ovise uglavnom o njenom životnom stilu i dobi.

 

Za mačku koja uglavnom živi u kući možemo reći da je neaktivna te ima relativno nisku potrebu za energijom.Takva mačka, težine oko 3,5 kg, ne bi smjela pojesti više od 50 g. granula ili dehidrirane hrane energetske vrijednosti 350 kcal/100 g. Stoga takve mačke treba “držati na oku” jer će jesti bez da imaju stvarnu potrebu za hranom. Osobito je problem kod kastriranih mačaka koje nakon sterilizacije povećaju svoju težinu i za 30%. Takvim mačkama treba osigurati hranu niže energetske vrijednosti.

 

Aktivna mačka, koja se redovito kreće po vani, ima nešto veće potrebe i one se kreću oko 70 kcal/kg/dan. Te potrebe variraju obzirom na dob i razinu aktivnosti mačke.

 

Mačka je iznimno uredna životinja te oko 30% ukupnog vremena u budnom stanju provede njegujući se. Ližući dlaku guta otpalu dlaku koja može zaostati u probavnom traktu pa će trebati pripaziti da hrana kojom je hranimo ima dosta vlakana koje ne fermentiraju  i koje stimuliraju probavni trakt.

 

Potrebe za hranom variraju ovisno o pasmini mačaka. Npr. jedan Main Coon teži više od 10 kg i ima dugu dlaku, dok npr. sijamska mačka ima kratku dlaku i vitko tijelo. Za takve mačke treba osigurati prikladnu prehranu.

 

Prosječno, mačka živi 14 godina. Naravno, koliko će mačka živjeti je individualna stvar, pa tako mačka može doživjeti i 20 godina. Ovisno o dobi mačke, a  time i njezinim potrebama, prilagođavamo prehranu mačke, a s ciljem održavanja njezine maksimalne vitalnosti. Tako će kod starijih mačaka trebati posebnu pozornost posvetiti vrsti hrane, jer te mačke teže žvaču hranu i lošije je probavljaju. Zato im dajemo mekšu hranu s više vitamina.

 

Mačke često imaju probleme sa zubima. Čak 30% mačaka starijih od 3 godine imaju dentalne probleme. Načelno, granulirana hrana koju mačka mora žvakati, pridonosi održavanju dentalne higijene. Odgovarajuća tekstura takve hrane pridonosi skidanju zubnog plaka sa površine zuba.

 

U Gra-mi možete nabaviti različitu vrstu hrane za vašu mačku. Ponuda je prilagođena obzirom na specifične potrebe (uzrast, pasmina, posebne potrebe…).

 

06.10.2013.

 

ARHIVA