Prehrana kunića gomoljastim povrćem

Od gomoljastog povrća najzastupljeniji je krumpir, repa, mrkva te čičoka.

 

Ova krmiva karakterizira visoki postotak fiziološki vezane vode (člak do 90%), ali i niska razina hranjivih tvari. Suha tvar sadrži dosta dobro iskoristive ugljikohidrate pa su ona pogodna za ishranu kunića tijekom zimskih mjeseci.

 

Ukoliko kuniće ovom hranom hranite po prvi puta, u početku im treba davati manje količine koje se postupno povećavaju. U zimskim mjesecima osobito treba paziti da hrana ne bude smrznuta.

 

Mrkva – bogata je ugljikohidratima koje će vaše životinje lako probaviti. Kako sadrži dosta vitamina A, to je ta hrana pogodna za ishranu mađih životinja te za stvaranje koštanog tkiva. Tijekom vegetacije, može se koristiti i lišće mrkve koje je bogato kalcijem. Mrkvu možemo miješati s drugom hranom za kuniće.

 

Repa – bogata je ugljikohidratima, a siromašna bjelančevinama, mineralima i vitaminima. Kunićima dajemo sirovu repu, cijelu ili u komadima. Treba paziti da se kunićima ne daju velike količine jer mogu izazvati proljev pa ju je najbolje miješati s drugim krmivima.

 

Čičoka – njome se kunići mogu hraniti tijekom cijele godine (zeleni listovi tijekom ljeta, a zimi posušena stabljika te gomolji). Korijen osobito dobro djeluje na probavu i metabolizam kunića.

 

Krumpir – siromašan je bjelančevinama te vitaminima i mineralima, ali je bogat ugljikohidratima i vodom. Krumpir je stoga dobro kombinirati s drugom hranom bogatijom mineralima, vitaminima i bjelančevinama. Ne preporuča ga se davati sirovog! Skuhanom i zgnječenom krumpiru dodaje se sol, posije, sušena kopriva i mrkva. Dobro je dodati i riblje ulje ili uljnu otopinu vitamina AD3E. Kako krumpir može sadržavati značajne količine solanina štetnog za kuniće (zeleni nadzemni dio, kora, klice, pozelenjeli gomolji, voda od kuhanja…) treba paziti kako se ta hrana priprema. Mlađim životinjama se ovisno o starosti može dati do 100 g krumpira na dan, a odraslima do 200 g. Osobito pripaziti kod hranjenja ženki koje doje mlade jer se melanin brzo prelazi u mlijeko.

ARHIVA