Pravilna prehrana akvarijskih ribica

 

Cilj svakog vlasnika akvarija je, između ostalog, zdravlje ribica.

 

Zdravlje vaših akvarijskih ribica uvelike ovisi o pravilnoj prehrani. Ribama je potrebna upravo ona hrana koju bi one našle u prirodnim staništima jer takva hrana osigurava različitost u prehrani. Između ostalog, hrana su kukci, ličinke, crvići, alge, bilje i voće. Ovisno o vrsti riba neke više vole jesti meso, dok druge više vole biljke.

 

Mješavina multivitamina u hrani mora biti pažljivo odabrana. Vitamin C mora biti dodan u pažljivo određenom omjeru sa masnoćom, što utječe na sagorijevanje masnoća u ribljem organizmu. Zbog toga se ribe neće udebljati, neće postati trome ili izgubiti boju. Prirodno bilje u hrani također je važno jer sadrži puno hranjivih sastojaka, ali i sastojke koje ju čine ukusnom.

 

Hrana za ribe mora imati slijedeće karakteristike:

- da je visokokvalitetna,

- osigurava intenzivne prirodne boje,

- da ribe rastu iz dana u dan i

- lako se probavlja.

 

Ovisno o prehrambenim navikama ribe u prirodi borave u različitim dijelovima vode. Stoga u akvariju postoje ribe koje se drže uglavnom površine vode, neke žive na srednjim dubinama, dok treće žive na samom dnu. Postoje i ribe koje iskopavaju hranu iz dna ili žive ispod korijenja i kamenja.

 

Ribe sa ravnim leđima i ustima prema gore te leđnom perajom prema natrag više se zadržavaju na površini vode (ikrašice, zubošarani). Ove ribe vole grickati listiće hrane koji plutaju po površini vode.

 

Ribe sa iskrivljenim leđima i trbušnom perajom te ustima prema naprijed više se vole zadržavati u srednjem dijelu klavarija – srednje dubine (neonke, diskusi, barbusi). Te ribe više vole granuliranu hranu, ali će i gricnuti i hranu u tabletama.

 

Ribe koje borave na dnu akvarija imaju ravan trbuh i usta prema dolje (oklopni somići, botia macracanta). Vole hranu u tabletama i chips.

 

Pri odabiru hrane vodite računa i o obliku hrane. To je važan faktor jer ribe imaju različite organe. Svim vrstama ribe odgovara granuliran oblik koji pluta. Granula omekša, ali se i napuhne, ali se ne raspada i ne zamućuje vodu (takav je zahtjev ključan za svaku hranu!). Također je važno da duže zadržava karakterističan okus. Uz to, ribe možete takvom hranom hraniti uz pomoć automatske hranilice. Dakle, oblik hrane je također važan faktor kod odabira, a ovisi o vrsti ribe.

 

U našoj trgovini, pored velikog izbora ribica i opreme za akvaristiku, naći ćete i veliki izbor hrane za sve vrste riba. U svakom slučaju, posavjetujte se sa našim osobljem.

 

Sve što vam je potrebno za postavljanje i održavanje akvarija nabavite u Gra-mi.

 

14.07.2013.

ARHIVA