Podovi na otvorenom

Balkon, terasa, staza, platforma u vrtu ili neki drugi prostor predstavljaju produžetak vaše kuće ili stana i način povećanja životnog prostora. Bez obzira o kojem obliku proširenja tog prostora se radi ili načinu izvedbe, temeljno je pitanje se svodi na problem poda odnosno materijala kojim taj pod izvesti izvesti.

 

To su posebni prostori, u prvom redu namijenjen za odmor i uživanje pa je samim time radi o visokokorisnoj površini. No, ona je ujedno i ukras vrtu i estetski dodatak kući ili stanu.

 

Tzv. vrtni decking može biti jednostavna drvena platforma ili uzdignuti dio sa stepenicama, ogradom i prilaznom stazom.

 

Balkonski decking je sličan vrtnom. On može dati rustični ili prirodni dojam ili može biti modernistički uređen što daje poseban ugođaj suvremenim izvedbama stambenih zgrada. I balkon je namijenjen za ugodu i uživanje pa bi trebao tako biti i izveden.

 

Pod na otvorenom nije samo ograničen na keramiku (keramičke pločice) koja je u ovim našim krajevima kao materijal najzastupljenija, već on može biti izveden i iz drvenih materijala, kompozita (kombinacija umjetnih materijala i drveta), betona i elemenata od betona, prirodnog kamena ili čak i iz metala (aluminij!).

 

PRIRODNO POPLOČENJE

 

Raznolikost oblika daje šarm popločenju od porfiro kamena (prirodni, deko kamen) s izglađenom površinom. To je prirodni klesani kamen poznat po otpornosti i atraktivnosti koju mu daje posebna tamno crvena – smeđa boja. Osim spomenutog, ovaj kamen se izdvaja i zbog činjenice da teško prihvaća nečistoće te ima protuklizne karakteristike. Posebno je efektan kada je mokar. Kamen se postavlja na betosnku podlogu te se veže odgovarajućim vezivom.

 

 

KERAMIČKE PLOČICE

 

Uređenjem keramikom je klasičan i pouzdan te relativno trajan pristup. Široki izbor materijala daje nevjerojatne mogućnosti uređenja i kombiniranja s istim materijalom ili drugim materijalima (beton, kamen, drvo). Ono što je problem kod ovog materijala je odabir kvalitete ugrađenih materijala (pločica, ljepilo, fugir masa, podloga, izolacija)  i eventualno loša izvedba. Tu se uštede ili pogreške kod postavljanja uvijek osvete.

 

TERACO

 

Izmjena smjera postavljanja i nijansi te oblika betonskih ploča (tlakavci, opločnici ) kao što su Semmelrock opločnici iz ponude Gra-me, daje živost popločenoj površini. Ovaj se materijal polaže na pješčanu podlogu, bez zidanja. Zbog oblika ploče dobro prijanjaju jedna uz druga, a završna radnja je fugiranje kvarcnim pijeskom kojim se popunjavaju rupe između pojedinih ploča. Izvanredno se kombinira sa svim drugim materijalima.

 

 

DRVO

 


 

Raznovrsnost dizajniranja drvenih podova veoma je fleksibilna. Možete odbrati drvo poput duglazije, ariša ili bora. Radi se o kvalitetnom drvu (klasa 1-3, bor KDI…), debljine daske 2,5-2,7 cm, s utorima, što joj daje karakteristike protukliznosti, s odgovarajućio zaštitom i sl.. Nasuprot uvriježenom mišljenju i sumnjama – to je trajno rješenje! Može se održavati pranjem, četkanjem…, ali je neophodno redovito obavljati premazivanje odgovarajućim sredstvom.

 

zubehoer-abstandshalter

zubehoer-clipper-unsichtbare-montage

 

Postava je vrlo jednostavna – sve što vam treba je odgovarajuća daska, potkonstrukcijska letva, distanceri i šarafi.

 

 

KOMPOZITI WPC (DRVENO-KOMPOZITNI PODOVI)

 

U posljednjih 10-ak godina vrlo prisutan materijal, koji smo prvo zamijetili na otvorenim terasama ugostiteljskih objekata. Primjena se polako širi i na privatne objekte. Radi se o mješavini koju čini 70% (75%) recikliranog drva ili lako obnovljivog bambusa i 30% (25%) tzv. high-tech polimera. Drvo takvoj oblozi daje čvrstoću i stabilnost dok polimer ima ulogu vezivnog elementa. Pored toga, drvo je jeftiniji materijal i ima manje termičko rastezanje.

 

 

Prtednosti ovog materijala su da ne truli, nema pukotine i ivere, nije potrebno održavanje (mada je preporučljivo), neškodljiv je za okoliš i može se reciklirati, jednostavno je postavljanje i ima anti-slip efekat. Nedostaci su – mogućnost pojave plijesni (što nije problem koji se ne može ukloniti jednostavnim održavanjem odnosno odabirom materijala koji su otporni na plijesan), može izblijediti pod jakim suncem te je termički rastezljiv materijal (5 mm na dužni metar što se može izbjeći poštivanje pravila o postavi).

 

 

Primjer postave terase na neravnom terenu:

 

Bild_04_00010148_ReDeck_WPC_Terrassendielen_Eco_Redwood_23x146_mm

 

Danas, dodatkom aditiva i veziva, kod kvalitetnijih materijala mogu se izbjeći opisane negativne karakteristike. Dakle, radi se o sigurnom, trajnom i privlačnom rješenju. Postavljanje je jednostavno s time da, kao i kod svake terase, valja osigurati barem 2% nagiba.

 

DRUGI MATERIJALI

 

 

Svi navedeni materijali izvanredno se mogu kombinirati s drugim materijalima kao npr. vulkanskim kamenom – sedra (tuff), prirodnim kamenom u gabionima i dr,  pogotovo ako terasu želimo omeđiti, zaštititi ili odijeliti od drugih prostora.

 

 

Sve ove materijale možete odabrati u Gra-mi.

 

21.05.2017.

Save

Save

Save

ARHIVA