Pljesniv kukuruz

 

Nikako ne upotrebljavajte pljesnivi kukuruz!

 

Parazitske gljivice stvaraju određene spojeve koje su iznimno štetne za ljude i životinje. Te kljivice uglavnom dolaze iz rodova Fusarium, Aspergillus i Penicillium, a spojevi koji nastaju njihovim djelovanjem zovu se mikotoksini. Ti spojevi su iznimno otrovni i kancerogeni pa je iznimno važno uočiti promjene na uskladištenom kukuruzu te ukoliko ih se zapazi treba djevotai brzo i radikalno. Dakle, takav klukuruz treba ukloniti i uništiti.

 

Pljesnivost nastaje na zrnu. Bolest je vrlo proširena te se javlja još tijekom vegetacije – na polju, ali i poslije tijekom uskladištenja.

 

Najčešće se bolest javlja kao ružičasta plijesan kod koje se bolest javlja na dnu i vrhu klipa kukuruza, a među redovima zrna pojavljuje se karakteristični svijetloružičasti micelij po kojem je bolest najlakše prepoznati.

 

Pojavljuje se i bolest koju nazivamo fuzarijska pljesnivost koja se javlja na pojedinim zrnima ili skupinama zrna preko kojih se javlja karakteristična bijela brašnasta presvlaka.

 

Spomenute bolesti izazivaju gljivice iz roda Fusarium, ali ih mogu izazvati i druge gljivice. Najčešće će se pojaviti na oštećenim dijelovima klipa, a manifestiraju se u obliku presvlaka – crne ili zelenožute koje izaziva gljivica Aspergillus ili ako ih izazove gljivica Penicillium onda će to biti presvlake plavozelene boje. Spomenute gljivice najčešće se javljaju u uvjetima vlažnih i hladnih vremenskih prilika (vlažno i toplo vrijeme pogoduje razvoju gljivica Fusarium).

 

Zaštita se uglavnom svodi na poduzimanje mjera još prije sijanja, odabirom odgovarajućih sorti. Pozornost treba posvetiti i vremnu odvoza kukuruza na skladištenje kod čega treba poduzeti mjere da se ne skladišti vlažan kukuruz odnosno, da skladišta imaju mogućnost prozračivanja (Mikotoksini u kukuruzu).

 

26.01.2013.

ARHIVA