Jesensko-zimska gnojidba vinograda organskim gnojivom

Ispravna gnojidba i prihrana u vinogradima ima dvojako značenje:

- opskrbiti vinograd potrebnim hranjivima i

- opskrbiti vinograd potrebnim hranjivima u pravo vrijeme tako da ona biljkama budu dostupna u fazi intenzivnog rasta i razvoja (tjeranje izboja i formiranje plodova).

Klasičan pristup zagovara primjenu organskog gnoja (stajnjaka). Intenzivnija proizvodnja zahtijeva drugačiji prstup, pa se općenito smatra da prihrana umjetnim (mineralnim) NPK gnojivima jamči ostvarenje postavljenih ciljeva u proizvodnji. Međutim, oba pristupa imaju značajne nedostatke, o čemu smo već pisali na ovim stranicama, a proizvođačima grožđa i vina sigurno su te okolnosti poznate.

Kada je o gnojidbi i prihrani riječ, najjednostavnije rečeno, problem se svodi na nadoknađivanje manjka određenih elemenata neophodnih za rast i razvoj biljke (makro i mikro elementi).

DUŠIK (N)

Potreba za dušikom najveća je u fazi intenzivnog rasta mladica i listova vinove loze.  Nedostatak dušika manifestira se u općem slabljenu trsa, slabom porastu izboja, svijetlijoj boji lišća te u slabijem prinosu. Suprotno tome, pogreške u doziranju dušika, osobito u nepoštivanju pravila balansne prihrane formulacijom N, P i K, rezultirati će također u problemima koji će se pokazati kroz bujanje zelene mase (mladica), osipanju cvata, rehuljavosti grozda, produženju vegetacijskog razdoblja, nedozrijevanju rozgvi čime postaju osjetljive na niske temperaturature kroz zimu i rano proljeće. Trs najintenzivnije usvaja dušik od početka vegetacije pa sve do svibnja pa je to vrijeme za gnojidbu dušikom.

FOSFOR (P)

Fosfor ima ključnu ulogu u preocesu disanja i fotosinteze. U slučaju nedostatka fosfora lišće gubi boju  (smeđežuta odnosno crvena), mladice slabo rastu, cvijetni pupovi se osipaju, a vegetacija se produljuje. Tlu se fosfor daje nakon berbe tijekom mirovanja i to zajedno s kalijem.

KALIJ (K)

Kalij također ima važnu ulogu u procesu fotosinteze i transpiracije. Djeluje na razvoj generativnih organa biljke i na dozrijevanje rozgi i grožđa te na otpornost trsa na niske temperature. Nedostatak kalija manifestira se na lišću (savijanje prema dolje pa odumiru od ruba), kroz slab i usporen rast loze, korijen je slabije razvijen što ključno utječe na njegovu apsorbcijsku sposobnost te groz kasnije dozrijevanje grozdova. Općenito, biljka je slabije otporna na bolesti. Loza najviše treba kalij u fazi cvatnje i šare. No, najbolje ga je dati u jesen nakon berbe.

BOR (B)

Zbog nedostatka bora odumirati će vrhovi mladica, one će biti kratke i krhke. Bor je lozi neophodan u fazi cvatnje. Najbolji učinci postižu se folijarnom prihranom 10 dana prije cvatnje.

ŽELJEZO (Fe)

Nedosdtatak se očituje kroz klorozu. Ključan je u stvaranju klorofila. Najbolje ga je dati kroz folijarnu prihranu.

MAGNEZIJ (Mg)

Rijeđe će se pojaviti nedostatak magnezija, osim u slučaju laganih pjesokovitih tala. Nedostatak se uočava na listu (između žila će se pojaviti žutilo koje može zahvatiti i cijeli list). Najčešća je pojava u mladim vinogradima, kod kojih korijen nije dovoljno razvijen.

Nedostatak ostalih elemenata (zink, bakar, sumpor) rijeđa je pojava.

Nakon svega, logično se postavlja pitanje kako intervenirati u vinogradu da on na vrijeme dobije sva potrebna hranjiva i da se udovolji zahtjevu efikasnosti (to se najčešće zaboravlja), a to znači da gnojidba odnosno prihrana bude efiksana – bez nepotrebnih troškova i gubitaka na hranjvima. Mi bismo rekli – to je ključan problem!!! O tome smo već pisali te ćemo samo ponoviti – jedino gnojidba organskim gnojivima kao što su organska peletirana gnojiva Italpollina jamči udovoljenje tom zahtjevu jer se tom gnojidbom unose organski dušik, fosfor i kalij čija je iskoristivost 95%. Praktično bez gubitaka, dok kod mineralnih gnojiva taj gubitak iznosi najmanje 50% pa i više posto (čak i 90% npr. kod fosfora u slučaju poremećaja kiselosti tla).

Evo nekoliko prijedloga gnojidbe vinograda:

1. PHENIX 400 do 600 kg/ha, primjena:  nakon berbe pa sve do 2 tjedna prije kretanja pupova

Formulacije NPK 6-8-15+Mg+mikroelementi. Idealan i za najzahtjevnije vinograde. Svi elemti su potpuno organski. Dušik jamči postepeno otpuštanje i biljci će biti dostupan cijelo vrijeme. Fosfor ne podlježe procesu fiksacije u tlu i netopljivosti. Visok sadržaj kalija pozitivno utječe na dozrijevanje i poboljšava kvalitetu grožđa. Magnezij i mikroelemnti upotpunjuju ishranu loze. Idelan za vinograde sa povećanim salinitetom i na alkalnim tlima.

phenix

2. BIO-REX (humificirani i peletirani stajnjak) 800 do 1200 kg/ha, primjena: kao i Phenix

Formulacija 2,8:3:2; C/N 13. Bio-rex je zreli stajnjak s niskiom sadržajem vode i s visokim sadržajem humificirane tvari. Preporuča se za održavanje konzistentne razine plodnosti tla i pomaže kod eliminacije problema kao što je sabijanje tla.

biorex

3. VULCANO (organsko gnojivo obogačeno željezom i sumporom) 600 – 900 kg/ha, primjena: kao i Phenix

Formulacija za uravnoteženu ishranu (3:3:3+ MgO – 2% + SO3 – 11% i Fe – 5% ) i za rješavanje problema žućenja listova (kloroza). Željezo biljka potpuno asimilira. Sumpor utječe na acidifikaciju tla oko korijena. Gnojivo koje rješava mnoge probleme u vinogradu.

vulcano

4. GUANITO (ptičji gnoj formulacije 6:15:3 + CaO – 10% + MgO – 2% + mikroelementi 1%)

Guanito je organsko gnojivo pomno izrađeno radi većeg udjela organskog dušika i fosfora. Ekskluzivna sirovina (guano – ptičji gnoj) karakterizira nizak salinitet i postupno otpuštanje elemenata. Primjena – 300 – 400 kg/ha. Iznimno pogodno gnojivo za lokalnu primjenu nakon sadnje mladih vinograda. Organski fosfora daje Guanitu posebnu vrijednost kod gnojidbe mladih nasada jer potiče razvoj mladih izboja, tjeranje pupova te utječe na formiranje krošnje.

guanito_6-15-3_25kg_

U kasnijim fazama vinograd se tretira također organskim folijarnim sredstvima na bazi biljnih aminokiselina te fitostimulatorima odnosno, stimulatorima obrane također na osnovi biljnih aminokiselina. O tome potražite više informacija u drugim prilozima na ovim stranicama.

06.11.2016.

ARHIVA