Plamenjača vinove loze

Plamenjača vinove loze je najznačajnija bolest vinove loze na ovim prostorima. Neke od sorata osobito su osjetljive, kao npr.: graševina, malvazija, rajnski rizling, mali plavac, sauvignon bijeli i dr.).

 

Bolest će se javiti za vrijeme toplog i kišnog vremena, a rimarnu infekciju izazivaju zoospore koje su prezimile u tlu. Vinogradari znaju da se primarna infekcija javlja kod mladica duljine 10 cm, uz uvjet da je palo min. 10 mm kiše i da je temperatura iznad 10°C unutar 24 sata. Kada je infekcija započela, spore se premještaju s lista na list te izazivaju sekundarnu infekciju. Za sekundarnu infekciju biti će dovoljna prisutnost i velike rose ili magle uslijed koje može doći do kondenzacije vlage na lozi (zelenim dijelovima).

 

U ranijim fazama preporuča se primjena pripravaka na bazi propineba kao npr. Antracol, Antracol kombi (Bayerovi preparati), a u najosjetljivijem razdoblju  – u trenutku cvatnje i razvoju bobice Mikall flash, Verita, profiler, Mikal Premium i Melody Duo (isto Bayerov program).

 

Podsjećamo da u Gra-mi možete nabaviti i druge pripravke drugih proizvođača odnosno dobavljača (Syngenta, Agrochem max…) za suzbijanje svih vrsta bolesti i štetnika na vašim nasadima.

 

04.05.2013.

ARHIVA