Pepelnica u vrtovima i okućnicama

Rajčice, paprike, krastavce, dinje, lubenice i druge povrtne kulture, ukrasno bilje i voćke u vrtovima i okućnicama te u intenzivnim proizvodnim sustavima, svake godine, bez iznimke napada pepelnica. Pepelnica je uz plamenjaču, najznačajnija bolest kulturnog bilja koju uzrokuju patogene gljivice iz porodice Erysiphaceae. Ova porodica obuhvaća veliki broj različitih vrsta, karakterističnih za pojedine kulture, ali simptomi su uglavnom vrlo slični i lako prepoznatljivi. Na zaraženim biljkama pojavljuju se pepeljaste prevlake, prevenstveno na lišću i stabljikama. Pepeljaste prevlake se intenzivnije pojavljuju na donjim listovima, iako se pepelnica može pojaviti na svim nadzemnim biljnim djelovima. Kako se bolest razvija, prevlake se šire pa mogu prekriti cijelu biljku, a zaraženi listovi i biljni djelovi požute, suše se i otpadaju. Osim, vrlo izraženih simptoma koji umanjuju vrijednost kulturnog bilja, osobito kada se radi o proizvodnji ukrasnog bilja, najveći utjecaj pepelnica ima upravo na urod, koji se, bez provođenja mjera zaštite može umanjiti i za 70%.

 

Pepelnica se osobito lako pojavljuje i razvija u uvjetima visoke vlage i povoljnih temperatura (25-28°C). Kiše joj, za razliku od plamenjače, ne odgovaraju jer ispiru spore s biljnih djelova, ali samo par dana bez kiše dovoljno je da se pepelnica intenzivno proširi u povrtnjacima, voćnjacima i svim poljoprivrednim nasadima.

Suzbijanje pepelnice, obavezna je mjera svih odgovornih proizvođača bez koje uspješna proizvodnja nije ostvariva niti u jednom proizvodnom području. Mjere kontrole podrazumijevaju pridržavanje plodoreda, optimalnu gnojidbu dušikom, uništavanje biljnih ostataka i ostale agrotehničke mjere, a samo suzbijanje provodi se fungicidnim pripravcima. Suzbijanje pepelnice kao i ostalih biljnih bolesti potrebno je provoditi preventivno – kada se ostvare uvjeti za zarazu, a prije simptoma bolesti!

Izbor fungicida ovisit će o intenzitetu i vrsti proizvodnje, ali kada govorimo o proizvodnji različtog kulturnog bilja, preporuka je svakako izabrati fungicid koji će neupitno suzbiti pepelnicu u svim značajnijim kulturama. Zbog toga preporučam pripravak Domark 40 ME.
Domark 40 ME je sistemični fungicid s preventivnim, kurativnim i eradiktivnim djelovanjem što znači da sprječava, zaustavlja i otklanja simptome pepelnice. Odlične je pokrovnosti pa se vrlo brzo proširi i ravnomjerno usvaja u biljno tkivo. Ne izaziva deformacije, zastoje u rastu, fitotoksičnost niti ožegotine bez obzira na vremenske uvjete. Primjenjuje se u svim najznačajnijim povrtnim, voćarskim, ukrasnim, čak i ratarskim kulturama. Domark 40 ME karakterizira odlična učinkovitost i mogućnost miješanja sa svim važnijim pripravcima bez ograničenja. Domark 40 ME se primijenjuje u koncentracijama 0,06 – 0,125 % za suzbijanje pepelnice paprike, rajčice, krastavaca, dinje, lubenice, ruže, krizanteme i ostalog ukrasnog bilju. Karenca za papriku i rajčicu iznosi samo 4 dana, a za dinju, lubenicu, krastavce i tikvice 7 dana.

Ukoliko zajedno s pepelnicom suzbijate i plamenjaču na vinovoj lozi, rajčici, krastavcima, dinji i tikvicama preporučamo pripravku Domark 40 ME, dodati fungicid Equation Pro, čime osiguravate uspješnu zaštitu od dviju najznačajnijih bolesti kulturnog bilja, pepelnice i plamenjače.

 

Veronika Kolak, dipl.ing.agr.
AgroChem Maks d.o.o

ARHIVA