Penjačice uza svaki zid

Penjačice nalaze svoje mjesto u svakom vrtu. To su biljke kojima možete prekriti neugledan zid ili ga uljepšati. One će rasti preko ograde, uz pergole ili uz posebne potpornje, a neke će se penjati po grmlju, stablima…Potražite u GRA-MI.

 

 

Sjeverni zidovi su osobito problematični. Uz njih rijetko koja biljka uspješno raste. No, to je pogodno mjesto za sadnju penjačica npr. za Clematis montanu – biljku šarenih listova i blijedih cvijetova ili njezinu varijantu Clematis montana var. Rubens. Možete se odlučiti i za penjačicu hortenziju – Hydrangea petiolaris, biljku zelenih listova i bijelih cvijetova, koja se penje poput bršljena. U tu grupu stavili bismo i Hederu colchica “Dentata Variegata”.

 

clermatis

HEDERA

HEDERA

 

Za južni položaj pogodne su Glicinija (Wisteria sinensis) te zimzelena vrsta klematisa (Clematis armandii).

 

WISTERIA

 

Na istočnu stranu treba saditi peterolisnu lozicu (Parthenocissus quinquefolia) i trolisnu lozicu (Parthenocissus tricuspidata) koje su primjerene za ograde.

 

Za zapadnu stranu primjerene su Tropaeolum peregrinum (jednogodišnja penjačica koja se razmnožava sjemenom), Humulus lupulus “Aureus” (vrsta hmelja, dobar za pokrivanje zidova) i Lonicera japonica “Halliana” (zimzelena biljka za pokrivanje zidova).

 

HUMULUS

 

Prije sadnje valja poduzeti odgovarajuće korake kako se nakon nje ne biste razočarali. Biljku svakako s njezinim lončićem s kojim ste je kupili uronite u vodu da se dobro natopi. Mjesto sadnje dobro proštihajte, dok rupa u koju će se biljka posaditi mora biti barem 45 cm udaljena od zida. Kada biljku stavite u rupu rasporedite korijenje i blago je nagnite prema zidu. Prostor oko biljke dobro je popuniti kompostom. Nakon sadnje dobro je zalijte.

 

Redovito zalijevanje osobito je važan korak u njezi penjačice. Kada biljka naraste treba je malo orezati kako bi razvila nove izboje. Nakon sadnje biljku treba orezati otprilike na polovinu njene visine.

ARHIVA