Pelargonije

Pelargonije su najprihvaćenija cvjetnica u našim domovima zbog bogatog izbora boja i otpornosti na ekstremne vremenske uvjete.

Vjerojatno će se rijetki odlučiti na vlastiti uzgoj iz sjemena jer je ono (hibridno,F1) vrlo skupo, ali jamči uspjeh. Naime, iz takvog sjemena dobiti ćete kvalitetne, otpornije i jake biljke, bujnog cvata. Tzv. F2 hibridi su jeftinija varijanta, ali računajte na izostanak efekata u boji i kvaliteti. No, kad je o tome riječ, svakako preporučamo da se kod vašeg trgovca informirate da li je kod uzgoja koristio originalno (F1) sjeme, jer su “podvale” vrlo česte, a što ćete vrlo brzo primijetiti – izostati će bogati cvat, biljke će biti slabije i izloženije bolestima. Isto tako, profesionalni i ozbiljni uzgajivači u pravilu u svojim rasadnicima nemaju bolesti jer primjenjuju odgovarajuće mjere zaštite. Tada vam se neće desiti da ubrzo pošto ste biljke donijeli kući i posadili, primijetite da se nešto čudno događa. Zapravo su već bile zaražene u klijalištima odnosno rasadniku.

U tom smislu Gra-ma preporuča kupnju sadnica iz svog prodajnog asortimana, jer “robu” nabavlja od domaćih uglednih i provejernih proizvođača.

Pelargonije su cvjetnice koje dosežu visininu od 40-60 cm. Biljke su mesnate, a lišće karakterističlno zelene boje s zelenim prstenom po rubu. na dodir šire jaki i karakterističan miris. Boje variraju: žute, bijele, ružičaste, crvene, “šarene”… Vole sunce. Sade se na razmak od 30-40 cm.

Tijekom faze cvatnje svakako preporučamo uklanjati ocvale cvjetove kao i uvenule ili požutjele listove kako bi se spriječio razvoj bolesti. Treba ih redovito zalijevati, ali između dva zalijevanja supstrat se treba posušiti. Za uzgoj preporučamo specijalni supstrat koji možete nabaviti u Gra-mi.

Najpoznatije od pelargonija su Pelargonija zonale (Elise portas, Morval, Black vesuvius, Speckles…). Uzgajamo ih na cvjetnim grdicama,  u loncima ili sanducima. Prepoznati ćemo ih po karakterističnoj tamnoj lisnoj šari (obruču). Cvate od ranog proljeće do kasne jeseni lijepim jednostrukim ili “duplim” cvjetovima, velikog izbora boja.

Pelargonije oboljevaju. No, više o tome u našem prilogu pod nazivom Bolesti ukrasnog bilja i lončanica.

Redovita prihrana je također važna. Za to preporučamo neklo od organskih folijarnih gnojiva na bazi aminokiselina kao i sredstava protiv stresa (Myr Micro, Trainer…).

17.04.2016.

ARHIVA