Pčelinjak u srpnju i kolovozu

 

U srpnju…

Kako nema ni “paše” za vaše pčele, a vrućine su nesnosne i za pčele, u pčelinjaku valja intenzivirati aktivnosti na prevenciji i zaštiti.

Potreba za vodom jedne zajednice pčela može doseći do 2 lit. dnevno pa higijenske pojilice treba češće i temeljitije provjeravati.

Daljnju brigu treba posvetiti njezi nukleusa, varoa tretmanu, prihrani pčela zbog suše i izostanka “paše”, zaštiti košnica od visokih temperatura, zamjeni starih matica, sprječavanju rojenja i prihrani.

Krajem srpnja počinje se s tretmanom protiv varroe.

Pčelinjim jatima dodaje se obogaćena pogača.

U kolovozu…

Ni u kolovozu nema kvalitetnije pčelinje “paše”.

Kolovoz je mjesec intenzivnih radova u pčelinjaku jer s njima zapravo počinje priprema za slijedeću pčelarsku godinu.

Započete poslove oko zaštite od varoe svakako treba dovršiti u kolovozu.

Važno je i dalje poduzimati mjere da se održi čistoća pojila, neophodno je redovito mijenjanje vode te dodavanje sirupa kako bi se matica stimulirala da dovrši posao oko zalijeganja jajašaca.

Početkom kolovoza svakom pčelinjem društvu treba dodati obogačenu pogaču ili šećerni sirup. Prihrana sirupom dovršava se do sredine rujna kada s time treba prekinuti. Nastavimo li s prihranom matica će i dalje zalijegati jajašca no iz njih izlegle pčele neće imati  šansu da prežive.

Kod dodavanja sirpa treba biti oprezan kako zbog eventualno prolivenog sirupa ne bi došlo do grabeža. Dobro operite košnicu vodom.

I  ne zaboravite, GRA-MA je najbolje opremljena prodavaonica za pčelare u regiji.

ARHIVA