Pčelinjak početkom ljeta

Početkom ljeta, a  to je prema vremenskim (klimatskim) prilikama već od početka prema sredini svibnja, počinju pripteme za tzv. glavnu pašu.

 

Glavna paša može biti bagremova koji prvi masovno cvjeta, lipova, kestenova, suncokretova, vrijeskova, livadska… odnosno, čim u promjeru od 2-3 kom od pčelinjaka počnu cvjetati 2-3 ključne medonosne biljke. Dakle, kada počinje glavna paša vidimo iz same prirode, ali i pregledom košnica ispod koje se nalazi pčelarska vaga koja pokazuje dnevni unos meda (unos najmanje 05, kg meda)  te ukoliko se vidi da su krajnji okviri puni medom.

 

Sada je zapravo svibanj prvi “ljetni” mjesec jer prvo uljana repica pa potom i bagrem već cvijeta i to od početka prema sredini svibnja, pa slijedi kesten, lipa te livade. Vrhunac će biti sredinom lipnja. U to vrijeme matica u dobro razvijenom pčelinjem društvu položi do 2000 jaja. Do kraja svibnja, a  što ovisi i o vremenskim prilikama te geografskom smještaju, pristupa se vrcanju prvog meda. No, pčelama ne treba oduzeti sav med jer se nikada ne zna što slijedi.

 

Neki će od pčelara odlučiti nakon prve paše zamijeniti matice. Predlažemo oprez kako nabavka iz neprovjerenih izvora ne bi završila kobno.

 

pčele u jesen2

U slučaju kestenove paše dobro je koristiti se hvatačem peluda, a to stoga da se ne izazove blokada legla i matice.

 

Tijekom ljetnih vrućuna košnicama treba osigurati hlad kako ne bi bile tijekom cijelog dana izložene suncu. Ako nema prirodnog zaklona dobro bi bilo postaviti mreže koje će barem djelomice zajeniti košnice.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaraženosti varoom. Prema broju otpalih nametnika odlučujemo koje ćemo mjere poduzimati. Tretiranje ćemo provesti samo u zajednicama u kojima nema meda za vrcanje, a zapoečti ga treba najkasnije od početka srpnja. Zaštita se provodi u dva navrata: prvi puta nakon vrcanja kestena, suncokreta i gorskih livada te drugi puta krajem prve polovice rujna.

Pošto se rojevi formiraju treba utvtrditi imaju li maticu i kakva je njezina kvaliteta. Ako je sve u redu, treba pristupiti prihranjivanju. Ukoliko je rojevima data hrana u okviri,ma s medom i peludom, prihrana se provodi rijeđim sirupom. Obratite pozornost na mogućnost grabeža!

Tijekom ljetnih mjeseci najveća je opasnost od osa i stršljenova. Protiv osa se možemo boriti na način da oko košnica postavljamo boce s uskim i visokim grlom u koje stvimo voćni sirup s malo octa. Ose će ući u boci i tamo ostati zarobljene dok pčele ne vole takav miris (i piva). Uz to, postoje i posebne lovke koje možete postaviti.

I na kraju, podjećamo pčelare da u Gra-mi mogu naći dobar dio oprme za pčelarstvo.

25.06.2017.

ARHIVA