Patuljasti kunići i zamorčići kao kućni ljubimci

Od sada u Gra-mi možete kupiti omiljene i raširene kućne ljubimce – mini kuniće (patuljasti) i zamorce.

 

 

Sve su životinje mlade,  iz domaćeg (hrvatskog) su uzgoja.

 

Ovo su životinje koje su iznimno poželjan kućni ljubimac jer nisu zahtjevni kao pas ili mačka, što je ključan faktor kod donošenja odluke da se nabavi kućni ljubimac.

Glodavci su prikladni kućni ljubimci za školsku djecu.

Sa zamorcem i patuljastim kunićem treba nježno postupati. Oni će, za razliku od miša i hrčka, razviti prisniji odnos s djetetom i uživat će u maženju i igranju s njim. Dijete poučite da poslije igre s bilo kojom životinjom obavezno opere ruke, te da ne ljubi svog ljubimca, ma koliko ga voljelo.

Kod kunića i zamorčića sijeno je osnovna namirnica – čini čak 80% dnevnog obroka, a održava zdravim njihov probavni sustav, te pomaže u trošenju zubi. Za svakog ljubimca najbolje je za početak kupiti gotovu mješavinu spravljenu baš za njih. Njome dopunite dnevne obroke u količini od 5%, a redovito nudite i raznoliku svježu hranu kao što su jabuka, mrkva, lišće maslačka i razne livadske trave. Kupljeni slatkiši za glodavce, razni snackovi i grickalice mogu biti dopuna redovitoj prehrani. Svim glodavcima zubi neprestano rastu čitavog života. Stoga im je nužno omogućiti da ih redovito troše, kako ne bi izrasli predugački, te životinjici nanijeli bolne ozljede i onemogućili joj daljnje uzimanje hrane. Prije nego se to dogodi, odvedite životinju na pregled veterinaru koji će po potrebi posebnim kliještima podrezati zube i riješiti problem. Također provjeravajte i duljinu noktiju, te zamolite veterinara da vas pouči kako ih redovito (svaka 3 mjeseca) podrezivati. U kavez stavite za glodanje komad drveta s korom ili pregršt svježih grančica s pupovima. Odaberite granu lješnjaka, jabuke ili kruške. Životinjici možete ponuditi i i mineralni kamen. Za sve glodavce obavezna je pojilica s vodom!

Ispunimo li osnovne prehrambene i higijenske uvjete, glodavci nisu skloni obolijevanju, a većinu vrsta nije potrebno ni cijepiti protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti, kao što je to nužno činiti sa psima i mačkama.

No, pojave li se znaci bolesti kod vašeg glodavca (životinja ne jede, miruje ili se povlači u kut, kašlje ili joj curi iz njuškice, oči su suzne ili slijepljene, a dlaka zaprljana i neuredna, te se pojave oštećenja na koži) treba odmah potražiti pomoć veterinara. Troškovi pregleda i liječenja manji su nego za pse i mačke. Dok veterinar ne utvrdi o kojoj se bolesti radi i ne izliječi vašeg ljubimca, djeca se ne bi trebala s njima igrati.

Krzno zdravih i ispravno hranjenih životinja gusto je i ugodno za maženje. Kod većine sitnijih glodavaca linjanje traje kratko vrijeme ili je čak gotovo neprimjetno, te održavanje krzna ne zahtijeva brigu vlasnika.  Na dno kaveza svim je glodavcima najbolje staviti krupnu piljevinu ili hoblovinu koju treba čistiti po potrebi: miševima svakih 7-14 dana, ostalim glodavcima dva do tri puta tjedno. Nastambu najmanje zagađuju gerbili (skočimiševi) – s obzirom da su pustinjske životinje, pa mokre vrlo malo. Redovito provjeravajte je li stelja na kojoj boravi vaš ljubimac suha, jer im vlažna podloga svima škodi! Zamorci imaju najbržu mijenu tvari, te zbog toga najviše zagađuju svoj kavez. Odmah za njima slijede kunići. Kod te dvije vrste najbrže će se pojaviti neugodan miris. Patuljasti kunići lako se naviknu na obavljanje nužde u plastičnom wc-u koji im postavite u kut kaveza. To će vam ujedno olakšati redovito čišćenje.

Svi glodavci mogu postati “maze” ako se vlasnik s njima dovoljno bavi.

Većina glodavaca ne grize niti ne grebe svoje vlasnike. Iznimka su životinjice s kojima se dulje vrijeme postupa grubo ili na neprimjeren način, no i to su obično tzv.mali ugrizi upozorenja koji ne nanose ozbiljnije ozljede vlasniku. Promjenom ponašanja vlasnika, životinja obično gubi potrebu za takvom vrstom “komunikacije” s čovjekom. Zato uvijek nadzirite kako se dijete ophodi sa životinjom i poučite ga ako griješi u nečemu. Vaš glodavac bit će vam na tome neizmjerno zahvalan!

Za svakog je glodavca potrebno nabaviti kavez primjerene veličine u koji im stavite drvenu ili plastičnu kućicu, izdubljeni kokosov orah ili slično skrovište u kojem će zadovoljno spavati i puniti ga zalihama hrane. Prostor im obogatite raznim igračkama: kolutom za trčanje, cijevima za provlačenje, grančicama i ljestvicama za penjanje. Zamorac i kunić zahtijevaju prostran kavez – površine barem 40x80cm, dok je visina manje važna. Kavez uvijek treba smjestiti na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu ili drugom izvoru topline i svakako zaštićenom od propuha, na koji su svi glodavci vrlo osjetljivi. Bez obzira na veličinu kaveza, životinjama omogućite svakodnevno slobodno trčkaranje u prostoru u kojem nema električnih kablova, koje redovito pregrizu, što može biti opasno za njih, ali i za ukućane! Sve životinje stvaraju zvukove tijekom dana, a neke i noću: kopaju, grebu, glođu i grickaju. Glasaju se najviše zamorci, koji glasnim skvičanjem traže hranu.

Postupate li ispravno sa životinjama, kunići i zamorci mogu živjeti čak od 10 do 12 godina!

Uz svoje kućne ljubimce u Gra-mi možete nabaviti hranu, kaveze i pripadajuću opremu (pojilice, hranilice, posude i dr.), igračke…

19.07.2015.

ARHIVA