Parazitske bolesti peradi

Paraziti znatno iscrpljuju perad pa je neophodno dobro upoznati koji su to najčešći i kako se protiv njih uspješno boriti.

KOKCIDIOZA

Kokcidioza je bolest (parazitska) koja se javlja i kod drugih životinja pa i čovjeka. Bolest se manifestira kroz oštećenje sluznice crijeva pa to dovodi do slabljenja životinje i zaostajanja u rastu. Čest pojavni oblik bolesti je proljev. Liječi se primjenom kokcidiocida u vodi za piće. Prevencija se provodi kroz hranidbu stočnom hranom u kojoj je već umiješan lijek ili cijepljenjem. Kod konzumnih pilića takva hrana se daje od prvog dana pa sve do 7 dana prije klanja.

HETERAKIDOZA

Heterakidoza je parazitna bolest crijeva kokoši i purana, u prvom redu. Parazit se nalazi u slijepom crijevu životinje te uzrokuje slabiji rast. Dijagnozu je teško postaviti običnim pregledom pa je neophodna laboratorijska analiza. Važno je dobro održavati čistoću prostora u kojem životinje borave jer se parazit širi izmetom.

GLISTIČAVOST

Glističavost je najčešći parazit kod kokoši te purana. Radi se o parazitu duljine cca 8 cm kojeg je lako zamijetiti a uzrokuje zaostajanje u rastu zbog smanjene konverzije hrane. Perad inače dobro jede, ali ipak zaostaje u rastu. Parazit može završiti i u jajima. Širi se izmetom pa je važna prevencija kroz održavanje čistim prostora u kojem životinje borave. U liječenju se primjenjuju antiparazitici.

TRAKAVIČAVOST

Trakavičavost je bolest izazvana trakavicom koja može biti duljine i do 10 cm. Širi se izmetom ali će se životinje zaraziti kada pojedu prenosioca (mrave, puževe i sl.).  Kao i kod glističavosti važno je provoditi dobre higijenske mjere prostora u kojem životinje žive. Za liječenje služe antiparazitici prema preporuci ovlaštene osobe.

KAPILARIOZA

Kapilarioza je također parazit koji se nalazi u svim dijelovima probavnog sustava životinje. Uzrokuje oštećenja crijeva i upalu. Posljedica je nagli i snažan pad proizvodnje kroz smanjeno konzumiranje hrane. I ovdje je značajna preventiva kroz čišćenje i dezinfekcije prostora kao i u održavanju prihvatljivog broja životinja. Ne postoji pouzdan oblik liječenja.

05.03.2017.

ARHIVA