Organska gnojidba tla pred sjetvu ili sadnju

Pobiranje kukuruza polako se bliži kraju. S time se bliže rokovi za pripremu tla za jesensku obradu i sijanje ozimih žitarica ili, iduće godine, kukuruza ili neke druge kulture.

Za gnojidbu preporučamo organsko peletirano gnojivo ITALPOLLINA (NPK 4:4:4, što je eklvivalnet mineralnom NPK 15:15:15) u količini od 500 – 700 kg/ha. Ukoliko obrađujemo tlo na kojem je rastao kukuruz, gnojivo se posipa po ostatku kukuruzovine (stapke) te se zaore. Time se pospješuje razgradnja stabljike kukuruza i dobiva se optimalna osnovna gnojidba.

Takva gnojidba jamči dobru proizvodnju žtarica čak što više, osigurava postepeno otpuštanje organskog dušika, forsora i kalija (bez klorida!) koji ostaju dostupni biljkama cijelo vrijeme, bez straha od otplavljivanja i drugih gubitaka ili šteta karakterističnih kod primjene mineralnih gnojiva. Ovim načinom prihrane tlu se brzo vraća prijeko potrebna organska tvar!

Isto se može učiniti u vrtu. Dakle, rasipati gnoj po gredicama i ostaviti ga da se prirodnim putem “raspadne”(zapravo, “raspadaju” se pelete tj. oblik u kojem gnoj dolazi). Na proljeće, kada se budu uređivale gredice taj gnoj će trebati blago ukopati u tlo.

Želimo posebno naglasitii prednost organske gnojidbe u odnosu na gnojidbu umjetnim (mineralnim) NPK gnojivima. Uzmimo za primjer jesensku sjetvu pšenice. Klasičanom metodom,  predsjetvenom obradom u tlo se unese određena količina mineralnog NPK  gnojiva. 50% dušika iz takvog gniojiva ubzo će propasti (u zrak ili u tlu). Istraživanja su pokazala da biljka u toj fazi iskoristi tek 30% dušika. Ukoliko gnojimo organskim gnojivom, biljka će na jesen uzeti onoliko dušika koliko treba. Ostali elementi će ostati u tlu i neće propasti jer su organskog porijekla te su biljci na raspolaganju u proljeće kada ih ona ponovno zatreba. Takvim pristupom ostvaruju se znatne uštede: s mineralnim NPK gnojivima “ide se” 2 do 3 puta dok s organskim samo jednom; količniski se utroši manje organskog gnojiva po jedinici površine i to bez gubitaka pa su troškovi distribucije (vrijeme, korištenje strojeva, energenti…) su znatno niži.

VEZANI ČLANCI:

Organska gnojidba

Italpollina – vrhunska gnojiva za višu razinu ishrane

Što je to OMRI Lista?

ITALPOLLINA dehidrirani pileći gnoj

19.02.2017.

Save

ARHIVA