Organska gnojidba kod uzgoja krušaka

Krušku je u Hrvatskoj moguće uzgajati u svim dijelovima zemlje, odnosno klimatskim uvjetima i lako ju je prilagoditi uvjetima organske gnojidbe koja je u osnovi ekološka. To vrijedi podjednako za velike nasade ili nasad na okućnici.

 

 

Kruška je nešto zahtijevnija kultura. Prvo – ona cvijeta ranije u proljeće te je opasnost da cvat strada od mraza veća. Što se tiče temperatura (- ili +) može se smatrati da je izdržljiva, ali će teže podnosti temperature više od 34ºC.

 

Kruška može uspijevati na nadmorskoj visini i do 1000 m, ali joj najviše odgovara umjerena kontinentalna klima  na nadmorskoj visini od 50-400 m.

 

Kruška treba manje vode od npr. jabuke jer ima jače razvijen korijenov sustav koji seže dalje u dubinu. Najviše vode treba tijekom lipnja i srpnja.

 

Tlo mora biti neutralno, najbolje je pjeskovito-ilovasto, najbolje na sunčanom mjestu.

 

Za dobar urod neophodno je posaditi barem dvije različite sortne, ali nije nužno pogotovo ako je riječ o okućnici.

 

Krušku možemo uzgajati u različitim uzgojnim oblicima jer je vrlo prilagodljiva, no za uzgoj u uvjetima organske (ekološke) gnojidbe preporučamo piramidalni oblik.

 

Evo preporuke za gnojidbu organskim gnojivima:

 

GUANITO – organsko peletirano gnojivo 6N-15P-3K+3Mg+10Ca (0,6-0,8 t/ha); od kasne jeseni do najkasnije dva tjedna prije kretanja vegetacije

MYR BORO + MYR MICRO – organska folijarna gnojiva s borom i mikroelementima te biljnim aminokiselinama; jedna odnosno 2 l na hektar folijarnom primjenom dva puta za poticanje cvatnje i bolje zametanje plodova (prije cvatnje zeleni i crveni pupovi)

AUXYM – prirodni fitostimulator u tri navrata 1. u cvatnji, 2. 15/20 dana nakopn i 3. 15/20 dana poslije; folijarno za zametanje plodova, bolju kakvoću i trajnost plodova.

 

Alternativa Guanitu može biti PHENIX 6N-8P-15K+3MgO. Korištenje Auxyma nije nužno jer je on vrlo skup, no sve ovosi o vašim afinitetima.

 

Prednost ovih gnojiva, osim već navedenmih u našim napisima, jeste što ih možete kloristiti za druge voćarske ili povrtne kulture i jer su neograničenog trajanja (tekućine jedino ne smiju smrznuti), a iskoristiovost elemenata (N,P,K i dr.)  je 95%!

 

16.11.2014.

ARHIVA