Održavanje travnjaka

Održavanje travnjaka podrazumijeva niz akTivnosti odnosno poslova koji uključuju zalijevanje, prihranu, košnju, valjanje, prozračivanje i zaštitu od korova i bolesti.

 

 

Valjanje travnjaka obavlja se pošto smo isplanirali tlo te nakon sjetve te još jednom pošto trava naraste 2 mm. Valjanje travnjaka obavljamo i u rano proljeće kako bismo izravnali neravnine nastale dizanjem tla uslijed djelovanja niskih temperatura (smrzavice).

 

Zaštita travnjaka od korova obavlja se u slučaju da se oni pojave u većem opsegu i to posebnim sredstvima protiv tzv. širokolisnih korova koji će eliminirati njih, a neće oštetiti travu. U travnjaku se pojavljuju i trave koje su korovi (pirika i dr.), no njih ćete se riješiti isključivo mehanički (prekopavanjem travnjaka i pažljivim prebiranjem korijenčića i izdanaka takvih korova). Travnjaci također oboljevaju, u pravilu od gljivičnih bolesti, što je posljedica kako klimatskih uvjeta, ali i pogrešaka u zalijevanju i gnojidbi (prihrani).

 

Prozračivanje travnjaka je iznimno važna mjera u njegovanju i održavanju lijepog travnjaka. Ono se obavlja ili posebnim strojevima za aertifikaciju ili ručno, posebnim grabljama. Tu radnju svakako treba obaviti prije prihrane i valjanja. Dakle, ono se obavlja obavezno u rano proljeće te na jesen, a po potrebi i tijeklom godine. Cilj je ukloniti odumrlu travu, mahovinu i korove koji smetaju rastu trave, a mogu biti “medij” za razvoj bolesti. Na početku vegetacije osobito je važno obaviti tzv. vertikalno zasijecanje travnjaka rezanjem tla u dubinu 2-3 mm u cilju prozračivanja. Na jesen u travnjak koji ste prozračili možete ugrabljati mješavinu humusa i pijeska.

 

Prihrana travnjaka je redovita mjera u održavanju. Naime, čestom košnjom travnjak se iscrpljuje (smanjena fotosinteza zbog smanjenja lisne mase). Prihrana se obavlja organskim gnojivima (npr. iz programa Gra-me ITALPOLLINA pr. FRUTTORTO) ili mineralnim gnojivima. Mineralnim se gnojivima prihrana obavlja 2-3 puta na godinu sa 10-20 g/m². Na proljeće će se prihrana obaviti dušićnim gnojivima (npr. NPK 15.15.15, kasnije KAN ili UREA), a na jesen se prihrana obavlja gnojivima s većim udjelom kalija čime se podiže otpornost travnjaka na niske temperature (preporučaju se gnojiva s manjim udjelom dušika ili bez dušika npr. NPK 7.20.30). Ukupno, kroz godinu travnjaku bi trebalo dati cca 45-90 g/m² gnojiva. Pripazite kod prihrane tijekom ljeta i visokih temperatura! Naime, pod tim uvjetima lako može doći do oštećenja travnjaka, pa se prihrana obavlja za kišna vremena ili uz obilno zalijevanje.

 

Košnja travnjaka u pravilu se kod intenzivno njegovanih travnjaka (ukrasni i sportski) obavlja 1-2 puta tjedno (svakih 5 dana). U proljeće i rano ljeto kada je intenzitet rasta jači, kose se češće i niže, a ljeti – rijeđe i više, kako bi se spriječilo isušivanje travnjaka odnosno, oštećenje korijena.

 

Zalijevanje travnjaka je iznimno važna mjera njegovanja ukrasnog travnjaka. Za navodnjavanje možete koristiti koji od sustava za stacionarno navodnjavanje pomoću prskalica odnosno, sustava koji je upravljan odgovarajućim programatorom. Pokazalo se da je na duge staze to najefikasnije rješenje. Kod navodnjavanja treba voditi računa o jednoj važnoj činjenici: u sušnom periodu travnjaku treba vode u količini da korijen trave bude “potopljen”,a  to je otprilike na dubini od 10-12 cm!

 

I na kraju, podsjećamo da u Gra-mi možete nabaviti sve što vam je neophodno za uređenje i održavanje travnjaka: sjeme, gnojivo, sredstva za zaštitu, kosilice i trimere, grablje za prorahljivanje kao i sustave za navodnjavanje (zalijevanje).

 

25.05.2013.

 

 

 

 

ARHIVA