Održavanje parketa

Ukoliko koristite sredstva za održavanje parketa, svaki proizvođač i trgovac će vam savjetovati korištenje preporučenih (određenih) sredstava za pojedini tip parketa, obzirom da bi ta sredstva trebala biti kompatibilna s površinskim premazom vašeg parketa. Ostala sredstva mogla bi uzrokovati oštećenja.

 

Ipak, održavanje parketa podrazumijeva njegovo dnevno redovito metenje ili usisavanje i to prvenstveno radi ukalnjanja nečistoća koje bi mogle uništiti ili oštetiti površinski premaz parketa. Naravno, higijenski razlozi su tu odmah pored.

 

Usisavanje se vrši korištenjem blage (meke) četke ili korištenjem metle s mekim vlaknima kako biste izbjegli grebanje površine parketa.

 

Postoje i specijalni premazi koji će vam preporučiti proizvođači. Premazi novije generacije su kombinacija ulja, voskova i lakova na bazi vode. Oni drvetu daju jedinstven prirodan izgled i kvalitetnu zaštitu.

 

Povremeno se mogu koristiti sredstva koja su specijalno razvijena za održavanje parketa nauljenih UV-uljem ili oksidativnim uljem .

 

ARHIVA